שתף קטע נבחר

 

על חשבון התיירים: נפאל החלה להפיק לקחים

הממשלה החליטה לפקח על המדריכים והפורטרים שמלווים מטיילים ולאלץ את המבקרים הזרים לבקש אישור מהרשויות לפני כל טרק. "זו תגובה אבסורדית", מתלוננים בתעשיית התיירות. וברקע: התרמילאים נערכים לשוב לרכס האנאפורנה

החיפושים ברכס האנאפורנה עוד נמשכים - בהם המאמצים לאתר את הנעדרת הישראלית מיכל גילי צ'רקסקי - ובינתיים ממשלת נפאל מתחילה להפיק לקחים מהאסון. הממשלה, שספגה ביקורת רבה על שלא התריעה בזמן מפני מזג האוויר הקיצוני הלא צפוי, נחושה עתה להילחם בתופעת "תיירות הפרילאנס" דרך הגברת הפיקוח על מדריכים והטלת מגבלות על תרמילאים. המקומיים כבר מזהירים: "זה יביא לפגיעה אנושה בכלכלה".

 

במסגרת צעדי התגובה הראשונים לאסון שגבה את חייהם של 43 בני אדם, בהם שלושה ישראלים, החליט משרד התיירות להתחיל לפקח על יותר מ-10,000 נפאלים שעובדים כפורטרים (סבלים) וכמדריכים, לעתים בשכר של עשרה דולרים ליום, אף שהם חסרי ניסיון או כל הסמכה שהיא. "הבעיה היא שאנשים צעירים רבים רוצים להיות מדריכי תיירים כי זו עבודה מרגשת והיא מאפשרת להם להרוויח כסף במהירות, אבל תיירות לא אחראית כזו תהרוס את התדמית של נפאל", הסביר דובר משרד התיירות הנפאלי, מוהאן קרישנה ספקוטה.

החיפושים אחר הנעדרת הישראלית יתחדשו היום (צילום: תמר חלק) (צילום: תמר חלק)
החיפושים אחר הנעדרת הישראלית יתחדשו היום(צילום: תמר חלק)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

רכס האנאפורנה. "הרשויות ידעו רק על 120 תיירים באזור" (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
רכס האנאפורנה. "הרשויות ידעו רק על 120 תיירים באזור"(צילום: אייל להמן)

כמו כן, הממשלה מתכוונת לחייב מטיילים לבקש היתר מהרשויות המקומיות לפני ההתחלה של כל טרק. "עדיף שיהיו מעט תיירים שישלמו יותר מאשר אלפי תיירים שיכופפו את החוקים", המשיך ספקוטה. לטענתו, רבים מהמטיילים שטיילו במסלול שסובב את אנאפורנה לא נרשמו מראש אצל הרשויות, ולכן לכוחות החילוץ לא היה אומדן מהימן של מספר האנשים הזקוקים לעזרה. "לא נסבול את זה יותר", הוא הצהיר.

 

אסון בהרי הימלאיה - הכתבות האחרונות:

"נידב את חייו". פצועים בלוויית ההרוג בנפאל

הפצועים שבו ארצה: "מקווה להתעורר ולגלות שזה לא קרה"

המתנדב שהציל ישראלי: "ברחתי ממפולות ונפלתי לנהר"

 

הפרויקט לשימור אזור האנאפורנה (ACAP), הגוף הממשלתי שמפקח על הכניסה והיציאה של מטיילים מהאזור, מסר כי לפי הרישומים שלו, כשפגעה הסופה היו על ההר רק 120 תיירים. עם זאת, בסופו של דבר הגישו כוחות החירום סיוע ליותר מ-400 אנשים שפונו למקום מבטחים ומסוקים ממשיכים לסרוק את הגזרה בחיפושים אחר עוד כ-60 אנשים שאמורים להימצא שם. "לא היה לנו מושג שכל כך הרבה אנשים טיילו שם", סיפר נציג הפרויקט ג'ונו טאפה. "תיירים זרים חייבים להירשם ולא לצאת לדרך בכוחות עצמם עם נערים מקומיים שמעמידים פנים שהם מדריכים מקצועיים".

 

כבר לאחר האסון הפנה ספקוטה אצבע מאשימה כלפי התיירים וטען כי אלו שנפגעו יותר מכול הם "התיירים הקמצנים", שלא רצו לשכור מדריכים אישיים. "אם הם היו עם מדריך, היה להם מידע רב בהרבה לגבי מזג האוויר", הצהיר אז. הוא הוסיף כי האסון "לימד אותנו שיעור", ומסר כי הממשלה הנפאלית תפעל מעתה למנוע מבודדים לצאת לבד לטרק.

 

פגיעה אנושה בכלכלת המדינה?

חרף זאת, נדמה כי האסון עצמו והמגבלות החדשות שמרחפות מעל ראשי המטיילים לא מצליחים להרתיע את התרמילאים עצמם. אפילו בעיצומם של מאמצי החילוץ, נאספים בקטמנדו מטיילים שנערכים לצאת לאותו הטרק שנפגע בסופת השלגים. "זו הייתה תאונה טבעית שהייתה יכולה להתרחש בכל מקום בעולם", הסבירו בני זוג מגרמניה, בעודם יושבים מחוץ למלון, לוגמים בירה ומעשנים. הם נערכים לצאת לטרק בן חמישה ימים ברכס האנאפורנה. "אנחנו רוצים להגיע לאזור הזה כי הוא יפהפה. אנחנו לא חושבים שתפגע בו סופה גם בפעם הבאה".

 

לפי נתונים ממשלתיים, יותר מ-106 אלף מבקרים זרים הגיעו ב-2012 למדינה לצורך טרקים וטיפוס הרים - ואלו תורמים במידה רבה לכלכלה. לנוכח זאת, גורמים מקומיים הזהירו מפני ההשלכות האפשרויות של המדיניות החדשה והנוקשה של הממשלה. סומאן פאנדי מחברת "אקספלור הימלאיה",

המתמחה בארגון טרקים וטיפוסים לפסגות מושלגות, הגדיר את תוכניתה "תגובה אבוסרדית" לאסון שאירע.

 

לטענתו, "הממשלה רק תיצור בלגן אם תתחיל להגביל את הכניסה של תרמילאים. אפילו אם המטיילים מטיילים ברחבי המדינה כשהם מוציאים פחות מ-15 דולר ליום, הם עדיין תורמים לכלכלה שלנו. אם הממשלה תהפוך את התיירות למוגבלת וליקרה יותר, היא רק תהרוס את התעשייה המשגשגת ואת העסקים שלנו".

 

אליזבת האלי, עיתונאית אמריקנית ומטפסת הרים לשעבר המתגוררת בנפאל מ-1960, הזכירה את העובדה שהרשויות בנפאל ממשיכות לפתוח פסגות חדשות למטיילים מחוץ לארץ: "אם הם פותחים פסגות חדשות למטפסים זרים, אז איפה פה המגבלות? הם לא רוצים לירות לעצמם ברגל. אני לא אופתע אם התקרית הטראגית הזו תישכח במהרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מאמצי החילוץ של צבא נפאל
צילום: רויטרס
מומלצים