האם זהו סוף הפסיכומטרי? שאלות ותשובות
האם מומלץ לסטודנטים של השנה הבאה לגשת לבחינה? איפה מוצאים את תנאי הסף? האם ציוני בגרות משנים עברו תקפים לרפורמה? ומה חושב על זה מורה הפסיכומטרי יואל גבע? "אני די ספקן". מורה נבוכים לסטודנט העתידי
במסיבת העיתונאים נחשפו תנאי הסף לפקולטות השונות באוניברסיטאות ובמכללות, ואת הציונים הנדרשים יקבע כל מוסד מדי שנה מחדש, בהתאם לרמת הביקוש. אז מה עוד טומנת בחובה הרפורמה החדשה של שר החינוך? להלן שאלות ותשובות.
1. אני רוצה להתחיל ללמוד באוניברסיטה בשנה הבאה, האם כדאי לי לעשות פסיכומטרי? והיכן אוכל למצוא את תנאי הסף המלאים לכל פקולטה ומוסד?
הרפורמה לא תקפה ללימודי רפואה ולחלק מלימודי ההנדסה. ממוצע הציונים הסופי שעמו יוכלו התלמידים להתקבל לכל פקולטה ייקבע על ידי המוסדות השונים בהתאם לרמת הביקוש. בדצמבר הקרוב יפרסם כל מוסד באתר האינטרנט שלו את ציוני הסף שעמם יוכלו תלמידים להתקבל לפקולטות השונות על סמך תעודת הבגרות בלבד כבר בשנת הלימודים הבאה. על כן, כדאי להמתין לפרסום תנאי הקבלה ולראות אם אתם עומדים בהם. אם אינכם עומדים בתנאי הקבלה של המוסד שבו אתם רוצים ללמוד, יהיה עליכם לעשות פסיכומטרי.
2. האם יש סיכוי שהבחינה הפסיכומטרית תבוטל לחלוטין?
לא. במסיבת העיתונאים הדגישה מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן שאין כל עניין לבטל את הבחינה לחלוטין. "הפסיכומטרי יישאר ויהווה הזדמנות לאלה שבשנות התיכון לא יכלו, לא רצו, ומבקשים כעת לשפר את יכולותיהם הלימודיות. על כן השארנו את הבחינה כהזדמנות נוספת".
3. ציוני הבגרות תקפים גם משנים קודמות? או שמדובר רק בציוני הבחינות ממועד תחילת הרפורמה והלאה?
הקבלה ללימודים האקדמיים ללא חובת היבחנות בפסיכומטרי תתאפשר לכל בוגרי מערכת החינוך, גם אלה שסיימו את לימודיהם טרם כניסתה לתוקף של התוכנית.
4. אילו תלמידים מצטיינים יוכלו להתקבל אוטומטית בלי פסיכומטרי?
חמשת התלמידים המצטיינים בכל תיכון שנמצא ביישובים פריפריאליים, הן גיאוגרפית והן חברתית, יתקבלו ללימודים במכללות בלבד באופן אוטומטי וללא פסיכומטרי. שמות בתי הספר שהחלטה זו תהיה תקפה לגביהם עתידים להתקבל בחודשים הקרובים.
5. אם אני עומד בקריטריון, אבל כל המקומות "נתפסו" על ידי מי שיש לו ציוני בגרות טובים משלי, אצטרך פסיכומטרי?
גם כיום מקומות הלימוד מוגבלים בכל פקולטה והטובים ביותר מתקבלים. אם הביקוש יעלה על ההיצע, התלמידים עם תעודת הבגרות הטובה ביותר יתקבלו ללימודים. במקרה זה הפסיכומטרי יכול לאפשר הזדמנות שנייה לשיפור הממוצע למי שיבחר בכך.
6. האם ייעשה שינוי בשקלול של הבגרות והפסיכומטרי?
במסגרת הרפורמה יבוטלו הבונוסים בתעודת הבגרות שהיו נהוגים עד כה. אם יהיו תלמידים שתעודת הבגרות שלהם אינה טובה מספיק שיבחרו לעשות גם בחינה פסיכומטרית – שקלול הציון יתבצע באותה מתכונת הקיימת כיום.
"ילכו למכינה במקום לפסיכומטרי"
תוכנית הפסיכומטרי משותפת למשרד החינוך, המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה), ועד ראשי המכללות (ור"מ), ועד ראשי המכללות הלא מתוקצבות (ול"מ), והתאחדות הסטודנטים. פרופ' מנחם בן ששון, נשיא האוניברסיטה העברית ויו"ר ועדת ראשי האוניברסיטאות, בירך על הרפורמה: "השינוי יהיה גדול. סטודנטים רבים ילכו למכינה במקום לקורסים לבחינה הפסיכומטרית". הוא לא התחייב למספר הסטודנטים שיתקבלו ללימודים בעברית על סמך תעודת בגרות בלבד, אך אמר: "מדובר במהלך מורכב, התחלנו בו, ואני מבקש מכולם שיהיו סבלניים".
יואל גבע, בעלים של בית ספר לבגרות ופסיכומטרי: "השאלה היא אם הרפורמה תביא לעליית מספר הסטודנטים באוניברסיטאות, ואני די בספק. שאלה נוספת שצריך לשאול היא אם יצליחו להתגבר על כל הבעיות של הבגרויות. משרד החינוך יצא עכשיו בפיילוט נגד ההעתקות, והשאלה היא אם אלה שלא נתפסים על העתקה הם רק תלמידים ישרים או גם רמאים טובים. בעיה נוספת בבגרויות היא ציוני המגן הלא-שוויוניים. הבעיה השלישית היא שרמת הבחינות איננה אחידה. מועד אחד יכול להיות קשה יותר ממועד אחר, ולהיפך, מה שלא קורה בבחינה הפסיכומטרית שהיא שומרת על רמתה לאורך השנים".
פרופ' לאה קסן, נשיאת מכללת לוינסקי ויו"ר מועצת נשיאי המכללות האקדמיות לחינוך: "שיפור מעמדן של הבגרויות כתנאי סף לקבלה לאקדמיה הוא מהשינויים החשובים ביותר שניתן להביא למערכת החינוך וההשכלה הגבוהה בישראל. הפסיכומטרי, מבחן יקר הדורש השקעה כספית של הנבחן, יצר מצב שבו סטודנט מתחיל את חייו האקדמיים בשלב מאוחר יחסית, ומבחני הבגרות הפכו לתנאי משני. כעת, עם השינוי, מבחני הבגרות יהפכו משמעותיים יותר וידרשו מהתלמידים השקעה ומחשבה מרובות. הפסיכומטרי יוכל להוות חיזוק וחידוד".
מיתר כלפון, תלמידת י"ב מעפולה, תומכת ברפורמה: "אני עושה חמש יחידות במתמטיקה ואנגלית, כך שהרפורמה הזו ממש באה לטובתי. הציונים שלי יחסית גבוהים וגם אם הם לא יהיו גבוהים מספיק, אני אוכל לשפר אותם במועד נוסף. ההערכה שלי היא שלא אצטרך לעשות את הבחינה הפסיכומטרית וזה מצוין מבחינתי. מדובר בבחינה קשה ומייגעת, וככה אחסוך לעצמי זמן וכסף. אם אני משקיעה כל כך בבגרויות במהלך שנותיי בתיכון, למה שזה לא יבוא לידי ביטוי?"