"נתניהו עוסק בלהפחיד במקום לטפל בבעיות"
מוביל מחאת המילקי נאור נרקיס נחשף ותקף את ראש הממשלה. "זו מדיניות שיטתית", מסכימה איתו הרב עידית לב. "ראש הממשלה עוסק בבעיות הקיומיות שלנו", טוען מנגד דניאל דורון, מנהל המרכז לקידום חברתי-כלכלי
החשיפה של נאור נרקיס, האיש שעומד מאחורי מחאת המילקי, הביאה עמה תגובות רבות. לצד אלה הסבורים כמוהו שראש הממשלה בנימין נתניהו כשל בטיפול בבעיות חברתיות-כלכליות, יש כאלה הטוענים כי נתניהו עוסק בנושאים ביטחוניים-קיומיים, וזה תפקידו המרכזי. ויש גם מי שמציע הצעות מעשיות כדי להוריד את יוקר המחיה בארץ.
"ראש הממשלה נתניהו לא הזניח את הטיפול בנושאים החברתיים, הוא למעשה מנהל מדיניות שיטתית ועקבית להחלשת מעמד הביניים והשכבות המוחלשות, עם משנה חברתית וכלכלית סדורה". כך אומרת היום (א') מנהלת תחום צדק חברתי ב"רבנים למען זכויות אדם", הרב עידית לב.
"כל הזמן עוסקים בלהפחיד אותנו ומתעסקים בנושאים מדיניים ביטחוניים", המשיכה לב. "זה ניסיון ברור להסיט את תשומת הלב למקום אחר על חשבון הבעיות האמיתיות של הציבור. אם מסתכלים ב-15 השנים האחרונות הנושאים הכלכלים-חברתיים נזנחו לחלוטין והתפיסה היא 'בוא נפריט את כל מה שזז ונרסק את השירות ציבורי'. ברור שהדיבור של נתניהו על ביטחון ועל פחדים ערטילאיים מאפשר לו שלא לדבר בקול על כלכלה וחברה ולהתחמק מלפתור את הבעיות הקשות של החברה".
לדברי לב, המדיניות של נתניהו אינה חדשה, והחלה עוד כשהיה שר אוצר וראש ממשלה בקדנציה קודמת. "ראינו את נתניהו מחיל, הלכה למעשה, מדיניות ניאו-ליברלית, שמניחה כי תמיכה בעשירון ובאלפיון העליון תביא לצמיחה שתטפטף למטה. כשר אוצר הוא נקט שורה של קיצוצים אכזריים ב-2003 וכך גם בשתי הקדנציות שלו כראש ממשלה, כאשר מסמס את המסקנות של ועדת טרכטנברג, שמינה בעצמו. בממשלה אפילו לא התקיים עדיין דיון במסקנות ועדת אלאלוף, שבה הוא תמך. הפעולות הללו אינן מקריות והן נובעות מתפיסת עולם שבכל העולם כבר נטשו לפני זמן רב".
לב סבורה שכל דיון בנושאים החברתיים הוא מבורך. "גם אם המחאה החלה בברלין, חשוב שהדברים מגיעים לשיח ציבורי, אבל זה לא המצב תמיד. יש עכשיו תקציב על השולחן שאין סביבו מספיק עיסוק תקשורתי וציבורי, והממשלה מבינה שהיא יכולה להעביר הכול מעל הראש שלנו מבלי לנהל דיון אמיתי. אנחנו עדיין לא יודעים לומר מה תהיה ההשפעה של הדיון שנוצר בעקבות מחאת המילקי, כמו שגם עכשיו קשה לומר מהי ההשפעה של המחאה החברתית בקיץ 2011. מה שבטוח הוא שכל עיסוק כזה מקדם את הטיפול בנושאים הללו".
"נתניהו הציל את המשק הישראלי"
לעומתה סבור דניאל דורון, מייסד ומנהל המרכז הישראלי לקידום חברתי וכלכלי, כי לאף ראש ממשלה בישראל אין יכולת להתעסק בנושאים הללו. "נתניהו, כמו כל ראש ממשלה ישראלי לפניו, עסוק בכיבוי שריפות, נתניהו עוסק בבעיות הקיומיות שלנו. זוהי חובתו ואם לא היה עושה כך הוא היה בוגד באמון הציבור", אומר דורון. "כשר אוצר ב-2003 הוא נקט שורה של פעולות שהצילו את המשק הישראלי. המדיניות שהוביל אז חילצה אותנו מצרות גדולות, ואחרי הכהונה שלו פחתו מאוד תופעות קשות של חוסר צמיחה ומיתון. כך עברנו את המשבר של 2008 בצורה טובה, כמו שאף מדינה אחרת לא עברה".
על עצם החשיפה של יוזם מחאת המילקי אומר דורון כי "ברור שהאיש
צדק שלא נחשף עד כה, כמו שברור שכעת כל האש תופנה אליו בניסיון לעשות לו דה-לגיטימציה. עם זאת, ברור שהמטרה שלו הייתה לזעזע את הממסד, גם אם זה נעשה מברלין".
רן מלמד הוא סמנכ"ל עמותת ידיד ובעל ניסיון רב במחאות ומאבקים חברתיים. "במידה רבה האיש הוא המסר." הוא טוען, "בראיון הוא ביקש להבהיר שמלחמה ביוקר המחיה עוברת דרך עזיבה של צעירים לחו"ל ותביא לכך שהממשלה עוד תתחנן שהם יחזרו. אני חושב שהמסר צריך להיות הורדת יוקר המחיה על ידי פעולה נחושה של האזרחים שחיים בישראל. המאבק על יוקר המחיה לא יתקיים מברלין ולא על ידי יורדים או מהגרי עבודה ישראלים".
אז מה צריך לעשות? מלמד: "לנו האזרחים תפקיד חשוב בהורדת יוקר המחיה והוא מתבטא בשני דברים מעשיים ופשוטים. האחד, לא לקנות מה שיקר ולא לקנות איפה שיקר, והשני - לשנות את דפוסי ההצבעה שלנו בבחירות. דמוקרטיה ישירה היא מתכון לאנרכיה. אנחנו פשוט צריכים למצוא מנהיגים מתאימים ולהצביע להם, לדאוג לשקיפות ולרגולציה נשכנית. זה גם המקום להתחיל בפעולות של אכיפה אזרחית, הרי חוקים יש לנו למכביר".