שתף קטע נבחר
 

יש חיים מחוץ לתיבה: תלמדו מנח לעשות שינוי

נח הוציא את החיות מהתיבה - ממקום מוכר וידוע למציאות חדשה וזרה. מדי פעם כדאי גם לנו לבדוק את אזור הנוחות שלנו, ולבחון דרכים לצאת ממנו לעבר הזדמנויות חדשות. פרשת שבוע כלכלית

כָּל הַחַיָּה אֲשֶׁר אִתְּךָ מִכָּל בָּשָׂר בָּעוֹף וּבַבְּהֵמָה וּבְכָל הָרֶמֶשׂ הָרֹמֵשׂ עַל הָאָרֶץ הַוְצֵא (הַיְצֵא) אִתָּךְ וְשָׁרְצוּ בָאַרֶץ וּפָרוּ וְרָבוּ עַל הָאָרֶץ: (בראשית ח, 17)

 

 

רש"י מסביר: כתוב בפסוק "הוצא", אך צריך לקרוא את המילה כאילו כתובה "היצא". ומה ההבדל בין המילים? "היצא - אמור להם שייצאו, הוצא - אם אינם רוצים לצאת, הוציאם אתה". התורה כבר יודעת, ולכן מרמזת כאן לנח, כי יהיו מבין יושבי התיבה אשר יעדיפו לא לצאת, והוא, נח, יידרש להוציא אותם.

 

בתוך התיבה צפוף והתנאים לא כל כך טובים, אך קיים מענה קבוע וידוע לצרכים הפיזיים. יש מספיק אוכל והוא גם מוגש בזמן, אין סכנות האורבות בחוץ וקיימת חברה שוויונית. כולם באותו המצב. היציאה מהתיבה דורשת אפוא יציאה מאזור הנוחות אל הלא-נודע.

 

בחוץ יהיו סיכונים וגם הזדמנויות שהיוצאים מהתיבה יידרשו להתמודד אִתם. האלוקים יודע כי בסופו של דבר העולם בחוץ יהיה טוב יותר מן החיים בתוך התיבה. לכן, הוא מטיל על נח, המנהיג, את המשימה להוציא את החיות מהתיבה ולהכריחן להתמודד עם החיים החדשים שבחוץ.

 

היציאה מאזור הנוחות

רעיון זה של הקושי לצאת מאזור הנוחות או מהאזור המוכר מוזכר גם בספר שמות בפרשת וארא:

לָכֵן אֱמֹר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֲנִי יְהֹוָה הוֹצֵאתִי אֶתְכֶם מִתַּחַת סִבְלֹת מִצְרַיִם... (שמות ו, 6)

 

בעל "חידושי הרי"מ", הרב יצחק מאיר אלתר, מסביר: "אוציא מכם את הרצון לסבול את המצרים ואמאס בעיניכם את הגלות שלא תוכלו עוד לסבול אותה". בני ישראל כל כך התרגלו להיותם עבדים, שכבר לא היו מסוגלים לחשוב על מציאות אחרת. אלוקים צריך לשחרר קודם את הסובלנות שלהם כלפי המציאות שבה היו נתונים, ורק אחר כך לגאול אותם.

 

עם השנים הפך האזור המוכר להיות האזור הנוח, גם כשהוא קשה מנשוא. אנשים, הגדלים לתוך מציאות חיים של עבודה קשה, מסגלים לעצמם סובלנות למציאות ולוּ על מנת לשרוד אותה. לעתים עוברת סובלנות זו כמורשת תעסוקתית מדור לדור. כדי להוביל אנשים למציאות חדשה ולהוציאם מהאזור המוּכּר, צריך לפעול קודם לערעור הסובלנות כלפי המציאות הקשה והמוכּרת, ולהראות שהמוכר והידוע אינו בהכרח נוח וכי יכולה להיות מציאות טובה יותר.

 

גם אנו מוזמנים לזהות את אזור הנוחות שלנו ולקיים בדיקות תקופתיות, שנועדו לבדוק עד כמה אנו תקועים באזור זה ועד כמה אנו מוכנים לצאת ממנו אל הזדמנויות וסיכונים חדשים. אלו יכולים לקדם אותנו אל מקומות טובים יותר עבורנו. כשאנו מתקשים לעשות זאת בעצמנו, אולי יש מקום להיעזר בדמות חיצונית, כפי שהחיות נעזרו בנח.

 

מרים שפיר היא יועצת קריירה ומחברת הספר "רעיון עבודה שבועי" - היבטים תעסוקתיים בפרשות השבוע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הולכים אל הלא נודע
צילום: shutterstock
צילום: דור שפיר
מרים שפיר
צילום: דור שפיר
מומלצים