תואר ראשון בבורות. מצרים נכשלת בחינוך
סטודנטים להיסטוריה לא יודעים מי היה נשיאם הראשון ואלה שלומדים הנדסה אומרים שלמעגל שלוש צלעות. שנת הלימודים האקדמית נפתחה במצרים, אך על החגיגה העיב פרסום משאל רחוב שהפגין את חוסר הידע של התלמידים
אחד מי יודע? עוד לפני שהקמפוסים יפתחו את שעריהם אצלנו, במצרים הם כבר פתוחים זה שבוע כש-2.5 מיליון סטודנטים פוקדים את האוניברסיטאות, אך לא מעט ביקורת נמתחת על הרשויות בגין מצב החינוך במדינה.
חלון למזרח התיכון" - כתבות אחרונות:
רישיון להרוג: ציידי הציפורים שֶׁבָּזים לחוק
ג'נא בת ה-12 הביאה לסעודים את הג'ננה
הפתרון לטיפול חירום בסעודית: ללא מגע
לא עיר הבירה: לבנון שיכורה מדאעש?
אתר חדשות מצרי ניצל את פתיחת שנת הלימודים האקדמית לראיין סטודנטים באוניברסיטה ולבדוק את הידע הכללי שלהם בתחומים שונים. בין השאלות הייתה גם הקושיה "מי היה ראש הממשלה הראשון בישראל?". תשובות הסטודנטים היו מביכות וברשתות החברתיות ובכלי התקשורת במצרים היו מי שאמרו כי הבורות של התלמידים הצעירים משקפת את מצבו העגום של החינוך במדינה.
"כמה צלעות יש במעגל?" שאל המראיין את אחד מהסטודנטים וזה ענה בביטחון: "כמה צלעות יש במעגל? שלוש". המראיין תהה היכן לומד אותו סטודנט והוא ענה לו : "בפקולטה להנדסה" - תשובה שגרמה למראיין לפרוץ בצחוק. כשהמראיין ניסה לבדוק אם הסטודנטים יודעים את ההבדל בין "צורה" (صورة - תמונה) לבין "סורה" (פרק מהקוראן), לא כולם הבינו למה התכוון המשורר.
אז מתי הייתה "מהפכת הקצינים החופשיים"?
בתחום ההיסטוריה, המצב גם לא היה יותר מדי מזהיר. כשנשאלו על ידי המראיין מתי בדיוק התרחשה "מהפכת הקצינים החופשיים" (ב-23 ביולי 1952), התקשו הסטודנטים לענות על השאלה. כששתי סטודנטיות נשאלו מי היה נשיא מצרים אחרי המלך פארוק (מוחמד נגיב), הן נכשלו בתשובתן. כשסטודנט אחד נשאל מי היו בני לווייתו (צחאבה) של הנביא מוחמד - הראשונים שהכירו בו כנביא - הוא חשב שהמראיין התכוון לחברים שלו (אותה מילה בערבית).
רשת "אל-ערבייה" הסעודית נוטה לסקר בצורה אוהדת את משטרו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. אלא שגם שם נדהמו מרמת הידע הנמוכה של הסטודנטים המצרים. בתוכנית "הרחוב המצרי" שמשודרת ברשת אמרה המגישה שהיא לא יודעת אם לבכות או לצחוק. עיתונאי מצרי שהתארח באולפן אמר כי "הסרטון (שבו תועדו הראיונות עם הסטודנטים) מראה עד להיכן הגיעה רמת החינוך במצרים". לדבריו, במצרים מתייחסים ללימודים כאמצעי להשיג ציונים ותעודות ולא לשם רכישת ידע.
בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון ומזוהה עם קטאר ו"האחים המוסלמים", מיהרו לפרסם את הסרטון את והתגובות הנזעמות עליו, בהן "תשובות הסטודנטים העידו על רמת הבקיאות הרדודה שלהם".
היו מי שטענו שהאשם העיקרי במצב החינוך במצרים הוא הנשיא המודח חוסני מובארק, שלפיהם הזניח אותו במשך שנים.
אישה אחת ברשת כתבה ראיון אלטרנטיבי לזה שנערך באתר המצרי עם הסטודנטים שהפגינו בורות. "כמה צלעות יש במעגל?", הייתה אחת השאלות בראיון שנכתב בנימה צינית. "לא, אני בתחום הספרות". שאלה נוספת: "טוב, מתי הייתה מהפכת 1952?". התשובה: "לא, אני בתחום המתמטיקה".
איש התקשורת חייר רמדאן התייחס גם כן לסרטון שמאיר באור שלילי את מערכת החינוך המצרית. בתוכניתו "מומכין" ברשת CBC הוא אמר: "תצחקו עליהם, אבל אם צריך לצחוק על מישהו אז זה על עצמנו. תצחקו על כל מחנך ועל כל שר שישב על כיסא שר החינוך".
בממשלתו של א-סיסי הגיבו לביקורת על מצב החינוך והודיעו על תוכנית אסטרטגית שתוך שלוש שנים אמורה לבצע מהפכה בחינוך במדינה. שר החינוך מחמוד אבו א-נסר אמר כי 30 אחוזים מתוכניות הלימודים במצרים הולכות להשתנות לכיוון של חשיבה ומחקר - במקום שינון. הוא גם ביקש מהאנשים במצרים להיות סבלניים. "קיבלנו ירושה כבדת משקל ואנו פועלים לשנותה. על כולם לשלב ידיים כדי להביא לתחיית תחום החינוך".