המדד הפתיע: ירד ב-0.3% בספטמבר
מדד המחירים לצרכן לספטמבר ירד ב-0.3%. מחירי הפירות הטריים צנחו ב-10.9% ומחירי והמזון ירדו ב-1.1%. עליות מחירים נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים הירקות הטריים שהתייקרו ב-1.6% ושירותי החינוך ב-1.2%. ברקע ירידת מחירי המזון: צמצום סל הקניות של הצרכנים בסופרמרקט
מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר ירד ב-0.3% - כך פרסמה בצהריים (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס). האנליסטים ציפו לירידה של 0.1% עד 0.2%. גם בחודש אוגוסט באוגוסט הפתיע המדד, וירד ב- 0.1%, בניגוד להערכות המוקדמות בשוק ההון שצפו עלייה של 0.1%.
- מדד המחירים לצרכן ירד באוגוסט ב-0.1%
- הירידה במדד: צעד נוסף לעבר מיתון
- המדדים במשק בירידה: ישראל בדרך למיתון
האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד ספטמבר 2014 לעומת מדד ספטמבר (2013) עומדת כעת על מינוס 0.3%, והיא נמצאת לכן הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).
לירידת המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר הירידות בסעיפי התצרוכת הבאים: הפירות הטריים (ירידה של 10.9%), התרבות והבידור (1.3%), ההנעלה (0.3%), התחבורה (0.5%) והמזון ,(1.1%). לעומת זאת, נרשמו עליות בולטות בסעיפי הירקות הטריים (1.6%) ושירותי החינוך (1.2%).
הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל המחירים לצרכן הוא הדיור. מדד מחירי הדיור נותר החודש ללא שינוי. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, ירד ב-0.1%; מדד שכר דירה הכללי עלה ב-0.2%.
הירידה במדד המזון נרשמה על רקע העובדה כי מאז סוף 2013 הצרכנים מצמצמים את סל הקניות שלהם בסופרמרקט. בתחילה, הצרכנים בכל זאת שילמו יותר על הסל הקטן יותר, אך כשהרשתות גילו עקביות בהתנהגות הצמצום של הצרכנים, הן החלו להוריד מחירים בשני אופנים: ריבוי והעמקת מבצעים וכן מהלכים שיווקיים באמצעותם הכריזו על הורדות מחירים. עקב כך המחירים לצרכן ירדו, אך לא לרמת המחירים של 2011, שנת המחאה החברתית.
באשר להתנהגות מחירי הפירות והירקות, במהלך הקיץ היה שפע של פירות בשוק ומחירהם ירדו, בעוד שהירקות התייקרו בשל תנאי מזג האוויר.
"אין שיפור בפעילות במשק"
ירידות המחירים מהוות אולי הקלה לצרכנים, אך יש בהן כדי להעיד על ירידה בצריכה הפרטית לנפש בישראל, שמשפיעה לרעה על הצמיחה של המשק. ואכן, בחודשים האחרונים מתגברים הסימנים להאטה כלכלית.
בסוף החודש שעבר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הערכות ראשונות, שלפיהן המשק יצמח ב-2014 ב-2% בלבד, לעומת 3.2% בשנה שעברה ו-3% בשנה שלפני כן. נתוני צמיחה אלה שהציגה הלמ"ס משקפים צמיחה אפסית-כמעט לנפש, כאשר שיעור הגידול בתוצר יעמוד על 2% בעוד ששיעור הגידול באוכלוסייה השנה הוא 1.9%.
נתונים אלה מצטרפים הנתונים אודות הקיפאון בשוק הנדל"ן: מנתוני בנק ישראל שפורסמו השבוע עולה, כי היקף המשכנתאות בספטמבר הסתכם ב-3.9 מיליארד שקל, לעומת 4.1 מיליארד שקל בחודש אוגוסט. מדובר בהמשך מגמת הירידה בשוק המשכנתאות, המתרחשת על רקע דחיית קבלת ההחלטה בנוגע לחוק מע"מ 0% על דירות חדשות שמקדם שר האוצר יאיר לפיד.
עדות נוספת למצב הקשה של המשק הן שתי הורדות הריבית הרצופות שביצע בנק ישראל בשלושת החודשים האחרונים. ריבית בנק ישראל ירדה מרמה של 0.75% לרמה של 0.25%, שהיא הרמה הנמוכה ביותר בתולדות המדינה, שכמוה הייתה רק לאחר המשבר הפיננסי בארה"ב.
יש להזכיר כי כלכלת ישראל אינה במיתון. מיתון מוגדר כשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית לנפש - ישראל עדיין רחוקה ממצב זה. גם שיעור האבטלה עדיין מאוד נמוך יחסית, ועומד על 6.2% נכון לחודש יולי. אבל הנתונים המצטברים מהווים מקור לדאגה בעיקר על רקע הכנת התקציב לשנה הבאה, שאושר לאחרונה בממשלה.
בסוף השבוע רמזה נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, כי אינה פוסלת אפשרות של הורדת ריבית נוספת - ל-0%. "כפי שראינו במדינות אחרות, הניסיון מראה כי שיעורי הריבית יכולים להמשיך ולרדת, וישנם כלים נוספים שבנקים מרכזיים משתמשים בהם מרגע שמגיעים לשיעור אפס, כך שיש לא מעט כלי מדיניות בתיק הכלים", אמרה לסוכנות החדשות רויטרס.
בבית ההשקעות הלמן אלדובי אמרו בתגובה לפרסום המדד כי "הנתונים הכלכליים לא מצביעים על שיפור בפעילות הכלכלית במשק. למשל, ראינו בחודש האחרון את מספר כניסות התיירים למדינה בספטמבר, שממשיך להיות נמוך יחסית לשנה שעברה ועדיין סובל מהשפעות מבצע צוק איתן, ואת המדד המשולב שנותר ללא שינוי חודש שני ברציפות, דבר אשר מעיד על קיפאון בשוק.
"להערכתנו, המדד הבא ימשיך להיות נמוך אך יתכן ויהיה גבוה מהמדד הנוכחי, זאת עקב תזמון חג הסוכות שנחגג באוקטובר השנה והמשך מגמה של התחזקות הדולר, עלייה זו תקוזז ע"י ירידה במחירי הסחורות והאנרגיה".
בהכנת הידיעה השתתפו אביטל להב ומירב קריסטל