נראה כארנב, הלך כאדם: זהו הקנגורו הקדום
הוא שקל 240 ק"ג, חי לצד הוומבט הקרנפי ואריה הכיס - ולא דילג. מחקר מגלה פרטים חדשים על הקנגורו העצום שנכחד לפני 30 אלף שנה
מה נראה כמו ארנב, הולך כמו בן אדם ולא מקפץ? כנראה זהו קנגורו ענק, שנכחד מהעולם לפני עשרות אלפי שנים. מדענים אמרו השבוע כי ניתוח ביומכני וסטטיסטי של עצמות מאובנים מקבוצה של קנגורואים ענקיים שנכחדו מראה כי הגדול בקבוצה ככל הנראה לא היה יכול לקפץ כמו קרוב משפחתו מימינו אנו.
המחקר מתמקד בקנגורו שמכונה סטנורינס, שחי באוסטרליה מלפני 13 מיליון שנה עד לפני 30 אלף שנה. הוא נעלם לאחר שבני האדם הראשונים הגיעו ליבשת החמישית. אותם פרטי קנגורו ענקיים כבדים בהרבה מהקנגורו המוכר לנו, ופניהם דומים לזה של ארנב. הגדול מכולם, ששמו פרוקופטודון גוליה, שקל 240 ק"ג, גובהו כשעמד היה שני מטרים ואורכו הכולל היה שלושה מטרים.
המחקר מצא הבדלים אנטומיים משמעותיים בין עצמות הגפיים של הסטנורינס לבין אלו של
מגלים עולם
ציור קנגורו ישנה את ההיסטוריה של אוסטרליה?
ynet
איור של חיית הכיס בספר תפילה פורטוגלי, ככל הנראה מסוף המאה ה-16, קורא תיגר על העובדה שההולנדים היו הראשונים לגלות את היבשת
"פרט לקנגורו עצים, הקנגורואים של ימינו אנו משתמשים בדילוגים כצורת ההליכה המהירה שלהם. אבל למהירויות נמוכות הם משתמשים בסוג של הליכת 'פנטפדאל' - הם משתמשים בארבע הרגליים ובזנב", אמרה כריסטיאן יאניס מאוניברסיטת בראון, מובילת המחקר שפורסם במגזין המדעי "PLOS ONE".
מהמחקר עולה כי מבנה הגוף של הסטנורינס הקשה עליהם להשתמש בהליכת "פנטפדאל". יאניס סבורה כי המינים הקטנים יותר של הקנגורו שנכחד השתמשו בהליכה אנושית במהירויות נמוכות ועברו לדילוגים כשרצו לרוץ, "אבל הגדולים יותר הלכו יותר מאשר דילגו, אם בכלל הם היו יכולים לדלג".
לקנגורו בגודל כזה היה קשה מאוד לקפץ
פרוקופטודון, הקנגורו הגדול ביותר הידוע למדענים, חי מלפני 125 אלף שנה עד להיעלמותו, לפני 30 אלף שנה. "לקנגורו בגודל כזה היה קשה מאוד לקפץ, אם בכלל הוא היה יכול לעשות זאת", אמרה יאניס על הקנגורו שמשקלו פי 3 ממשקל הקנגורו המודרני. "המחקר בנוגע לקנגורו המוכר שלנו מראה שהם קרובים לגבול מבחינת חוזק הגידים בזמן שהם מדלגים".
פרוקופטודון חי לצד בעלי חיים ענקיים קדומים אחרים כוומבט הקרנפי "דיפרוטודון" שהיה חיית הכיס הגדולה בעולם וגודלו היה כשל היפופוטם, אריה הכיס "טילקולאו" ששקל 160 ק"ג ודמה במראהו לאריה אף שהיה מסדרת הקנגורואים ו"מגלניה" – מין קדום של לטאת הכוח, שאורכו הגיע ל-7.5 מטרים ומשקלו ליותר מ-700 ק"ג.
המדענים מעריכים כי פרוקופטודון ויתר החיות בקבוצה נכחדו עקב ציד על ידי בני האדם שהגיעו לאוסטרליה לפני כ-50 אלף שנה, בגלל שינויים סביבתיים שנבעו מהגעת אדם או בעקבות תמורות אקלימיות.
כך (כנראה) נראה הקנגורו שנכחד
צילום: רויטרס
מומלצים