המילקי של הכדורגל: מנהיגי מחאת הכרטיסים מדברים
פחות מחודשיים אחרי שפתחו במאבק להוזלת מחירי הכרטיסים במגרשים וסחפו אחריהם אלפי אוהדים מכל הארץ, נפגשו שלושה ממארגני המחאה לשיחה על המינהלת, החזון והאהבה לכדורגל: "אוהדים החלו להבין שגם להם יש זכויות"
עם ההודעה הזו, בפשטות וללא הרבה רעש וצלצולים, יצא לדרך לפני פחות מחודשיים עמוד הפייסבוק "כרטיס לכל כיס", שנכון לאמש עומד על 13,400 לייקים. סיפור הצלחה בן פחות מחודשיים שכבר הצליח לסחוף אלפי אוהדים ובעיקר ליצור מודעות אמיתית לנושא. מספיק לבחון את הנתונים מהמחזור האחרון כדי להבין שעם או בלי תמיכת מינהלת הליגה, שאליה נגיע בהמשך, יש תמורה בעד המחאה.
הפועל פתח תקווה ו קריית שמונה איפשרו כניסת אוהדים בחינם למשחקיהן בשבת האחרונה, אוהדי אשדוד שילמו 50 שקל עבור כרטיס למשחק בטדי, כך גם אוהדי הפועל תל אביב בדוחא ואוהדי באר שבע שהגיעו למשחק מול רעננה בנתניה. הפועל ת"א כבר הודיעה שכרטיס למשחקים מול קבוצות קטנות בבלומפילד יימכרו ב-50 שקל, ושת"פים בין הקבוצות ממשיכים להתגבש ככל שהעונה מתקדמת.
מאחורי "כרטיס לכל כיס" עומדים אורי רייזר, תמיר פרדס, יקיר פארי ודן מימרון. בראיון עם פארי ומימרון, אליו הצטרף גם יו"ר ארגון "היציע", שי גולוב, ניסינו להבין עד כמה רחוק הם מוכנים ללכת, מי עומד מאחורי הפעילויות בשטח ובעיקר מה הציפיות שלהם מהמינהלת.
יקיר ודן (27), אוהדי מכבי ת"א, נפגשו בקריית אליעזר לפני עשר שנים. "עמדתי בקופות לפני משחק מול מכבי חיפה והתחיל לרדת גשם", מספר פארי. "חיפשתי מטריה, דן פשוט היה הכי קרוב והציע לי להיכנס ומאז אנחנו החברים הכי טובים". את גולוב (36), אוהד הפועל כפר סבא, הכירו תוך כדי תנועה לאחר שהפעילות שלהם החלה לצבור תאוצה, ומאז הם עובדים בשיתוף פעולה.
"ארגון היציע מאגד את עמותות וקבוצות האוהדים", מסביר שי, שמנסה להציף את בעיית מחירי הכרטיסים כבר מספר שנים. "הרבה זמן חיכיתי לרגע הזה שבו תגיע התארגנות אותנטית מהשטח".
זאת בעיה שהולכת הרבה שנים אחורה. מה קרה דווקא העונה?
שי: "אוהדים התחילו לחשוב גם כצרכנים והבינו שגם להם יש זכויות ושמותר להם להשמיע קול".
יקיר: "זה התחיל בקטע ספונטני מיד אחרי שפורסמו המחירים למחזור הראשון. אצלנו הרי אין דבר כזה שלא הולכים למשחק, ואמרתי לדן חצי בצחוק 'בוא נתחיל מחאה'. בגלל מבצע "צוק איתן" המחזור נדחה ואז הליגה חזרה באיחור והייתי בטוח שהולכים למשחק. פתאום דן אומר לי 'אבל מה עם המחאה?', הסתכלתי עליו ואמרתי לו 'יאללה בוא נלך על זה'".
עד כמה השפיעה עליכם המחאה החברתית והעיסוק בנושא יוקר המחיה?
דן: "בוודאי שהשפיעה. המחאה החברתית שינתה משהו בצורת החשיבה של האנשים. המודעות עלתה, והפייסבוק הוא כלי אדיר. באמת התחלנו עם זה באופן ספונטני וכשראינו אוהדים של מכבי ת"א שנשארו בחוץ במחזור הפתיחה מול מכבי פ"ת נפל לי האסימון שבאמת אפשר לעשות משהו".
ואיך עוברים מספונטניות למאבק שמצליח להדביק אלפי אוהדים?
דן: "הנושא הזה כואב לכולם ואנחנו לומדים אותו לעומק. חשוב להגיד - זו לא באמת בעיה כל כך מסובכת. יש פתרונות פשוטים ויעילים ואפשר לדבר ולהגיע להבנות. ישבנו כבר עם אנשי המינהלת והצגנו להם מספר מודלים. המינהלת הציגה את המתווה שלה לגבי רמות התמחור השונות, אבל בהצעה שלהם יש הרבה חורים. בפועל, דווקא הקבוצות מתחילות לפעול בשטח ולא ממתינות למינהלת".
גם זה סוג של פתרון.
"ממש לא. כי היום כשהמחאה בוערת בעלי הקבוצות מבינים שהם חייבים לבוא לקראת האוהדים. ומה יקרה עוד כמה חודשים? מישהו הבטיח לנו משהו? ובכלל, בשביל מה קמה המינהלת? הם מציעים לדרג מחירים לפי רמות, A, B ו־C. אבל איזו קבוצה תדורג באיזו קטגוריה ולפי מה? איפה השקיפות? ומה לגבי שוק העמלות הפרוע? הנה, למשחק השבוע בין מכבי ת"א למכבי חיפה מחיר הגג לפי המינהלת עמד על 90 שקל. מכבי מכרה כרטיס ב-100. למה? כי יש עמלה. מה מונע מהם לקחת גם 20 שקל עמלה? אז שוב אני אומר - זו הדוגמה הקטנה ביותר לכך שהמינהלת לא מסוגלת לפקח אפילו על ההחלטות שלה".
אבל בסופו של דבר זה עסק. משרדי הכרטיסים רוצים להרוויח, בעלי הקבוצות מנסים לשמור על איזון, ועוד לא נגענו בטענה המוכרת לגבי עלויות האבטחה.
יקיר: "אז הגיע הזמן לעשות לזה סוף. בעלי הקבוצות מקבלים כסף ממשרדי הכרטיסים וקונים מהם זיכיון. זו מערכת יחסים שנוחה לשני הצדדים ואין שום פיקוח בנושא. צריך לעשות בדק בית. הכל מתחיל ונגמר בניהול. לא יכול להיות שיצעקו שהאבטחה יקרה, ושהשחקנים יקרים ושהעמלות גבוהות - ואת הכל יזרקו על האוהדים. אתה יודע שבאיירן מינכן הרוויחה בעונה שעברה יותר מ-100 מיליון יורו ממכירת מרצ'נדייז?"
נו באמת. כאן יש עכו, אשדוד ורעננה.
"אבל ברגע שלפחות הקבוצות הגדולות יתחילו לחשוב בכיוונים אחרים ויחפשו אפיקי הכנסה נוספים, המציאות תיראה אחרת. שולחים מאמנים להשתלמויות בחו"ל? לומדים שיטות משחק וטקטיקות? לכו ללמוד גם לנהל ולהחזיק מועדון כדורגל מבלי לקרוע לאוהדים את הכיס".
אז כמה לדעתכם צריך לעלות כרטיס למשחק ליגה?
דן: "רוב המשחקים אמורים לעלות 50 שקל, וזה לא משנה אם אתה אוהד שמגיע למשחק בית או חוץ. במשחקים מיוחדים צריך לקבוע מחיר מקסימום ולעמוד בו".
מה ההתרשמות שלכם מהתפקוד של המינהלת עד כה?
דן: "אני לא רואה את הזיקה שלהם לכדורגל. היו"ר יורם באומן פרסומאי, המנכ"ל אורן חסון מגיע מענף הרכב, מה הקשר לכדורגל? הנה, עכשיו מונה מחליף לאנגלידיס במכבי ת"א, מרטין ביין. יודעים מה הוא עושה? יושב וקורא חומרים. לומד את המועדון ואת הכדורגל הישראלי. לא אמר מילה לתקשורת מאז שהגיע. אז אני מציע למינהלת ללמוד ולהכיר את השטח ואת הנתונים".
יקיר: "המינהלת נכשלה בגדול במבחן האמיתי הראשון שלה. ואני מדגיש, באנו וביקשנו ורצינו לעבוד יחד. במינהלת חייבים להבין שכדורגל זה גם רגש ואי אפשר להשאיר את האוהדים בתחושה רעה".
בתחילת השבוע שעבר, במהלך מתואם בו לקחו חלק כמה ארגוני אוהדים, נתלו שלטים ועליהם הכיתוב "כרטיס לכל כיס" במקומות רבים ובולטים ברחבי הארץ. מחאה לילית שקטה עם מסר ברור - המאבק למען הוזלת מחירי הכרטיסים חוצה מחנות אוהדים ויריבויות. יקיר ודן מספרים בקצרה על הנקודות העיקריות אותן הם מציעים כתוכנית פעולה ושעיקריה: קביעת מחיר אחיד לכל המשחקים כולל תמחור העמלות, מתן אפשרות לרכישת מינוי אחיד למשחקי חוץ, ביטול ההגבלה על כמות ספציפית של כרטיסים מוזלים, והרחבת הזכאים לכרטיסים מוזלים גם לנשים, סטודנטים וגימלאים.
אז איך מושיבים יחד אוהדי בית"ר, מכבי חיפה והפועל ת"א?
שי: "עד לפני כמה שנים היו בעיקר ארגוני אולטראס, אבל בהדרגה התחלנו להקים עמותות אוהדים שמורכבות מאנשים יותר מבוגרים ושקולים עם פרופיל אחר. אנשי משפחה, שלא מעניין אותם עכשיו לשנוא את הקבוצה השנייה אלא להיות מסוגלים ללכת לכדורגל עם שני ילדים בלי לקחת משכנתא".
יקיר: "הפעם היחידה בה ראיתי את עצמי יושב יחד עם אוהד הפועל ת"א הייתה בחלום, וגם זה לא נגמר טוב. אז כנראה שהסיפור הזה יותר חזק מיריבויות ודעות קדומות".
יש שמועות על ניסיון לארגן מחאה מסיבית במחזור אחד בכל המגרשים. זו מטרה מוצהרת שלכם?
יקיר: "זו מטרה וזו שאיפה. זה קשה מאוד, אבל אם לא היינו מאמינים לא היינו יושבים פה. המטרה היא להגיע להחרמה מסיבית של מחזור שלם. אולי כשנגדיר מראש תאריך מסוים זה יקרה".
במינהלת טוענים שהשתמשתם בביטויים פוגעניים ושהסגנון שלכם לא מעיד על רצינות.
דן: "קראנו יותר מפעם אחת לאנשי המינהלת לשבת איתנו, ואין תגובה. תירצו את זה במעין התנהגות אלימה שלנו, אחרי שבאחד הפוסטים קראנו להם שפנים, אבל זה באמת שולי. סליחה באמת שיש לנו ביקורת. הכל שקוף והכל נעשה ברצון טוב. תראו את הפייסבוק שלנו. יש מסר אלים אחד? שפנים, כן, זה באמת היה אלים מאוד".
יקיר: "המינהלת רק צריכה להרים את הראש ולראות מה קורה. המחאה יכולה להסתיים תוך שבוע עם הסכם על בסיס מה שכבר קורה בשטח בין הקבוצות".
איך אתם עומדים בעלויות? מישהו מממן אתכם?
יקיר: "לא נדרשנו ליותר מדי הוצאות עד עכשיו. כרגע מי שאיתנו נותן ותורם, כמו למשל בפעולת תליית השלטים. כל אחד מסייע כפי יכולתו.
נדע מאיפה להביא עוד כסף אם נידרש".
דן: "חשוב להדגיש שכולנו פועלים בהתנדבות. אין לנו אינטרסים, הכל מאהבת הכדורגל ולכן אנחנו גם מצליחים ליצור שיתוף פעולה עם כלל האוהדים".
ממינהלת הליגה נמסר בתגובה: "לאור ההחלטה של הממונה על ההגבלים העסקיים לבדוק את נושא מחירי הכרטיסים, אנו מנועים מלהתייחס בשלב זה לסוגיה עד שתתקבל חוות דעתו".