שתף קטע נבחר

 

חסכנים: מתחתנים בקבוצות באפגניסטן

דווקא באחת המדינות העניות בעולם פורח ענף החתונות, עם אירועים מפוארים בסכומי עתק. לזוגות צעירים רבים, שהעדיפו בעבר לדחות את יומם הגדול עד שיוכלו לעמוד ברף, יש פתרון חדש: חתונה זולה עם עוד 100 זוגות

הקהל פוצח בתשואות עם הגעתם של כמאה זוגות לאולם. החתנים לובשים חליפות שחורות פשוטות, הכלות שמלות לבנות צנועות. החתן מחזיק את ידה של הכלה, שאוחזת זר פרחים אדום.

 

עוד חדשות בעולם:

ברזיל תפסה רוצח סדרתי אחרי 39 קורבנות

"סדאם חוסיין תכנן לחטוף את מנחם בגין"

בגלל האבולה: טסים פחות, רוחצים יותר ידיים

 

בשנים האחרונות משגשג ענף החתונות באפגניסטן, וגדוש באירועים מפוארים ויקרים. אל מול התופעה הזאת מעדיפים חלק מהזוגות הצעירים להתחיל את חייהם המשותפים בצורה חסכונית, ומשתתפים בחתונות המוניות בעלות נמוכה.

 

היום המאושר בחייהם. הטקס בקאבול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
היום המאושר בחייהם. הטקס בקאבול(צילום: AFP)

"מאה זוגות, כולם ממשפחות עניות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מאה זוגות, כולם ממשפחות עניות"(צילום: AFP)

בחתונה ההמונית, שמארגנת הקרן הדתית אבול פייזל, אין ריקודים אבל יש שירים, מופעי במה וגם סטנד-אפ. המנחה מתמקד בשנת הבחירות הסוערת, שבסופה התערב מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ו"שידך" בין הנשיא הנבחר אשרף גאני ליריבו עבדוללה עבדוללה, שניהלו ביניהם קרב צמוד.

 

"תשקיעו את כל האנרגיה ותמחאו כפיים כל כך חזק שהם יוכלו להיכנס כולם בבת אחת, אנחנו לא רוצים עוד סבב תשואות כמו בסיבוב השני של הבחירות", התבדח המנחה. בפעם אחרת התלוצץ: "אנחנו רוצים לסיים את הכול בשמחה בסיבוב הראשון. לא יהיה שום ג'ון קרי שיפתור לנו את הבעיות אחר כך".

 

אין ריקודים, יש סטנד-אפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אין ריקודים, יש סטנד-אפ(צילום: AFP)

בין 1996 ל-2001, שנות שלטון הטליבאן הנוקשה, נאסר לקיים חתונות ראוותניות. אך מאז הפלישה האמריקנית שהדיחה את הטליבאן מהשלטון, "שטפו" מיליארדי דולרים את הכלכלה והתיאבון לחתונות ראוותניות גדל: לימוזינות, אולמות מפוארים, מוזמנים רבים ומסיבות עם מאות אורחים הפכו כמעט לדבר שבשגרה.

 

חתונה באולם בקאבול יכולה לעלות בין 10 ל-20 אלף דולר, סכום לא פרופורציונאלי לאחת המדינות העניות בעולם. עבור האליטה העשירה והמצומצמת הדבר לא נחשב לבעיה, אבל זוגות ממעמדות נמוכים יותר מוצאים את עצמם תחת לחץ גדול לעמוד בקצב.

 

עבור אלה שדוחים את החתונה בגלל שהם לא מצליחים להפיק אירוע מפואר מספיק, החלופה הזולה וההמונית מפתה מאוד. "אני מאורס כבר שנתיים, ובאמת שלא יכול להרשות לעצמי חתונה גדולה. שמעתי על ההתארגנות הזאת בתקשורת. נרשמתי והיום אני מתחתן", מספר מוג'טבה ראחימי, עיתונאי בן 24. "זה לא חתונה ראוותנית, זה יותר רוחני. אני מקווה שעוד זוגות יתחתנו כך וזה יהפוך לדבר נפוץ באפגניסטן".

 

"מאורס שנתיים ולא יכולתי להרשות לעצמי חתונה גדולה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מאורס שנתיים ולא יכולתי להרשות לעצמי חתונה גדולה"(צילום: AFP)
 

"כדי שצעירים יוכלו להתחיל את חייהם החדשים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"כדי שצעירים יוכלו להתחיל את חייהם החדשים"(צילום: AFP)

 

"להפסיק לבזבז אלפים רק על לילה אחד"

באפגניסטן נהוג שרק משפחת החתן תישא בעלויות החתונה: המסיבות לפני ואחרי, קניית התכשיטים לכלה ותשלום נדוניה נדיב ביותר. מוסא בן ה-29 התארס לפני שלוש שנים, ולא יכול להרשות לעצמו חתונה מפוארת. הוא אומר שצריך לעודד אנשים לקצץ בעלויות הגבוהות, שלטענתו מונעות מהצעירים להינשא.

 

"נישואים יקרים מונעים מאנשים להתחתן. הזוגות הצעירים צריכים למצוא דרכים אחרות להתחתן, כמו חתונות המוניות. אני מבקש מכל הצעירים להפסיק לבזבז אלפים רק על לילה אחד", הוא מדגיש. חסן נאזים, מהקרן הדתית שארגנה והנחתה את האירוע, אמר כי העלות הכוללת של חתונה למאה זוגות, כולל מכשירי חשמל ביתיים שמוענקים במתנה ומסיבה ל-3,000 המוזמנים היא כ-96 אלף דולר.

 

חסן מספר שהתופעה מתפשטת: "זו הפעם השנייה שאנחנו עושים חתונה כזאת. בפעם הקודמת היו 44 זוגות. הפעם מאה, כולם ממשפחות עניות. אנחנו מודיעים על זה במסגדים, לזקנים. הזוגות שלא יכולים להרשות לעצמם לשלם על המסיבה רק מגיעים ונרשמים כנשואים".

 

לא רק החתנים שרוצים לחסוך בכסף ונהנים מהחתונה ההמונית. פטימה בת ה-19, שפניה מכוסות ברעלה, מעודדת גם היא את המגמה. "אני מאוד מאושרת להתחתן היום. אני מקווה שסוג כזה של חתונות ימשיך לקרות כדי שהצעירים יוכלו להתחיל את חייהם החדשים", היא אומרת.

 

סעיד באקיר קזימי, מארגן חתונות נוסף, אמר כי האירועים שמאפשרים לזוגות להתחתן בזול יפחיתו את "פשעי המוסר" - קוד באפגניסטן השמרנית ליחסים שמחוץ לנישואים. "אחת הבעיות שיש לצעירים במים אלה היא חתונה יקרה, שאפילו תאלץ אותם להפוך לפושעים. חתונות פשוטות הן הפתרון היחיד לבעיה הזו", מדגיש סעיד.

 

הממשלה ניסתה בעבר לבלום את תופעת החתונות הראוותניות, שהמשיכה לגדול עד היוזמה של קרן אבול פייזל. "יש לנו כבר 200 זוגות ברשימת ההמתנה", מתגאים שם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
באולם החתונות בקאבול
צילום: AFP
מומלצים