פרסום ראשון: סטודנטים קיבלו מראש טקסטים במבחן ארצי בפסיכולוגיה
כיצד הכירו מחצית ממאות הסטודנטים במבחן הסינון לתואר שני בפסיכולוגיה את הטקסטים בבחינה? סטודנטים טענו כי המרכז הארצי לבחינות והערכה לא שמר כראוי על החומר, שהודלף מבעוד מועד. שם הבטיחו כי הטענות ייבדקו. אחד המכונים שהכין התלמידים: "המרכז הארצי השתמש בחומרים שעשה בהם שימוש בעבר, ולכן הדמיון לחומרי התרגול שלנו"
האם הודלפו מאמרים מדעיים בבחינת המתא"ם (מבחן קבלה לתארים מתקדמים) בפסיכולוגיה של המרכז הארצי לבחינות והערכה? סטודנטים שיצאו אתמול (יום ג') מהבחינה העידו בפני חבריהם כי כבר פתרו שני טקסטים שהופיעו בה, במסגרת סימולציה במכון ההכנה שבוע בלבד לפני כן. לדבריהם, גם השאלות בבחינה היו זהות לאלו שהופיעו בסימולציה. סטודנטים שלמדו במכון הכנה אחר זועמים ודורשים מהמרכז הארצי לבחינות והערכה למצוא פתרון הולם, אך שם נתנו הסבר אחר שיכול לשפוך אור על שאירע.
מטרתה של בחינת המתא"ם לסנן סטודנטים לתואר שני בפסיכולוגיה - בין היתר במסלול הקליני, תואר נחשק מאוד. כמו בחינת הפסיכומטרי, גם לקראתה נעזרים הסטודנטים בשני מכונים שעורכים קורסי הכנה לבחינה, "פתרונות" ו"אופק", והתלמידים נחלקים ביניהם באופן שווה. הבחינה, שנחשבת קשה מאוד, נמשכת 5 שעות וחצי. חלקה הראשון כולל שאלות סטטיסטיות ושיטות מחקר וחלקה השני בוחן הבנה של ארבעה טקסטים מדעיים באנגלית בפסיכולוגיה, ומהווה 70% מהציון. במרכז הארצי דיווחו על 700 סטודנטים שנבחנו אתמול.
הסטודנטים שלמדו במכון "אופק" נדהמו לגלות כי חבריהם שלמדו במכון "פתרונות" כבר נחשפו לטקסטים הללו לפני שבוע בדיוק, במסגרת סימולציה בקורס ההכנה. "יצאתי מהבחינה בתחושה טובה מאוד, אלא ששעתיים לאחר מכן גיליתי שחבריי שעשו את קורס ההכנה ב'פתרונות' ידעו את התשובות לשניים מהמאמרים", סיפרה שחר אפק, סטודנטית לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה. "אין שום סיכוי שדבר כזה יכול לקרות סתם. מילא טקסט אחד, אבל שניים? הסבירות שדבר כזה יקרה היא נמוכה מאוד, כי המאגר שממנו ניתן לבחור טקסטים לבחינת המתא"ם מכיל 168 אלף מאמרים", אמרה.
"לא מדובר ביד המקרה, אנחנו די בטוחים שהייתה כאן הדלפה". אפק הסבירה את ההשלכות של מי שלא נחשפו מבעוד מועד למאמרים: "הציון במבחן הזה הוא יחסי. ברגע ש-50 אחוז מהנבחנים ידעו את התשובות לחצי מהמאמרים, הממוצע מרקיע שחקים, ולנו אין אפשרות להגיע אליו. השקענו 5,000 שקל בקורס הכנה, 600 שקל בבחינה ועוד שלושה חודשים של למידה אינטנסיבית. התחושה קשה, מתסכלת ומקוממת. זה פשוט נוגד את עקרון השוויון".
עוד טענה: "אנחנו לא יודעים מה בדיוק קרה שם וגם לא מתפקידנו לברר, אבל העובדה היא שכמחצית מהנבחנים נחשפו לשניים מהמאמרים מבעוד מועד. אסור שדבר כזה יקרה. הייתי בגג העולם כשיצאתי מהבחינה עד הרגע שגיליתי את זה".
אפק שלחה מכתב למרכז הארצי לבחינות והערכה, והציעה לשקלל באופן נפרד את ציוני הבחינה של חברת "פתרונות" וציונם של התלמידים הנוספים, "כך שההטיה לא תפגע בסטודנטים ותשקף את הישגיהם על פי רמת הידע ויכולתם האמיתית". היא טרם קיבלה תשובה למכתב.
אפרת, שניגשה גם היא לבחינה, אמרה: "לא מדובר בצירוף מקרים. הייתה זליגה של מידע באופן מחשיד על הטקסטים שעתידים להופיע בבחינה, דבר שמספק יתרון רב לסטודנטים שנחשפו לאותם טקסטים כבר בשלב ההכנה לבחינה ועשוי לפגוע בציוניהם של סטודנטים רבים אחרים, שלא נחשפו לטקסטים הללו. אסור שתקרה הטיה בוטה כזו".
סטודנטית לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית הוסיפה: "המרכז הארצי לבחינות והערכה הוא גוף עם הרבה כוח. הם מקיימים את הבחינה הזו פעם בשנה ושמים עליה דגש גדול מאוד, זו בחינה שקובעת מי יהיה פסיכולוג ומי לא. אבל הם לא שמרו על הבחינה. הייתה כאן פאשלה גדולה מאוד".
יצאו 20 דקות לפני הזמן
היא הבהירה: "אנשים השקיעו את מרב מרצם, זמנם וכספם ואז גילו שהייתה הטיה ברורה. האכזבה היא מהמרכז הארצי לבחינות והערכה, לא מהחברות. אין להן שום אחריות על הבחינה. המרכז צריך לספק עכשיו תשובות - איך הם ייתנו את הציונים כך שלא תהיה הטיה, ואיך יחזירו את האמון בהם ובבחינה". אותה סטודנטית ציינה כי העובדה שסטודנטים נחשפו מבעוד מועד לשני המאמרים אפשרה להם לסיים את החלק הזה מהר הרבה יותר ולהקדיש זמן רב יותר לחלקים האחרים של הבחינה. "יש לזה השפעה על הרבה מעבר ל-35% מהבחינה".
ליאור, מנהל חברת "אופק מתא"ם": "אני לא יודע איך דבר כזה קורה. זה מבחן של המרכז הארצי לבחינות והערכה שהוקם כדי לקיים בחינות מהימנות. הם כותבים את הבחינה הזו במשך חודשים ארוכים. זו בחינה של פעם בשנה, וסטודנטים שצולחים אותה עוברים תהליך ארוך מאוד עד הקבלה ללימודים. אני מלמד, לא הייתה פה מקריות. מדובר במחדל. אין לי ספק שזה לא משהו שקשור במכון ההכנה, אלא במחדל של המרכז הארצי".
הוא הוסיף: "השורה התחתונה היא שחצי מהסטודנטים נחשפו למאמרים האלה והמשמעות היא שמי שיצליח זה מי שלמד במכון מסוים. קרה פה משהו חמור מאוד על הגב של הסטודנטים. במשך 15 שנה דבר כזה לא קרה, אני לא מכיר מישהו שהצליח לדעת שאלה אחת בבחינה". ליאור סיפר כי נורה אדומה נדלקה אחרי שסטודנטים העידו כי נבחנים יצאו מהבחינה 30-20 דקות לפני הזמן. "זה בחיים לא קורה", אמר. "המרכז הארצי מציג את בחינת המתא"ם ככזו שמאפשרת להשוות בין כל המועמדים על סולם אחיד, במבחן מהימן וסטנדרטי. מה שארע בבחינה אתמול רחוק מהגדרה זו כרחוק מזרח ממערב".
"טקסטים משנים קודמות"
מהמרכז הארצי לבחינות והערכה נמסר: "פריטי הבחינה לא נלקחו מכל מכון שהוא. בכל בחינות המרכז הארצי לבחינות ולהערכה יכולים להופיע פריטים שנעשה בהם שימוש בעבר. הטענות באשר לבחינת מתא"ם הנוכחית נבדקות. אם יתברר כי נמצא דפוס תשובות חריג - המרכז הארצי ישקול לא להכליל את הפריטים החריגים בחישוב הציון, כפי שנעשה בכל בחינה שבה נמצאים חריגים. המרכז יודיע על החלטתו בתום הבדיקה".
מחברת "פתרונות" נמסר, כי אנשיה מכינים את התלמידים באמצעות חומרי לימוד מקוריים שהם מפתחים עצמאית. "בבחינה אתמול הופיעו כ-90 שאלות וכמה קטעי קריאה, ביניהם שני טקסטים מדעיים שנטען כי הם דומים לטקסטים שהופיעו בחומרי הלימוד שלנו. מדובר בטקסטים שפורסמו בכתבי עת פסיכולוגיים, אשר חוברו לא על ידי אנשי המרכז הארצי. אנו ערכנו ופרסמנו תמצות עצמאי של טקסטים אלה, וככל הנראה המרכז הארצי ערך גם הוא תמצות שלו".. עוד מסרו כי למיטב הבנתם "מדובר בטקסטים שהמרכז הארצי כבר עשה בהם שימוש בשנים קודמות, והנבחנים בעבר ידעו לספר שעליהם נבחנו בבחינות מתא"ם קודמות".
עוד הדגישו כי "השאלות על הטקסטים בחומרי הלימוד שלנו נועדו לבחון יכולת הבנה והסקה, חוברו על ידינו בצורה עצמאית, ולכן שונות בתכלית משאלות הבחינה שהעביר המרכז הארצי, הנכתבות על ידו".