דרמה בבג"ץ: עוכב ההסדר עם הרב פינטו
השופטים דנו בעתירות נגד הסדר הטיעון שנחתם עם הרב שניסה לשחד בכיר במשטרה. השופטת נאור תהתה: "פינטו מחזיק את המדינה בגרון. איך עבריין מכתיב את החקירה?". הצדדים הסכימו לדחות את הדיון השבוע בשל טענות שנוגעות לתנ"צ ברכה
הרכב שופטים של בג"ץ דן היום (ב') בעתירות שהוגשו נגד הסדר הטיעון שעליו חתמה המדינה עם הרב פינטו במסגרת פרשת "רב ניצב", ולפיו ירצה שנת מאסר אחת לכל היותר. המדינה ונציגיו של פינטו הסכימו לדחות את אישור עסקת הטיעון שנועד ליום רביעי השבוע בבית המשפט המחוזי בתל אביב.
ההחלטה התקבלה בין היתר בשל טענות שעלו בדיון ונוגעות לראש היחידה לחקירות הונאה במשטרה, תת-ניצב אפרים ברכה, שאותו לכאורה ניסה פינטו לשחד. לפי הסנגור עו"ד אייל רוזובסקי, פינטו העיד שנתן כספים לתנ"צ ברכה כבר בחקירתו ב-FBI, זמן רב לפני שהחלה החקירה בארץ. המדינה התעקשה שהטענה שלפיה ברכה קיבל כספים מהרב נבדקה ולא נמצא לה ביסוס, אך הסנגורים טענו שהם יכולים להציג תיעוד המאמת את גרסתם. לפיכך הסכימו הצדדים על הדחייה.
את העתירות הגישו התנועה לאיכות השלטון ועמותת אומ"ץ, שמיוצגת על ידי עו"ד יובל יועז. לטענתן יש למצות את החקירה של כל המעורבים בטרם חתימת הסדר, והרב פינטו הוא כרגע החשוד המרכזי בפרשה כך שהסדר טיעון מהווה פרס עבורו.
מול העתירות הציגו השופטים את עמדת המדינה, שלפיה יש לה את הזכות לעשות איזונים ולדאוג לניקיון השירות הציבורי, וכי לא מדובר בהסדר מופרך. בפתח הדיון אמר השופט אורי שוהם: "אתם דרשתם שהרב יועמד לדין באשמת שוחד. נראה שזה מה שנעשה במסגרת הסדר הטיעון, אז על מה אתם מלינים?".
נאור, שתחליף את אשר גרוניס כנשיאת העליון בעוד כחודשיים, ניסתה להסביר את מורכבות המצב ואמרה שפינטו "מחזיק אותם בגרון. הם לא אומרים את זה, אבל זה המצב והם צריכים לעשות בחירה בין שני דברים רעים".
בהמשך הקשתה השופטת נאור על הפרקליטות ותהתה מדוע לא חקרה המדינה את תנ"צ ארביב בטרם פנתה להסדר עם הרב פינטו, והאם לא נחתם הסדר תחת לחץ של פינטו בטרם היו די ראיות נגד ארביב: "הוא מחזיק אתכם בגרון? האם זה לא קצת לרתום את העגלה בפני הסוסים?".
עם זאת, לאחר מכן פנתה נאור לנציגת המדינה ושאלה: "איך ניתן לאפשר למישהו שהוא עבריין בעצמו להכתיב כיצד תתנהל חקירה? במבט רחב יותר בנוגע להסדרים עתידיים, איך נותנים לעבריין להכתיב את עיקרי החקירה? מה הסדר זה משדר לעבריינים על גבולות המותר והאסור?".
השופטים נאור ואליקיים רובינשטיין שאלו מדוע המדינה לא חקרה את ניצב ארביב כבר בנקודת ההתחלה, ועו"ד חני אופק מהפרקליטות השיבה שיש חשיבות ציבורית בבירור חשדות נגד אדם בתפקיד בכיר: "אז היו רק טענות וסיפור של הרב. לא היו לנו כלים לבצע בדיקה על סמך סיפור בלבד. ההסדר איפשר לנו לחקור עדים, ולגבות ראיות. האלטרנטיבה הייתה לשים את התיק בעניין ארביב בצד ואת זה לא רצינו".
על פי ההסדר וכתב האישום המתוקן שהוגש נגד פינטו, הוא אמור להודות במתן שוחד בסך 400 אלף שקל לתת-ניצב אפרים ברכה, הצעת שוחד בסכום דומה ושיבוש מהלכי משפט. במסגרת ההסדר צפוי הרב להפוך לעד מדינה נגד הניצב בדימוס מנשה ארביב. על פי ההסדר, הפרקליטות תבקש להטיל על הרב פינטו שנת מאסר בפועל, בעוד צוות ההגנה שלו יפעל להחלת עונש שלא יכלול מאסר בפועל. לנוכח זאת ארביב עצמו אמור להיחקר בקרוב באזהרה.
לפני כשבועיים התפטרו כמה מעורכי דינו של הרב פינטו, ככל הנראה על רקע ראיונות שהעניקו רעייתו ואחיו בניגוד להסכם עד המדינה ובשל חשש שהרב לא יתייצב למשפטו. קודם לכן דנו בפרקליטות בהפרות לכאורה של הסכם עד המדינה, ונקבע כי לא יהיה מנוס מביטולו אם הרב יפר שוב את ההסכמות עמו.