שתף קטע נבחר
 

פינוי-בינוי בירושלים: 515 דירות בקטמונים

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים אישרה שתי תוכניות להתחדשות עירונית בשכונת גוננים, המכונה גם "הקטמונים", בדרום-מערב העיר. במסגרת התוכניות, 30% מהדירות שייבנו יהיו קטנות ויהיו מיועדות לזוגות צעירים. במקביל, אושרה תוכנית משרד הפנים להקמת גן לאומי באזור עמק האלה

ירושלים ממשיכה להתחדש: כחודש וחצי לאחר של-ynet נודע על תוכנית להתחדשות עירונית בשכונת עיר גנים, שהתקבלה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר; הודיע היום (ד') משרד הפנים כי הוועדה המחוזית במחוז ירושלים אישרה שתי תוכניות נוספות של התחדשות עירונית - הפעם בשכונת גוננים, המכונה שכונת הקטמונים, בדרום-מערב העיר.

 

כתבות נוספות על ירושלים בערוץ הנדל"ן :

 

מדובר בשתי תוכניות לפינוי-בינוי, במסגרתן ייבנו בשכונה שבמרכז הבירה כ-515 יחידות דיור חדשות בשטח כולל של כ-36 דונם, בין הרחובות אלכסנדריון לטוביה ובין הרחובות קנאי הגליל לאלעזר בן יאיר. בוועדה נקבע כי 30% מהדירות יהיו דירות קטנות המיועדות לזוגות צעירים.

 

בוועדה המחוזית הסבירו כי שכונת גוננים, המכונה גם שכונת הקטמונים, היא שכונה מרכזית, נגישה ומרושתת בירושלים, הגובלת בתחום העיר ההיסטורית. השכונה נבנתה בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת, בטיפוס בנייה הנקרא "בלוקונים", לצורך שיכון המהגרים שהגיעו לארץ בגלי העלייה המסיבית בתקופה זו.

שכונת הקטמונים בירושלים. בקרוב תתחדש בדירות נוספות (צילום: דאגלס גתרי) (צילום: דאגלס גתרי)
שכונת הקטמונים בירושלים. בקרוב תתחדש בדירות נוספות(צילום: דאגלס גתרי)

ואולם עם חלוף השנים, הסבירו בוועדה כי "הידרדר מצבן של התשתיות ומצבם הפיזי של הבניינים בשכונה, בעוד שאוכלוסיית העיר מתרחבת ונזקקת לתוספת משמעותית של דירות". לפיכך, תוכנית המתאר של ירושלים, המשקפת את מדיניות התכנון העירונית, ייעדה את השכונה כולה להתחדשות עירונית, ובהמשך הוכנה תוכנית אב שהתוותה לכך הנחיות.

 

התוכניות שאושרו מתייחסות לשני מתחמים בשכונה, והן מציעות פינוי ובינוי מחדש בתחומי המגרשים הקיימים של 25 מבנים מתפוררים עם 123 דירות ישנות, שיוחלפו ב-25 בניינים חדשים בגובה 7 קומות עם 515 יחידות דיור בסך הכל. עוד קובעות התוכניות פיתוח שטחים ציבוריים במתחמים אלו ושיפור תשתיות התנועה והחניה הקיימות.

 

"ההתחדשות העירונית המתאפשרת בתחומי המגרשים, ללא תלות של דיירי מגרשים שונים אלה באלה, היא תהליך נכון ומידתי שמימושו תלוי ברצונם של התושבים", אמרו בוועדה. עוד נקבע כי הדירות שייבנו יהיו בינוניות וקטנות, והשטח המירבי יוגבל ל-120 מ"ר.

 

יו"ר הוועדה, דלית זילבר, ציינה כי "התכנון מביא לידי ביטוי ראוי ואיכותי את עקרונות התכנון של מדיניות הוועדה המחוזית, כמו גם את עקרונות תוכנית האב. התכנון מציע התחדשות וציפוף מידתי ומאוזן, לכדי יצירת מרקם עירוני אינטנסיבי, ההולם את מיקומו המרכזי ומאפשר את כניסתן של משפחות צעירות לאזור". על תכנון התוכנית הופקדה אדריכלית נילי רננה-חר"ג.

 

עמק האלה: אושרה תוכנית להקמת גן לאומי

בתוך כך, אישרה היום ועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית בירושלים את התוכנית להקמת גן לאומי בעמק האלה, בשטח של כ-5,500 דונם, לאחר ששמעה את התנגדויות בנושא. התוכנית מציעה הקמת גן לאומי בשטח הכולל את עמק האלה ואת רכס הגבעות המהווה את הגדה הצפונית שלו. השטח תחום בכביש 39 מדרום וממזרח, בכביש 38 ממערב ובשכונות רמת בית שמש מצפון.

 

במשרד הפנים מסרו כי "עמק האלה מהווה מרחב ייחודי הכולל מגוון אתרי טבע ותרבות. מדובר במכלול נופי הכולל פארקים ושמורות, אתרים ארכיאולוגיים, בוסתנים, צמחיית חורש ים-תיכוני ואוכלוסיית בעלי-חיים עשירה. בצפון השטח נמצא מוקד חשוב מבחינה ארכיאולוגית, היסטורית ותרבותית - חירבת קייפא. האתר, שנחפר לאחרונה, מזוהה על ידי החוקרים כעיר שעריים המקראית, המוזכרת בסיפור דוד וגוליית.

עמק האלה. הקמת הגן הלאומי - "חלק מראייה כוללת" (איל פישר) (איל פישר)
עמק האלה. הקמת הגן הלאומי - "חלק מראייה כוללת"(איל פישר)

עוד ציינו במשרד הפנים כי התוכנית היא חלק מראייה כוללת למרחב דרום בית שמש, בו אושרו לאחרונה אלפי יחידות דיור. "הוועדה בחנה בכובד ראש את ההתנגדויות שהוגשו לתוכנית, והחליטה לקבל את חלקן ולתת תוקף לתוכנית", אמרו היום בוועדה. "קביעת גן לאומי בעמק האלה מאפשרת לשמור ולהגן על האזור כמכלול נוף ומורשת ייחודי". את התוכנית הגישה רשות הטבע והגנים.

 

נזכיר כי בשנה החולפת נרשמה התנגדות עזה לתוכניות בנייה במתחם עמק האלה, ותושבי האזור אף הפגינו נגד בניית יחידות דיור שלטענתם מיועדות למגזר החרדי באזור. בעקבות התלונות הבהירו אז במשרד הפנים כי "הוועדה המחוזית במחוז ירושלים מקדמת הקמת גן לאומי בשטח המדובר", וכאמור אישרה את הקמת הגן היום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ירושלים. מתחילה בהתחדשות עירונית
צילום: AFP
מומלצים