דאעש בקמפוס: התומכים נחשפים באיסטנבול
עימות מתועד בין תומכי דאעש לבין סטודנטים באיסטנבול זעזע רבים בטורקיה. הייתה זו קטטה ראשונה בסדרה המעידה על כך שהתומכים בארגון אינם חוששים מחשיפה. גם דגלים, סיכות ומזכרות נראות ברחובות העיר
אייסגול קורקוט, סטודנטית באוניברסיטת איסטנבול מזועזעת למראה התמונות המגיעות מסוריה. אך לאחרונה זוועות דאעש מתקרבים למגרשה הפרטי: בימים האחרונים היא נאלצת להתמודד עם תומכים רעולי פנים של הארגון הקיצוני בשטחי הקמפוס שלה.
עוד חדשות בעולם :
לראשונה זה שנים: אמריקני נרצח בסעודיה
מקדש ופינג-פונג שמאלני: הונג קונג עוד מוחה
אחות חשודה שהרגה 38 חולים "מעצבנים"
"בהתחלה לא הבנתי מה קורה", סיפרה הסטודנטית (21) על הרגעים הראשונים שבהם הבחינה בצעירים צועדים במסדרונות המחלקה לספרות וצועקים "אללה הוא אכבר". תוך דקות היא ועוד כמה סטודנטים מהשמאל נשאבו לתוך קטטה, כששני הצדדים מנפצים בקבוקי זכוכית זה על זה והורסים יריד מדע שהוקם באולם המרכזי. "הייתי המומה", היא אמרה.
תיעוד התקרית באוניברסיטת איסטנבול:
התקרית שעליה דיווחו קורקוט ועוד שישה סטודנטים באוניברסיטה הייתה הראשונה מבין סדרת עימותים בקמפוס באיזיט שבאוניברסיטת איסטנבול. תקריות אלימות רבות נרשמו מאז וכלי התקשורת הטורקיים דיווחו על כמה מעצרים. שלשום (יום ב') עוכבו 42 סטודנטים על ידי המשטרה במהלך עימות בחצר הקמפוס. בזירה נמצאו מקלות ואף סכין קצבים.
העימותים הם אחד הסימנים לתמיכה הגוברת בדאעש שהפציעה ברחבי איסטנבול, מטרופולין קוסמופוליטי שנודע בעיקר במשיכתו לתיירים בשל חיי הלילה הנמרצים שלו והעתיקות המפוארות מהתקופה העותמאנית.
סיכות שעליהן מופיע דגל דאעש מוצעות למכירה בחנות ספרים המתמחה בפריטי ג'יהאד, הממוקמת במרחק קצר מהאוניברסיטה. בחנות ניתן למצוא גם מגזינים שעליהם מודפס פרצופו של אוסמה בן-לאדן והביוגרפיה של הג'יהאדיסט הצ'צ'ני איבן אל-חאטב. אוסמן אקילדיס, הבעלים של חנות הספרים, אומר כי הלקוחות הכי גדולים שלו הם סטודנטים ובוגרי אוניברסיטה.
לפי דיווחים בתקשורת המקומית, ישנם סימנים נוספים של תמיכה בדאעש ברחבי בירת התיירות: דגל שחור מונף מחלון בניין, סטיקר שמופיע על שמשת רכב ואף חנות מזכרות של דאעש - שאמנם כעת עומדת ריקה - שבה נמכרו חולצות טי ואביזרי ספורט עם השם "המדינה האיסלאמית" רקום עליהם. סרטון שבו נראו צעירים לובשים חולצות טי דומות באיסטנבול גרם אף הוא לחששות גדולים ברשתות החברתיות.
אולם כמה מראות בודדים ומפוזרים של תמיכה ב"מדינה האיסלאמית" בעיר שמונה 14 מיליון לא בטוח מעידים על תמיכה משמעותית. לא ברור עדיין מהי מידת המחויבות של הצעירים שהתפרעו באוניברסיטה לארגון הקיצוני וייתכן שמדובר במעריצים שמנסים לעורר פרובוקציות.
ועדיין, אחמט קאסים האן, אקדמאי טורקי, טוען כי יש מקום לדאגה. "מבחינה סוציולוגית, הכול מתחיל בסימנים אלו", אמר בראיון שנערך במשרדו באוניברסיטת קאדיר האס. "חלק מהאנשים האלה שמכריזים בפומבי על חיבתם עלולים להפוך בין רגע לקיצונים".
"בעינינו לוחמי דאעש גיבורים"
העימותים באוניברסיטת איסטנבול מעידים על כך שתומכי "המדינה האיסלאמית" לא חוששים יותר להיחשף בפומבי. לדברי האן, ניתן לייחס את התעוזה של התומכים לעובדה כי לא מושמעים גינויים לתופעה מצד גורמים רשמיים. אף שבשנה שעברה הוכרז דאעש כארגון טרור בטורקיה, גורמים רשמיים במדינה טרם השתמשו במונח בפומבי.
בחזרה לחנות הספרים, שם אומר אקילדיס, המדבר בשם כמה טורקים שמרנים, כי הג'יהאדיסטים לא ראויים להיקרא טרוריסטים. "ההגדרה טרוריסט משתנה עבור כל אחד", הוא טוען. "לדעתנו, הם גיבורים".
העימות שאירע ב-26 בספטמבר באוניברסיטה החל לאחר שקבוצת שמאל תלתה פוסטר באולם המרכזי במחלקה לספרות ובו גינוי להרג שביצעו "כנופיות דאעש". בשעות הצהריים המוקדמות הגיחו גברים רעולי פנים והציבו אולטימטום: "הורידו את הפוסטר, אחרת...".
מה שקרה לאחר מכן צולם על ידי סטודנטים שרצו לתעד את העימות דרך המרפסות המשקיפות על האולם. קבוצת תומכי דאעש עם מסכות שחורות וכובעי בייסבול התאספה בצד אחד, כשבצד השני עמדו סטודנטים מהשמאל. בין הקבוצות חצץ מחסום שהוקם משולחנות מתקפלים שהובאו מיריד המדע. שתי הקבוצות החלו לצעוק זה על זה.
"אבטחה! אתם רואים את זה?" צעק סטודנט אחד מיד לאחר קול זכוכית נשברת. "למה אתם לא מרחיקים אותם?". בארגון הסטודנטים הסוציאליסטי FKF, שפעיליו צילמו את רוב הסרטון, אמרו כי לא הייתה כל בעיה לגברים להיכנס לקמפוס, הם אפילו לא היו צריכים תעודות סטודנט.
תשומת הלב הציבורית גרמה לשמרנים בטורקיה להתרחק מעין התקשורת. חנות המזכרות של "המדינה האיסלאמית", שעל אודותיה פורסם מוקדם יותר השנה, עומדת כעת ריקה. בעל שטח החנות אמר כי השוכרים עזבו משום שמשכו אליהם תשומת לב שלילית מהשכנים והמשטרה.
לעומת זאת, למתפרעים באוניברסיטת איסטנבול לא הייתה כל כוונה לרדת למחתרת,
אף שטורקיה מתקרבת יותר ויותר לקואליציה הבינלאומית נגד דאעש בסוריה. בביקור שערכו עיתונאים באוניברסיטה ב-30 בספטמבר הורגשה מתיחות רבה. כ-20 שוטרים לפיזור הפגנות, כמה מהם חמושים ברובים ועוטים אפודי מגן הסתובבו מחוץ לבניין המחלקה לספרות. בתוך הבניין הכול היה נראה רגוע: סטודנטים עישנו, שתו תה ושיחקו פינג פונג. כמה סטודנטיות היו עסוקות בצביעת פוסטרים נגד דאעש.
רבים מהסטודנטים מהשמאל חוששים כעת ללכת לבד ולרוב נעים בקבוצות גדולות. "כמובן שאנחנו לחוצים", אומר סטודנט לארכיאולוגיה. "מה היית מרגיש אם ארגון שמטיל טרור במזרח התיכון נכנס לבית הספר שלך?".