שתף קטע נבחר

הממשלה תדון בערעור פרץ על מתקני הגז

השר להגנת הסביבה דורש כי התוכנית להקמת מתקני קליטה וטיפול בגז טבעי בים וביבשה, שאושרה בממשלה ביולי, תתרכז במתקנים ימים או בנמל אשדוד. אם יידחה הערר, יבוא לסיומו אחד מתהליכי התכנון המורכבים ומעוררי ההתנגדויות שידעה המדינה

ממשלת ישראל תדון מחר (ד') בישיבתה השבועית בערר שהגיש השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, על התכנית להקמת מתקני קליטה וטיפול בגז טבעי בים וביבשה. השר פרץ הגיש ערר בטענה שהתכנית שאושרה על ידי הממשלה ביולי השנה אינה כוללת התייחסות מפורשת לשני תיקונים שהכניסה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

 

התיקון הראשון קובע כי המדינה תעשה כל מאמץ על מנת שעיקר הטיפול בגז הטבעי ייעשה במתקנים ימיים ולא במתקנים קרקעיים. התיקון השני קובע כי המדינה תמצה את כל יכולתה לעשות שימוש במתקן הקיים בנמל אשדוד, לפני שתקים מתקנים נוספים ברמות מנשה ובעמק חפר.

 

מלב הים ללב הארץ

אם יידחה הערר שהגיש השר פרץ, יבוא לסיומו אחד מתהליכי התכנון המורכבים ומעוררי ההתנגדויות שידעה המדינה. התכנית שתידון מחר כבר זכתה כאמור לאישורה של המועצה הארצית לתכנון והבנייה ואושרה על ידי הממשלה בשבתה כועדת השרים לענייני פנים. עם זאת, כניסתה לתוקף מעוכבת בשל הערר שהגיש השר להגנת הסביבה.

 

מדובר בתכנית מתאר להקמת שני מערכים של מתקני קליטה, צנרת וטיפול בג טבעי. קצהו האחד של כל מערך יהיה ממוקם בלב ים, היכן שממוקמים מאגרי הגז הטבעי של מדינת ישראל, וקצהו השני בלב הארץ.

 

המערך הראשון יכלול רצועה של תשתיות ימיות במרחב בין חוף דור בצפון לחוף אור עקיבא בדרום, צנרת הולכה קרקעית בין חוף דור לתחנת הכוח חגית שבוואדי מילק (מול מחלף עין תות שמחבר בין כביש 6 לכביש יקנעם-זיכרון יעקב). צמוד לתחנת הכוח חגית מגדירה התכנית שטח להקמתה של תחנה לקליטת גז טבעי וטיפול בו (הטיפול כולל ניקוי מחומרים לא נחוצים והפחתת לחץ).

 

המערך השני יכלול תשתיות ימיות בשטח שבין חוף בית ינאי בצפון לחוף צפון נתניה בדרום, מערכת הולכה מחוף מכמורת ועד למתקן טיהור השפכים "מרץ", שממוקם בין קיבוץ המעפיל לקיבוץ עין החורש בעמק חפר. על השטח שעליו יושב כיום מתקן הטיהור, שעבודתו תסתיים בקרוב, מאפשרת התכנית לבנות מתקן קליטה וטיפול נוסף.

 

5 שנים של הליכי אישור 

התכנית להקמת מתקני טיפול בגז טבעי נמצאת בהליכי אישור מאז 2009, אז התברר שבשל תגליות הגז הטבעי מול חופי ישראל יש צורך בתשתיות נוספות להולכת גז טבעי, מעבר למתקן הקליטה שנמצא ליד נמל אשדוד. בשנת 2010 כשל הניסיון להביא להקמת מתקן טיפול בפרדס של קיבוץ מעין צבי, ליד חוף דור, לאחר שהמועצה המחוזית חיפה דחתה את התכנית בעקבות התנגדות התושבים.

 

כעבור שנתיים הושבת צינור הגז ממצרים לישראל בשל התקפות טרור חוזרות ונשנות של גורמים עוינים בחצי האי סיני. הפסקת הזרמת הגז ממצרים גרמה לצורך מיידי בגז טבעי מהמאגרים של מדינת ישראל, אך בשל העיכוב בהגעת הגז ממאגר "תמר" ומיצוי מאגר "ים-תטיס" הגז הישראלי בושש לבוא וחברת החשמל נאלצה להשתמש בנפט וסולר להפעלת תחנות הכוח שלה. התוצאה הייתה עליה של עשרות אחוזים במחיר החשמל ופגיעה בכושר התחרות של התעשייה הישראלית.

 

באותה שנה צצו האשמות שלפיהן דחיית התכנית להקמת מתקן יבשתי בחוף דור היא שגרמה לעיכוב בהגעת הגז ממאגר "תמר". בסופו של דבר הגז מהמאגר, שממוקם מול חופי חדרה, מוזרם כיום בצינור ימי ארוך דרומה אל מאגר "ים תטיס" הריק, וממנו אל מתקן הקליטה שליד נמל אשדוד.

 

תוקפה של הטענה כי דחיית התכנית היא שגרמה לעליית מחירי החשמל והפגיעה בתעשייה, נזקים שעלותם מוערכת בלמעלה מ-10 מיליארד שקל, לא ברור. שכן, קשה להעריך כמה זמן היה נדרש על מנת לבנות את המתקן בחוף דור. על כל פנים, בעקבות משבר הגז של 2012 החליט ראש הממשלה להעביר את הטיפול באישור התכנית למנכ"ל משרדו, הראל לוקר, שמקדם אותה מאז.

 

בהמשך מונה האדריכל, גדעון לרמן, לבחון אתרים חדשים להקמת מתקנים יבשתיים. בסוף שנת 2012 אישרה המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי המתקנים יוקמו בתחנת הכוח "חגית" ובמתקן טיהור השפכים בעמק חפר.

 

בחודשים האחרונים המשיך לוקר לקדם את התכנית ולנטרל התנגדויות שצצו. בין היתר הוחלט לתקן את ההחלטה, כך שעיקר הטיפול בגז יתבצע במתקנים שבלב ים, ורק כשיתעורר הצורך להקים מתקנים ביבשה. עם זאת, השטחים שמקצה התכנית להקמת מתקני יבשה ייועדו לתכלית זו ולא ניתן יהיה לבנות עליהם מבנים לשימוש אחר.

 

ביוני האחרון אישרה המועצה הארצית לתכנן ובנייה את תכנית המתאר ובהמשך זכתה התכנית לאישור הממשלה בשבתה כוועדת השרים לענייני פנים. מחר, כאמור, תתייצב התכנית החשובה והשנויה במחלוקת מול המשוכה האחרונה.

 

השר להגנת הסביבה עמיר פרץ אמר בתגובה: "אנחנו נאבקים כדי שהחלטת הממשלה תיקבע במפורש כי הטיפול בגז הטבעי יבוצע במתקנים ימים ולא יבשתיים ובכך ימנע הסיכון לתושבים ויצומצם הנזק לסביבה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
אסדת הקידוח לוויתן
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים