שתף קטע נבחר

 

מטיילים: לא הזהירו. נפאל: התיירים אשמים

חילופי האשמות לאחר האסון. ישראלים סיפרו על מחדלים בטיחותיים ואמרו כי ננטשו באמצע המסלול לאחר ששילמו מאות דולרים, בריטי טען כי כולם אמרו לו: "אל תדאג מהסופה". תגובה מרתיחה מצד דובר משרד התיירות הנפאלי: התיירים אשמים, לא שכרו מדריכים אישיים

מאמצי החילוץ בנפאל נמשכים, וביחד איתם החלו גם חילופי האשמות: האסון ברכס האנפורנה, שגבה את חייהם של 32 איש ובהם שלושה ישראלים, היה - לפי אחד המטיילים ששרד - "אסון שאפשר היה למנוע". ישראלי שהצליח לשרוד אף שהתמוטט בשלג האשים את הנפאלים ברדיפת בצע, בריטי טען כי המדריכים לא פעלו לפי נהלי הבטיחות ולא הזהירו מהסופה האימתנית. הנפאלים, מצדם, מפנים את האצבע המאשימה דווקא ל"תיירים הקמצנים". 

 

ניסיונות החילוץ חודשו היום (שבת) - זה הבוקר הרביעי - כאשר מסוקים וחיילים ממקדים את מאמציהם במעבר ת'ורונג לה, שם ככל הנראה מצאו 17 מטיילים את מותם - ובהם נווטת הקרב הדתייה הראשונה, תמר אריאל ממשואות יצחק, נדב שהם ממצפה הושעיה ואגם לוריא מקיבוץ יפעת. מיכל גילי צ'רקסקי, בת 36 מגבעתיים, היא אחת מ-11 שעדיין מוגדרים נעדרים וקיים חשש כבד לחייהם. 72 ישראלים מוגדרים כמנותקי קשר, והם ככל הנראה לא נפגעו. "יורד שלג באזורים הגבוהים ולכן קשה למצוא אותם", אמר דובר הצבא הנפאלי על הנעדרים.

 

דודו של ההרוג בנפאל מספר: "סחב את תמר"    (צילום: מוחמד שינאווי)

דודו של ההרוג בנפאל מספר: "סחב את תמר"    (צילום: מוחמד שינאווי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גורמים רשמיים בנפאל האשימו באסון דווקא את התיירים שלא שכרו מדריכים כדי לחצות את

רכס ההרים, לטענתם על מנת לחסוך בכסף. דובר משרד התיירות הנפאלי, מוהאן קרישנה ספקוטה, אמר כי אלו שנפגעו יותר מכל הם "התיירים הקמצנים", שלא רצו לשכור מדריכים אישיים. "אם הם היו עם מדריך, היה להם מידע רב בהרבה לגבי מזג האוויר".

 

אלן הינקס, מטפס הרים בריטי שעלה על 14 הפסגות הגבוהות בעולם, שלל למעשה את הדברים ואמר ל"גרדיאן" כי המסלול באנפורנה מותאם גם לתרמילאים חובבים, בטח באוקטובר, שיא העונה. "רוב המטיילים שם אינם מטפסי הרים מנוסים. הם תרמילאים. אתה לא צריך ניסיון עצום בטיפוס הרים כדי לטייל בנפאל. אתה מטייל בין כפרים. רוב הזמן אתה במסלולים בין כפרים ובתי תה, ומזג האוויר לרוב יבש ונאה. בכל מקום יכול לקרות הבלתי צפוי, וברור שבגובה של יותר מ-5,000 מטר זה יותר מסוכן".

 

נפאל: "נמנע מבודדים לצאת לבד לטרק"

הדובר הנפאלי אמר כי האסון "לימד אותנו שיעור", ומסר כי הממשלה הנפאלית תפעל מעתה למנוע מבודדים לצאת לבד לטרק. הוא הודה כי בנפאל לא סברו שהציקלון "הודהוד", שהיכה תחילה בהודו, יגרום לתופעות טבע כה קשות: "מעולם עד כה לא היה לנו אסון דומה במקום כזה בזמן הזה של השנה. חשבנו שלציקלון לא יהיה אפקט משמעותי על נפאל".

 

עמית והבת עפרי מתארים את הסופה בנפאל    (צילום: סיון רביב)

עמית והבת עפרי מתארים את הסופה בנפאל    (צילום: סיון רביב)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"שמעתי על הציקלון ממטייל אחר שאמר שהמשמעות היא מזג אוויר גרוע. העליתי את הנושא שוב ושוב למדריכים המקומיים ולצוות המלון, וכולם אמרו לי שאני לא צריך לדאוג", זעם פול שרידן, שוטר בריטי בן 49, ששרד את הסופה והוביל קבוצה למקום מבטחים. שרידן, מטייל מנוסה, אמר כי רבים מהתרמילאים ומהצוות המקומי לא היו מצוידים כנדרש. לדבריו, רבים מהתיירים לא טיילו בהרים לפני כן. "היו שם אנשים שניסו להגן על ראשיהם עם שקיות פלסטיק ובלי כפפות. זו הייתה תאונה ידועה מראש".

 

"ראיתי ילד שהפרצוף שלו קפא. התחלתי לבכות"

"ראיתי ילד נפאלי והפרצוף שלו היה קפוא", סיפר שרידן ל-BBC 4. "היה מעטה קרח על הלחי שלו. אמרתי לו 'הפרצוף שלך קפוא', והוא ענה 'אני יודע', והתחיל לבכות. שנינו התחלנו לבכות". שרידן זיהה בהמשך את המוטות שסימנו את המסלול והוביל ביחד עם המדריך את הקבוצה אל מקום מבטחים: "אמרתי להם 'שימו לב שאתם תמיד רואים את זה שלפניהם ואת זה שמאחוריכם, ואם לא - תגידו לכל מי שאתם יכולים'".

 

הבריטי אמר כי "הניסיון שלי בטיפוס הציל לא רק אותי, אלא גם את אלו שהיו איתי. כשירדנו, הבנתי שזה לא עשרה כמו שחשבתי, אלא 150 איש. עקב מזג האוויר, הרוחות והערפל הכבד, לא ראיתי שבקבוצה הזו יש כל כך הרבה אנשים. עצרתי ובכיתי".

 
שרידן, שבטוח כי זה  "אסון שאפשר היה למנוע", סיפר כי נאמר לו שמדריכים משאירים את ציוד הבטיחות האישי שלהם מאחור כדי להקל על העומס הכבד: "לדעתי זה פשוט טיפשות מטורפת. הם מובילים אנשים - ואת עצמם - אל מותם. מישהו צריך לעשות משהו בהקשה הזה".

 

"לא חשבו על בטיחות, רק על כסף"

הישראלי איתן עידן, שם הוא שרד את האסון, סיפר על מחדל נוסף. לדבריו, בעלי בית תה הבטיח להוביל כמה מהמטיילים אל מקום מבטחים אם ישלמו לו 1,200 דולר - אבל אחרי שלקח את הכסף והתחלק בו עם אחד המדריכים, הוא עזב את הקבוצה באמצע המסלול. שישה מאותה קבוצה קפאו למוות.

 

עידן סיפר ל"טלגרף" הבריטי כי טייל עם קבוצה של יותר מ-100, רובם ישראלים ופולנים. הם חשבו שיצאו מהסכנה כאשר הגיעו לבית התה, אבל הוא היה עמוס במטיילים אחרים והבעלים החליט לפתע לנעול את המקום והודיע כי על כולם לעזוב איתו מיד. כאשר אמרו לו המטיילים שהתנאים בחוץ קשים מדי, הוא אמר כי הם ימותו אם לא יעזבו בקרוב - והודיע כי יוביל אותם אל מחוץ לאזור המסוכן תמורת 2,000 דולר.

קפאו למוות בדרך למטה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קפאו למוות בדרך למטה(צילום: EPA)

משרד החוץ פתח חפ"ק בגסט-האוס ()
משרד החוץ פתח חפ"ק בגסט-האוס

"בערך ב-2 או 3 בצהריים הבעלים הודיע 'אני נועל, כולם צריכים לעזוב'. הוא אמר שהוא יראה לנו את הדרך הבטוחה החוצה, אבל רק אם כל אחד ייתן לו כ-10 דולר", אמר עידן שמאושפז בבית חולים בקטמנדו. כמה מהמטיילים דנו בדבר והחליטו שישלמו מחצית מהכסף מיד, ואת החצי השני לאחר ההגעה למקום שבו חיכו צוותי ההצלה. אותו בעלי בית תה הוביל בתחילה את הקבוצה ביחד עם המדריך פסנג טמנג, אך המדריך מת לאחר שהציל אחרים, ובהם שתי צעירות ישראליות.

 

"המשכנו לרדת ועצרנו כשבעלי בית התה לא ידע לאן ללכת. הוא אמר לנו לפנות שמאלה ולטפס. המשכנו, חיפשנו אותו - והוא נעלם", שחזר עידן. הוא אמר שאחרי תשע שעות הליכה הוא התמוטט וצנח אל השלג. "אמרתי לחברים 'אני הולך למות'". אחרי שישן מתחת לשמיכה בשלג במשך שלוש שעות ואכל חטיף, הוא מצא אנרגיה והמשיך ללכת עד למקום מבטחים.

 

 

פינוי מוסק של פצועים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פינוי מוסק של פצועים(צילום: EPA)

 

הצעיר הישראלי המשיך והביע כעס על התנהגות הנפאלים: "הם גרמו לנו לחשוב שאנחנו חייבים ללכת כדי להישאר בחיים, אבל כל מה שנשאר בבית התה שרד. לעומת זאת, כמה מחבריי מתו. גם שלושה פולנים מתו. החברים של פסנג אומרים שהוא היה גיבור, אבל הם לא רצו שנלך עד שהם קיבלו את הכסף. הם לא בדקו את אמצעי הבטיחות, לאיש לא היה אכפת מזה. הדבר היחיד שהיה חשוב להם זה הכסף". 

 

המחלץ נזקק לחילוץ

ביממה האחרונה הגיעו לנפאל כמה משלחות סיוע מישראל, ובהן של מד"א וחיל הרפואה.

לנפאל הגיע גם צוות החילוץ "הראל 669" של חברת הביטוח, שחילץ משעות הבוקר כ-23 תרמילאים ישראלים שנתקעו במחנות הגבוהים ברכס האנפורנה. נדב קליפה, שעומד בראש צוות החילוץ, סיפר ל-ynet: "בעזרת שני מסוקים הצלחנו לחלץ את הישראלים ממחנות ה'היי קאמפ' וה'טרונגלה פדי' כשהם בריאים ושלמים", אמר. "אתמול בערב עלה חשש שסופה חדשה תפקוד את השמורה, אולם לפי שעה מזג האוויר התייצב, דבר שיאפשר את המשך פעולות החילוץ ללא הפרעה.

 

מבדיקת צוות מד"א שטס לנפאל עולה כי אחד מהישראלים שניצלו מהאסון סובל משבר בעמוד השדרה וקיים ספק אם יהיה ניתן להטיס אותו לישראל. את שאר 15 הנפגעים שמאושפזים בבית החולים בקטמנדו ניתן יהיה להטיס להארץ. מצבם של שישה מהם מוגדר מורכב והם סובלים מכוויות קור, חבלות ושברים.


פורסם לראשונה 17/10/2014 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מפנים גופות בנפאל
צילום: EPA
מומלצים