שתף קטע נבחר

פלוג יוצאת מצלו של פישר. סיכום שנה ראשונה

דווקא המינוי המהוסס והיעדר הגיבוי מצד רה"מ, הפכו בהדרגה את נגידת בנק ישראל ליועצת כלכלית שאינה מהססת להביא את דעותיה לידיעת הציבור. בזכות יכולתה המוגבלת להשפיע על החלטות ממשלה, מצליחה פלוג לחדד את ההבדלים בינה לבין קודמה רב ההשפעה, סטנלי פישר

ד"ר קרנית פלוג מציינת שנה לתחילת כהונתה כנגידת בנק ישראל. הכלכלנית שראש הממשלה, בנימין נתניהו, לא רצה למנות לתפקיד הרם והמשפיע, דורגה באחרונה כאחת מ-7 הנגידים הטובים בעולם, על ידי המגזין "גלובל פייננס". אך כאן בארץ, היא עדיין נאבקת כדי למלא את נעליו של קודמה בתפקיד, סטנלי פישר, שנתפש במשך שנים כ"מבוגר האחראי" של המשק. רק לאחרונה נראה כי היא מתחילה לצאת מצלו של פישר ולעצב את סגנונה שלה.

 

לכתבות נוספות בנושא קרנית פלוג

 

דרכה של פלוג אל לשכת הנגיד הייתה רצופת מהמורות, באופן היוצא מגדר הרגיל. זמן קצר לאחר שהודיע על פרישתו מהתפקיד, טרח סטנלי פישר לסמן את סגניתו, פלוג, כיורשת הטבעית וציין כי היא כבר מילאה את התפקיד בהצלחה בהיעדרו. ראש הממשלה, עם זאת, סבר אחרת והתעקש למנות לתפקיד את מי שכבר כיהן בעבר כנגיד, יעקב פרנקל.

 

כאשר כבר נדמה היה שגורלה של פלוג נחרץ, נטרפו הקלפים והליך המינוי של נגיד בנק ישראל הפך לסאגה טובענית ומכוערת. פרנקל הסיר את מועמדותו לאחר שכלי התקשורת הזכירו לציבור כי הוא נחשד בעבר בגניבה מחנות דיוטי פרי בהונג קונג. ראש הממשלה מיהר להכריז על מינוי נוסף, ליאו ליידרמן, אלא שגם ליידרמן נאלץ במהרה להסיר את מועמדותו בעקבות תלונות שנגעו לנסיבות עזיבתו את דויטשה בנק.

 

עם כל מינוי שטורפד וכל שם חדש שהופרח לחלל האוויר, גברו הלחצים על נתניהו לחזור להמלצה המקורית של פישר ולמנות את פלוג לנגידה. לבסוף הכריע הלחץ את נתניהו ופלוג זכתה בתפקיד, אך לכולם היה ברור שהנסיבות המורכבות של מינויה יעמדו לה לרועץ.

 

ביקורת גלויה נגד מדיניות הממשלה

פישר נחשב לאוטוריטה בתחומו ולעמדתו נודעה השפעה רבה לא רק על החלטותיהם של ראש ממשלה ושר האוצר אלא גם על האופן שבו הצביעו שרים אחרים בישיבות ממשלה. פלוג נכנסה לתפקיד כאשר מעל ראשה מרחפת העובדה שראש הממשלה לא רצה אותה שם. עובדה זו, לצד היעדר משרה בכירה בחו"ל בקורות החיים שלה, מעוררים עדיין את החשש שאין לה את היכולת שהייתה לקודמה בתפקיד, להשפיע על המדיניות הכלכלית של הממשלה.

קרנית פלוג ובנימין נתניהו (צילום: חיים צח / לע"מ) (צילום: חיים צח / לע
קרנית פלוג ובנימין נתניהו(צילום: חיים צח / לע"מ)
 

כלי אחד לא ניתן לקחת מהנגידה, והוא כלי הריבית. היא העומדת בראש הועדה המוניטרית שקובעת את גובה הריבית במשק, ובמקרה של שוויון בין ששת חברי הוועדה, היא מחזיקה בקול נוסף שמטה את הכף לכאן או לכאן. בחודשים האחרונים עשתה פלוג שימוש נועז בכלי זה, כאשר הורידה פעמיים את גובה הריבית, מ-0.75% ל-0.25% והעמידה אותה על הרמה הנמוכה ביותר בתולדות המדינה.

 

החלטתה של פלוג להוריד את הריבית הייתה נועזת יותר מהפחתות הריבית של פישר לאחר המשבר הפיננסי, מפני שהפעם, בניגוד ל-2009, התקבלה ההחלטה אל מול מטח של ביקורת על תרומתה של הריבית הנמוכה לנסיקת מחירי הדירות בישראל.

 

פלוג הכינה היטב את הבנק המרכזי לביקורת זו, כאשר תמכה מספר חודשים לפני כן בהחלטת המפקח על הבנקים להחמיר את ההגבלות על משכנתאות. על הנייר לפחות, הגבלות אלו מצננות את הביקוש לדירות ומהוות משקל נגד לריבית הנמוכה שמעודדת רכישת דירות להשקעה.

 

יכולתה המוגבלת של פלוג להשפיע על החלטות ממשלה גם אינה עוצרת אותה מלמתוח ביקורת על המדיניות שמקדמים ראש הממשלה ושר האוצר. נהפוך הוא. באחרונה נדמה כי דווקא מתוך העמדה של נגידה שאינה זוכה לאוזנו הקשבת של ראש הממשלה, מצליחה פלוג להגדיר מחדש את התפקיד, ולחדד את ההבדלים בינה לבין הנגיד הקודם.

 

פישר נהג למתוח ביקורת בגלוי או להכריז על עמדת הבנק בנושא מסוים, רק לאחר שהבטיח רוב בממשלה לעמדתו. זכור מקרה נדיר אחד, לאחר הגדלת יעד הגירעון ל-2013, שבו מתח ביקורת קשה על ראש הממשלה ושר האוצר באופן פומבי. פלוג, לעומת זאת, רק שנה בתפקיד וכבר יצאה מספר פעמים בגלוי נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה.

 

זה התחיל לפני כחצי שנה, כאשר בנק ישראל פרסם נתונים שלפיהם יידרשו קיצוצים והעלאות מסים בהיקף של 18 מיליארד שקל בשנה הבאה. במשרד האוצר לא אהבו את הפרסום הזה, וטרחו לציין כי חישובי בנק ישראל לא מקובלים עליהם. בהמשך, החלה פלוג למתוח בגלוי ביקורת על תכנית מע"מ 0% על דירות שמקדם שר האוצר, יאיר לפיד, בטענה שהיא תוביל לעליית מחירי הדירות ותפגע בהכנסות המדינה באופן שיחייב העלאות מסים במקומות אחרים.

 

לבסוף, בדיוני התקציב האחרונים, התייצבה הנגידה מהרגע הראשון נגד שר האוצר, שהבטיח כי לא יהיו העלאות מסים. שיא בעימות בין השניים נרשם כאשר בישיבת הממשלה המכרעת, כאשר היה ברור כבר כי התקציב עומד לעבור בלי העלאות מסים ועם מע"מ 0% על דירות, טרחה הנגידה לצאת פעם נוספת נגד התקציב ואמרה לשרים כי תחזית הכנסות המדינה של משרד האוצר אופטימית מדי.

 

במילים אחרות, היועצת הכלכלית של הממשלה טענה כי משרד האוצר שיחק עם המספרים על מנת שניתן יהיה להימנע מהעלאת מסים ורק בסוף השנה הבאה יתברר הבלוף, כאשר הגירעון יהיה גבוה בהרבה מהיעד שנקבע. ימים יגידו אם צדקה, אך מההאשמה החמורה מצטיירת תמונה ברורה של מערכת יחסים עכורה ומורכבת בצמרת הכלכלית של ממשלת ישראל. המינוי המהוסס והיעדר הגיבוי הפכו בהדרגה את נגידת בנק ישראל ליועצת כלכלית שאינה מהססת להביא את דעותיה, גם אלו שאינן מתקבלות, לידיעת הציבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום באדיבות דוברות הכנסת
קרנית פלוג
צילום באדיבות דוברות הכנסת
מומלצים