אונס פושה בדרום סודן: גם בת שנתיים קורבן
חיילים מצוּוים לאנוס על בסיס רקע אתני ותחנת רדיו מדרבנת גברים לתקוף מינית נשים הנאמנות למחנה היריב - האלימות המינית במדינה הצעירה שנמצאת במלחמת אזרחים מתרחבת ומדאיגה. "קורבנות נאנסו למוות"
מקרי אונס ותקיפות מיניות שונות הפכו לאחרונה לתופעה נרחבת, שכיחה ומדאיגה במלחמת האזרחים בדרום סודן. בקורבנות הרבים של התופעה המזוויעה - כך חושפת השליחה המיוחדת של האו"ם, העוסקת באלימות מינית בסכסוכים חמושים - ישנה אפילו פעוטה בת שנתיים.
עוד חדשות בעולם :
טרנד גואה: ליצנים מטילים אימה בצרפת
מטוסים ביד. תור הזהב של הטרור האיסלאמי
זוועה באינדיאנה: רוצח סדרתי ו-7 גופות נשים
"ב-30 שנות עיסוקיי בטיפול באלימות מינית, מעולם לא הייתי עדה למקרים המתקרבים לזוועות שמתרחשות בבנטיו", סיפרה אתמול (יום ב') זיינאב האווה בנגורה לעיתונאים לאחר שחזרה מביקור בעיר הצפונית, הממוקמת באחד האזורים שנפגעו קשות כתוצאה מהקונפליקט.
"העקורים מהמלחמה, התרים אחר מקלט, מתמודדים עם מגוון רחב של בעיות בהן אי יציבות, חיים בתנאים קשים, דאגות יומיומיות הקשורות בהגנה וכן אלימות מינית משתוללת", אמרה.
הלחימה בדרום סודן - שרק הכריזה על עצמאותה מסודן ב-2011 - פרצה בדצמבר אחרי חודשים של מתיחות פוליטית בין הנשיא סלבה קיר לבין סגנו שהודח והפך ליריבו הפוליטי, רייק משאר. שיחות המשא ומתן טרם הביאו סוף לשפיכות הדמים.
"ניצולים ועובדי צוותי רפואה סיפרו לי סיפורים קורעי לב על אונס, אונס קבוצתי, חטיפה, עבדות מינית ונישואים בכפייה", אמרה בנגורה. "אלה שמנסים להילחם בתוקפיהם, נאנסים לעתים באמצעות חפצים. חלק מהקורבנות אף נאנסו למוות".
לדבריה, הקורבנות כוללים נשים, גברים, נערות ונערים, ו-74 אחוזים מהם מתחת לגיל 18. "בבתי החולים בדרום סודן סיפרו כי הקורבן הצעיר ביותר הייתה פעוטה בת שנתיים", אמרה.
היא הוסיפה כי בשני צדי הסכסוך מבוצעים פשעים מיניים וחשפה כי בכוחות הצבא צוּוּ הלוחמים לאנוס על רקע אתני. בנגורה סיפרה גם על תחנת רדיו בבנטיו ששדריה ביקשו מגברים המאזינים להם לאנוס נשים ונערות על בסיס הרקע האתני שלהן ומי שנחשדה בעיניהם נאמנה ליריבים הפוליטיים.
תוצאות הסכסוך: 10,000 הרוגים, מצוקת רעב
בתום ביקורה בדרום סודן, חתמה בנגורה יחד עם הממשלה על מסמך מסגרת שיכלול את הצעדים שיש לנקוט כדי לשים קץ למקרי האונס, ושייושם בכל שרשרת הפיקוד בצבא.
בנגורה חזרה מהביקור מודאגת מאוד מהמחסור בטיפול רפואי ופסיכולוגי לקורבנות. "אני גם מודאגת מכך שפשעים כאלה לא מדוּוחים משום שמשרדי ממשלה סגורים והאי יציבות שורץ במדינה. ישנו מחסור גדול בשוטרים ובנותני שירות רפואי".
הסכסוך בדרום סודן גבה עד כה יותר מ-10,000 בני אדם, גרם ליותר ממיליון לברוח והוביל את המדינה בת 11 מיליון
התושבים למצב של מחסור חמור במזון. האו"ם מזהיר כי עד סוף השנה שליש מהתושבים עלולים להיות במצוקת רעב.
בחודש שעבר דרשה ארצות הברית מקיר ומשאר להשתתף בשיחות מו"מ רציניות כדי להביא לסיום האלימות במדינה הצעירה ביותר בעולם, אחרת יוטלו עליה סנקציות מצד מועצת הביטחון של האו"ם.