האו"ם ימנה צוות חקירה לירי על מבני אונר"א
המזכ"ל באן קי מון הודיע שבכוונתו לקדם במהירות גוף בדיקה בלתי תלוי שיחקור את תקיפות צה"ל בבתי ספר של הארגון במהלך צוק איתן, וכן יחקור את האחסון של נשק במבני האו"ם. "היקף ההרס בעזה מותיר שאלות רבות על פרופורציות"
מזכ"ל האו"ם באן קי מון הודיע אתמול (ג') כי הוא ממנה צוות חקירה לבחינת התקיפות הישראליות על מתקני האו"ם ברצועת עזה במבצע צוק איתן, ואת השימוש של חמאס במוסדות הארגון - בהם בתי ספר של אונר"א - לצורכי הסתרת נשק ורקטות. החקירה שמקדם מזכ"ל הארגון מצטרפת לוועדת החקירה שעליה הכריזה מועצת זכויות האדם של האו"ם, המובלת על-ידי מדינות עולם שלישי ודיקטטורות כמו סין, סעודיה ומדינות האיסלאם.
בתדרוך חודשי למועצת הביטחון, התייחס באן לביקורו האחרון ברצועה ובפרט לסיור שערך בבית ספר של סוכנות אונר"א בג'בליה. "אני מצפה לחקירה יסודית מצד צה"ל לתקריות שבהן מתקני האו"ם ספגו פגיעות ואזרחים חפים מפשע נהרגו", אמר מזכ"ל הארגון. "אני מתכנן לקדם צוות חקירה בלתי תלוי שייבחן את מקרי הפגיעה הקשים ביותר, וכן יחקור מקרים שבהם נמצאו כלי נשק בתחומי מוסדות האו"ם".
דוברו של באן הדגיש כי בכוונת המזכ"ל להתקדם במהירות בהליך החקירה. לדבריו, מינוי צוות חקירה "הוא סוג של הליך נורמלי" במקרים בהם יש פגיעה במוסדות או"ם. באן לא מסר מי יהיה חבר בצוות החקירה, ומה יהיו סמכויותיו. לשאלת עיתונאים אמר דוברו כי פרטים נוספים על החקירה יתפרסמו בהודעה רשמית של הארגון.
בשבוע שעבר ביקר מזכ"ל האו"ם ברצועה ובעוטף עזה. "נדהמתי מהמנהרה התת-קרקעית ששימשה לחדירה של טרוריסטים", אמר לאחר סיור במנהרה בעוטף עזה. "גיניתי שוב ושוב את התקפות הרקטות של חמאס מהאוויר וגם דרך מנהרות תת-קרקעיות. זה לא מקובל. אמרתי שוב ושוב שרקטות שהורגות אוכלוסייה אזרחית זה לא מקובל. יש לגנות זאת. איש לא צריך לחיות תחת איום מתמיד ופחד מרקטות וממנהרות". במהלך הביקור נפגש באן עם קרובי משפחתו של דניאל טרגרמן בן ה-4 שנהרג מפגיעת פצמ"ר.
בדבריו אמש מול חברות מועצת הביטחון של האו"ם, התייחס באן להרס שראה בביקורו בעזה תוך שהוא רומז כי ישראל פעלה בצורה לא מידתית.
"שום דבר לא הכין אותי למה שראיתי בעזה. קילומטרים על קילומטרים של הרס", אמר באן על ביקורו באזור. "ישראל סבלה מהמבצע. ביקרתי את משפחת דניאל, הילד שנהרג. אני מבין את האיום על ישראל מירי רקטות. אבל היקף ההרס מותיר שאלות רבות על פרופורציות", הוסיף המזכ"ל.
בסיורו בעזה קרא באן לישראל ולפלסטינים "לשוב לדבר ולשאת ולתת כי אם לא - האלימות עשויה לשוב".