שמן רוזמרין באמת מרחיק כינים?
האם כינים יכולות לקפוץ מראש לראש? מהי הדרך הכי יעילה למנוע הדבקה? והאם באמת קיימות "כיני-על" שלא ניתן להשמיד? המילון השלם למכה הכי מגרדת שיש
איסוף השיער
נהוג לחשוב שאיסוף השיער לקוקו או לצמה מונע הדבקה בכינים. הדבקה בכינים נעשית בעיקר באמצעות מגע ראש בראש, ולכן איסוף השיער אינו מונע הדבקה, אך בהחלט יכול להקשות על הכינים לעבור מראש אחד לשני.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
שמן רוזמרין דוחה כינים? 10 מיתוסים
איזו שיטה הכי יעילה להיפטר מכינים? מדריך
הכירו: פולות הכינים העבריות הראשונות
ביצי כינים
אחת מהתלונות השכיחות של הורים לילדים שנדבקו בכינים, היא הקושי הרב להיפטר מהביצים שלהן.
כל כינה בוגרת אשר נמצאת על ראש בן אנוש יכולה להטיל 5-6 ביצים ומטילה אותן על גבי השערות, בסמוך לקרקפת. את הביצים בדרך כלל נגלה מאחורי האוזניים או בעורף והכינים בוקעות מהן בתוך שבוע ימים, אך קליפת הביצה תישאר דבוקה אל השערה. ניתן לזהות שמדובר בקליפה ולא בביצה חיה כאשר הביצה נמצאת במרחק גדול מהקרקפת, וכאשר לא מתגלות כינים בעת הסירוק אלא רק ביצים. הדרך היעילה ביותר לטפל בביצי כינים היא להסיר אותן מהשיער באמצעות מסרק כינים צפוף ואיכותי.
גירוד
התסמין השכיח ביותר המדווח בקרב מי שנדבקו בכינים הוא גירוד בראש. הרוק או הריר של הכינה, אשר מופרש לקרקפת כאשר היא ניזונה, הוא האחראי לתחושת העקצוץ והגרד. במקרים של גירוד תכוף עלולים להיווצר גירויים ופצעים בעור הקרקפת, אשר במקרים חמורים מתפתח בהם זיהום, ולכן יש חשיבות למגר את התופעה על ידי השמדת הכינים וסילוק הביצים.
דם
כינת הראש ניזונה מדם אנושי בלבד. היא אינה יכולה להתקיים על גבי בעלי חיים או בובות פרווה. בכדי להזין את עצמה היא מנקבת את הקרקפת ומוצצת ממנה דם כארבע-חמש פעמים ביממה. כינה יכולה לשרוד עד 48 שעות ללא מזון, לאחר מכן היא תמות מרעב.
הדבקה חוזרת
גם לאחר טיפול מוצלח אשר השמיד את כל הכינים על הראש וסילק את כל הביצים, יש עדיין סכנה של הדבקה חוזרת. ילד שחוזר לגן או לבית הספר שבו יש ילדים נגועים בכינים, שלא טופלו, עלול להידבק מהם בשנית. הדרך הטובה ביותר למנוע הדבקה חוזרת היא למנוע מגע של ראש בראש. כיוון שקשה לעשות זאת בקרב ילדים קטנים, חשוב לבקש מכל הורי הילדים בגן או בבית הספר לטפל בכינים ולשלוח את הילדים למסגרת החינוכית עם ראש נקי. ניתן להיעזר בגננת או במורה ולבקש שתתלה שלט או תשלח דוא"ל כי יש כינים בגן/בכיתה וכי היא מבקשת לעשות טיפול.
ויטמין B
בעבר היה נהוג לרשום ויטמין B12 לילדים שסובלים מהדבקות חוזרות בכינים. אין מחקרים שמראים כי זה יעיל במניעת הדבקה, ובכל מקרה ההמלצה היא לא לתת לילדים ויטמינים מבלי להיוועץ ברופא ילדים או ברוקח.
זיכרונות ילדות
לרבים מאתנו יש זיכרונות ילדות בהקשר של כינים. חלקם משעשעים אך חלקם גם אינם נעימים. לפני שהיו תכשירי טיפול יעילים ובטוחים כמו אלה שמקובלים היום היו המון "תרופות סבתא". החל מחומץ ונפט ועד מיונז ומרגרינה - ההורים של היום עדיין זוכרים את החומרים השונים שמרחו להם על השערות במטרה למגר את התופעה. היום כבר יודעים שהחומרים האלה גם אינם יעילים בטיפול הכינים וגם אינם נעימים לילדים. חלקם, למשל הנפט, עלולים אפילו להזיק ולגרום לגירויים בעור הקרקפת של הילד.
חסר צבע וריח
חשוב לחפש תכשיר כינים שאינו מכיל צבע או ריח. כך חוויית הטיפול היא ידידותית ונעימה לילדים ואינה מייצרת התנגדות לטיפול. חומרים המכילים ריחות עזים או צבעים בוהקים עלולים לייצר אצל הילד חוויית טיפול לא נעימה ולהקשות עליכם לשכנע אותו לטפל בשנית.
טיפול
אחר שזיהיתם כינים על הראש והשיער, כדאי לטפל באופן מיידי ולהשמיד את הכינים בטרם הן מספיקות להטיל ביצים ולהתרבות. על גבי שיער יבש, יש להניח תכשיר להשמדת כינים ולהמתין בהתאם להוראות היצרן (בתכשירים החדשים מדובר על 10 דקות עד חצי שעה). חשוב למרוח כמות מספקת של חומר על מנת לכסות את כל הקרקפת ואת כל השיער. לאחר מכן יש לסרק את השיער עם המסרק הסמיך המצורף באריזה ולחפוף עם שמפו רגיל. במידת הצורך, יש לחזור על הטיפול לאחר שבעה ימים, למקרה שבקעו ביצים שנותרו על הראש לאחר הטיפול הראשון.
יעילות
כיום מרבית התכשירים מבוססים על חנק או ייבוש הכינה. במקומות בהם נוגע החומר הוא ממיס את שכבת השעווה החיצונית של גוף הכינה. דרך ה"חורים" הללו הכינים מאבדות את נוזלי הגוף שלהן, מתייבשות ומתות תוך 10 דקות.
כיני ראש הן חרקים קטנים החיים בשיערם ועל קרקפתם של בני אדם. הן ניזונות מדם הנמצץ מן הקרקפת ואינן יכולות לשרוד זמן רב הרחק מראש אנושי. רוב הכינים הנמצאות על הראש הן נקבות ולכן ההתרבות היא כה מהירה. ניתן להידבק בכיני ראש בכל גיל, אך שכיח יותר למצוא כינים אצל ילדים בגילאי 2-12 (בעיקר בנות). כיני הראש אינן מסוגלות לקפוץ או לעוף, הן עוברות מראש לראש בהליכה.
הכינים אוהבות את כל סוגי השיער - חלק או מתולתל, בהיר או כהה, וגם מלוכלך או נקי. הן פעילות לאורך כל השנה, ללא העדפה לעונה זו או אחרת, אך ישנן תקופות שבהן הילדים יותר פעילים, ולכן ישנן יותר הדבקות (חופשות קיץ והחגים למשל). 80% ממשקי הבית בישראל חוו או חווים את בעיית הכינים, שהיא בעיה היא כלל עולמית, ובמדינות רבות בעולם התופעה מוגדרת כמגיפה שיש למגר אותה.
ללא חומרי הדברה
בעבר היה נהוג להשתמש בתכשירי כינים המכילים חומרי הדברה, תכשירים שהכילו חומר כימי בשם מלתיון, שנמצא גם בחומרי הדברה לגינות ביתיות, ואשר פועל על המערכת העצבית של הכינה. כיום כבר פחות מקובל להשתמש בתכשירים מסוג זה, לאחר שהם התגלו כבעלי תופעות לוואי שליליות (צריבה, הפרעות קשב וריכוז, עצבנות ואגרסיביות וכדומה), ואף במקרים נדירים כמזיקים לבריאות הילדים (פריחות, אלרגיות, העלאת טמפרטורת הגוף, אסטמה ועוד). מומלץ לחפש תכשירי טיפול בכינים שמציינים מפורשות על גבי האריזה ובעלון כי הם אינם מכילים חומרי הדברה.
מניעה
הדרך הטובה ביותר למנוע הדבקה בכינים היא להימנע לחלוטין מכל מגע ראש בראש. כיוון שזו לא אפשרות סבירה כשמדובר בילדים, מומלץ לבדוק את הראש על בסיס קבוע תוך שימוש במסרק סמיך ולעקוב האם מתגלות כינים. כמו כן, חשוב להיות קשוב להודעות ולהתראות שמגיעות מהמסגרות החינוכיות של ילדיכם בכל הנוגע להדבקה בכינים. כך ניתן לטפל בכינים, לפני שהן מטילות כמות גדולה של ביצים ומתרבות, ולפני שהן עוברות לראשים נוספים ויוצרות "מכת כינים". שיער אסוף מסייע גם הוא במניעת מעבר הכינים מראש לראש.
ניסויים קליניים
ניסוי קליני הוא הדרך המדעית הטובה ביותר על מנת לקבוע יעילות של תכשיר רפואי. כאשר מחפשים תכשיר כינים, חשוב לבדוק על גבי האריזה ובעלון האם התכשיר הוכח כיעיל ובטוח במחקרים קליניים.
סירוק במסרק סמיך
הדרך הטובה ביותר לזהות הדבקה בכינים היא לסרק את השיער במסרק כינים איכותי עם שיניים צפופות מברזל ולבסוף לבדוק האם המסרק יצא נקי או עם כינים וביצים. לאחר הטיפול בתכשירי כינים, כאשר השיער רטוב ומעט שומני כתוצאה מהרכיב הסיליקוני שיש במרבית התכשירים, הסירוק במסרק סמיך הוא קל ונעים, ומאפשר הוצאה של הכינים המתות ושל הביצים שנותרו על גבי השיער. חשוב להשתמש במסרק כינים שמסוגל להוציא גם את הביצים ולא רק את הכינים.
עמידות
בשנים האחרונות נעשו מספר מחקרים אשר הראו כי הכינים יכולות לפתח עמידות לתכשירי כינים מסוימים, ולכן היעילות שלהם פחותה. ממצאי המחקרים הביאו לידיעות בתקשורת על "כיני-על" שלא ניתן להשמיד ולהפחדת קהל ההורים. למעשה, בכל המחקרים בהם נמצא כי הכינים מפתחות עמידות, הממצאים היו לגבי תכשירים המכילים חומרי הדברה.
במחקרים השוואתיים בין תכשירים המכילים חומרי הדברה ובין תכשירים שאינם מכילים חומרי הדברה (תכשירי "הדור החדש") - הממצאים הראו כי הכינים אינן מסוגלות לפתח עמידות כלפיי התכשירים מהסוג השני וכי היעילות נפגעת רק בתכשירים המכילים חומרי הדברה. היות ומרבית מהתכשירים כיום אינם מכילים חומרי הדברה, אין סיבה להורים לדאוג מפני כינים אשר פיתחו עמידות.
פעולה פיזיקלית
בניגוד לתכשירים שהיו נפוצים בעבר, אשר מכילים חומרי הדברה ומבוססים על פגיעה במערכת העצבית של הכינה, התכשירים המקובלים כיום מבוססים על מנגנון פעולה פיזיקלי, אשר פוגע במבנה הפיזי של גוף הכינה על ידי ייבוש או חנק שלה. היתרון של מנגנון פיזיקלי על פני כימי הוא שהכינים אינן יכולות לפתח אליו עמידות.
צביעת שיער
קיים מיתוס לפיו צביעת שיער מונעת הדבקה בכינים. החומרים הכימיים הקיימים בצבעי שיער עשויים להרוג את הכינים הקיימות על גביי השיער, אך אין הוכחה מדעית כי הכינים נרתעות משיער צבוע וכי בעלי שיער צבוע הם בעלי שכיחות נמוכה יותר להדבק בכינים.
קשקשים
לעתים נוצר בלבול בין ביצי כינים ובין קשקשים, בשל הדמיון הצורני בין השניים (נקודות לבנות על גבי השערות). ניתן לזהות שמדובר בביצי כינים ולא בקשקשים לפי מידת ההיצמדות שלהן אל השיער - ביצי כינים דבוקות לשיער וקשה להסיר אותן, ואילו קשקשים ניתן להסיר בקלות.
רתיעה
הורים מדווחים כי כאשר הם מבקשים לטפל בכינים שנמצאו על ראשי ילדיהם, הם נתקלים ברתיעה מצד הילדים ולעתים גם בהתנגדות לטיפול. עם זיהוי הבעיה, ובמקרה והילדים לא מדווחים על כך ומשתפים אתכם, חשוב למצוא את הדרך הנכונה והמידתית לבשר להם כי הם נדבקו בכינים. יש להקפיד לא לגרום לבהלה, במיוחד אם מדובר בילדים קטנים בגילאי שלוש עד חמש.
נסו לטפל בהם בזמן המקלחת בתנאים נוחים ונעימים ככל האפשר. ניתן להראות להם במהלך הטיפול סרטון אנימציה המסביר על הכינים או להקריא להם סיפור לילדים בנושא. שיתוף הילדים לפני הטיפול וגיוסם למשימה, יקל על שני הצדדים וימנע רתיעה או סירוב לטיפול. בסוף התהליך חשוב לעודד את הילדים ולהסביר להם כי הטיפול הינו תקופתי.
שמנים ארומטיים
ישנם מספר שמנים ארומטיים ששמם נקשר לעתים קרובות עם הרחקת כינים. שמן עץ התה, שמן רוזמרין ושמן האקליפטוס נתפסים כבעלי ריחות חזקים, אשר דוחים את הכינים ומונעים הדבקה. למעשה, אין הוכחה מחקרית כי שמנים אלו אכן יעילים בהרחקת הכינים, ובוודאי שלא בהריגתן.
תכשירים נגד כינים
קיים כיום בשוק מגוון רחב של תכשירים לטיפול בכינים. חשוב להבדיל בין תכשירים המכילים
חומרי הדברה, אשר מחקרים הראו שהכינים מפתחות אליהם עמידות וכי הם עלולים להזיק לבריאות המשתמשים, ובין "תכשירי הדור החדש" כגון ריזאלטס, הדרין, זבנג, כינקילר ונחמה קאר, המבוססים על חנק או ייבוש הכינה באמצעות מנגנון פיזיקלי. תכשירים אלו נמצאו יעילים במחקרים קליניים, הם אינם מכילים חומרי הדברה ועל כן אינם יכולים להזיק, והם נוחים וקלים לשימוש. כמו כן, במחקרים לא הוכחה יעילותם של התכשירים "הטבעיים" המוצעים לטיפול בכינים, ועל כן מפיצי תכשירים אלו אינם רשאים לציין על גבי האריזה כי הם נועדו להשמדת כינים. במקרה של אי ודאות - תמיד כדאי לבקש המלצה מהרוקח.