שתף קטע נבחר

 

הפגנה בניו יורק נגד 'אופרת סנאף אנטישמית'

העלאה מחודשת של "מותו של קלינגהופר" עוררה ביקורת שקשרה בין מסרי המופע לבין תמיכה בטרור. ג'וליאני: מוזיקה מצוינת, מילים מעוותות

מאות בני אדם הפגינו הלילה (יום ג') מחוץ לבניין "המטרופוליטן אופרה" בניו יורק במחאה על העלאת המופע "מותו של קלינגהופר". המפגינים, ובראשם ראש העיר לשעבר רודי ג'וליאני, תקפו את מסריו האנטישמיים של המופע, כהגדרתם, ואת "הסימפטיה שהוא מרעיף על טרוריסטים".

"אני קלינגהופר". המחאה מחוץ לבניין המטרופוליטן (צילום: AP) (צילום: AP)
"אני קלינגהופר". המחאה מחוץ לבניין המטרופוליטן(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
האופרה חוברה ב-1991 ומתארת את חטיפת אוניית הנוסעים "אקילה לאורו" על ידי טרוריסטים פלסטינים שש שנים קודם לכן. היא מתמקדת ברציחתו של לאון קלינגהופר, נוסע יהודי-אמריקני נכה שנורה למוות ונזרק למי הים התיכון יחד עם כיסא הגלגלים שלו.

 

היצירה - שעובדה לסרט בשנת 2003 - עוררה ביקורת ציבורית רבה עם הצגתה בסן פרנסיסקו. מחברה ג'ון אדמס, שניסה להתבסס על המקרה האמור בדרכו לפרישת הסכסוך המזרח תיכוני כולו, הואשם בהזדהות עם מעשה הטרור - כמו גם בהצגת הפלסטינים כולם כרוצחים אלימים.

 

"הרומנטיזציה של הטרור רק מגבירה את איומיו", אמר ג'וליאני למפגינים, שעשרות מהם הגיעו בכיסא גלגלים ועם שלטי הזדהות. "הקשבתי לאופרה כמה פעמים, המוזיקה הייתה מצוינת, אך מילותיה מעוותות את המציאות".

ג'וליאני והמפגינים מחוץ לאולם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'וליאני והמפגינים מחוץ לאולם(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
  

הקהל כינה את ההופעה "אופרת סנאף" והריע ממושכות לדיווחים על מכירת כרטיסים דלה יחסית למופע בכורה. ליסה ואילזה קלינגהופר, בנותיו של הנרצח, ביקרו אף הן את העלאת המופע, וצוטטו בתוכנייה הרשמית כאומרות שהוא "שוטח טענות מורליות שקריות". לדבריהן, "האופרה מעניקה לגיטימיות לרצח אבינו ומציבה אותו באור רציונלי".

 

טום מוריס, במאי ההפקה המחודשת, הסביר כי היא "לא מצדיקה את הרצח יותר ממה שהעלאת 'מקבת' מצדיקה הריגת מלך". לדבריו, "רגעי הסיום של האופרה מציגים קינה ארוכה וצורבת של אשתו של קלינגהופר, מרילין. במרכז הדרמה יש פשע, ותפקידנו הוא לחקור אותו משום שהוא טראומטי ומשום שהוא בכלל קיים".

 

עשרות שוטרים ומאבטחים הוצבו בתוך המתחם ומחוצה לו, אך הם לא הצליחו למנוע קריאות ביניים ספורות מהקהל במהלך המופע. אדמס עצמו, שהכחיש כל טענה לאנטישמיות, הצטרף בסיום המופע לזמרים ולשחקנים, והודה לקהל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
המחאה מחוץ לאופרה
צילום: AP
מומלצים