שתף קטע נבחר

 

מים מזוהמים השחיתו את חוף יפו

נמשך זיהום החופים בתל אביב בעקבות הגשמים: לאחר שאתמול דיווחנו על זרם עכור שהציף את חוף הדולפינריום וגרר עמו פגרי עכברושים, התרחש היום שידור חוזר בחוף יפו הצפוני. החוף החולי-זהוב כל ימות השנה נקרע לשניים, החול כולו נשטף אל הים, והמים בטווח מאות מטרים הפכו לשחורים

מטח הגשם הנוסף שנחת היום (חמישי) בתל-אביב הביא עמו גל חוזר של מי נגר מזוהמים שנוקזו הישר אל החוף. כבר אתמול דיווחנו על זרם עכור שהציף את חוף הדולפינריום וגרר עמו פגרי עכברושים וזוהמה מכל סוג אפשרי, והבוקר התרחש שידור חוזר של התופעה – הפעם בחוף יפו הצפוני.

 

צפו: זיהום בחוף יפו

צילום: יון פדר

צילום: יון פדר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אל חוף זה, המכונה חוף מגדל השעון, מדרום למוזיאון האצ"ל, מגיעות תעלות הניקוז מתל-אביב ומתחברות אל צינור מאסף מרכזי ענק אחד. המים מצינור זה נשפכים הישר לחוף הים, כמה עשרות מטרים לפני קו המים.

 

אלא שריקון צנרת הניקוז אל חוף יפו חולל נזק עצום: החוף החולי-זהוב כל ימות השנה - נקרע לשניים ודלתה בת עשרות מטרים נפערה בו. החול כולו נשטף אל הים, וחשף מסלעת אבנים. האזור כולו זוהם לחלוטין, ומי הים בטווח של מאות מטרים שחורים מהנקז העכור שנשפך אליהם.

 

"בשום מקום לאורך חוף תל-אביב אין מוצא צנרת בהיקף כל-כך גדול כמו שיש בחוף הזה", אמר דרור ק. תושב יפו. אפשר היה לכל הפחות לצפות שבשל הנפח העצום של הצנרת שמובלת לכאן, היא תובל אל עומק הים. אבל כלום, הם נותנים לכל החרא להישפך ישר על החוף".

 

חיידקים שמסכנים את בריאות הציבור

תופעת השפכים בחוף יפו מוכרת. כבר לפני כחצי שנה דיווחנו כי הצינורות שאמורים לנקז מי גשמים מובילים לחוף מי ביוב ובהם חיידקים שמסכנים את בריאות הציבור. בין שובר הגלים של חוף הדולפינריום ועד חוף יפו הצפוני יש 3 צינורות שמנקזים, לכאורה, מי נגר עילי, כלומר מים המתנקזים במרזבי הרחובות ואינם אמורים להכיל ביוב.

 

הצנרת המתנקזת לחוף יפו היא צנרת ענק הנפתחת אל החוף בשני פתחים עצומים, האמורים לכאורה לנקז מי גשם, אך כבר לפני שבועיים – בשיא עונת היובש - שטף של ספק נקז גולמי ספק ביוב, פרץ אל החוף והוציאו מכלל שימוש לכמה ימים. לכאורה דבר כזה כלל לא יכול להתרחש בחודשי הקיץ, שכן תחנות השאיבה אמורות לשאוב את המים לביוב. אבל עובדה: המים המזוהמים זרמו אל החוף.

 

אין פלא אפוא שבדיגומים בחוף יפו – בית האצ"ל – הדולפינריום, נמצאו חיידקי אי-קולי וקוליפורמים צואתיים המעידים על קיומו של ביוב אנושי ברמה שחורגת מהנורמה. על-פי בדיקות עמותת "צלול" שנערכו באפריל השנה, חיידקי הביוב שנתגלו בחוף סטו סטייה חריגה בשיעור שבין 20,000 ל-162,500 אחוזים. ולא רק חיידקים צואתיים נמצאו בחוף אלא גם סוגים שונים של מתכות כבדות, שוב, בערכים המסכנים את בריאות הציבור, וגם חומרים אורגניים, בעיקר שאריות חומרי צבע, שמן ודלק.

 

תשובת העירייה לממצאים בזמנו הייתה מתחכמת: "החופים שנדגמו הינם חופים אסורים לרחצה". תשובה מקוממת במיוחד בהינתן רצף חוף ארוך שגדוש כל ימות השנה באלפי מתרחצים שנופשים בו.

 

שמעון ביגלמן, מתכנן עירוני ותיק, קובע: "יש כאן שני סוגי מחדל. ברמת השוטף: באחריות מחלקת התברואה העירונית לדאוג לניקוי מערכת הניקוז שלה כל ימות השנה, גם בקיץ ובמיוחד לפני הגשם הראשון. ברמה היותר יסודית: צנרת בסדר גודל כזה כפי שמגיעה לחוף ביפו אסור לה להתנקז ישירות אל החוף עצמו. חייבים להאריך את הצינור פנימה אל תוך הים. אין צורך בצינור בן 5 ק"מ כפי שיש לשפד"ן לצורך ניקוז הבוצה, ואפשר להסתפק בצינור בן 1 ק"מ. ובכל מקרה שפיכת הנגר המזוהם הישר לחוף היא פשע אקולוגי".

 

רוחצי חוף מתוסכלים עמדו כל היום והביטו בחוף החבול והמזוהם "אנחנו מצפים שיביאו לכאן כבר מחר משאיות מלאות חול, ימלאו את החוף החשוף בחול חדש ונקי", אמרו.

 

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה: "בניגוד לטענות, אין מדובר במי ביוב אלא במים שנשטפו מהרחוב. בכל שנה הגשם הראשון שוטף את רחובות העיר וסוחף איתו לכלוך רב שהצטבר במהלך הקיץ על הכבישים, המדרכות והבתים. כדי לצמצם את היקף הלכלוך הנשטף עם הגשם, העירייה ותאגיד המים בדקו את מערכות התיעול התת קרקעיות וניקו אותן ואת הקולטנים בעיר.

 

"בחוף המוזכר, צינור הנקז קוצר מקו המים כך שלא יבקע את קו החוף לשניים, וכדי שהרוחצים ייהנו מרצף חוף אחיד. בעת גשם ובמידה והשפכים מגיעים לחוף, העירייה פועלת באופן מיידי על מנת לכסות את האזור הפגוע בחול ים, וכך גם ייעשה מחר בבוקר, בצאת החג.

 

ככלל, במסגרת היערכות עיריית תל אביב-יפו לחורף 2014-15 ניתנה עדיפות עליונה למניעת הצפות מי גשמים בעונה זו. בהכנות השוטפות שערכה העירייה לפני תחילת החורף נעשו הפעולות הבאות: בדיקת מערכות התיעול התת קרקעיות; ניקוי תעלות הניקוז הפתוחות; ניקוי כל הקולטנים בעיר; תיקון האל-חוזרים במוצאי התיעול לנחלים ולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים