שתף קטע נבחר

ההברחה והירי: במצרים מתמגנים מטילי נ"ט

מאז חתימת הסכם השלום אייש צבא מצרים את הגבול ב"חושות" בלבד, אבל התגברות הטרור בסיני וריבוי ניסיונות ההברחה חייבו שינוי: כעת הם בונים מוצבים ממוגנים. קצין בצה"ל: "עשרות חוליות התקרבו לגדר בשנה האחרונה"

בזמן שבצה"ל השלימו בחודשים האחרונים את הקמת המכשול החדש בגבול מצרים, שתשתיותיו סייעו אתמול (ה') בסיכול ההברחה האלימה, גם בצד השני לא קפאו על השמרים. סיור בקטעים מהגבול בדרום מגלה כי לראשונה מאז הסכם השלום עם קהיר בונה צבא מצרים בימים אלה שורה של מוצבי קבע חסיני טילי נ"ט מסוג פילבוקס. המהלך מבוצע בתיאום עם מערכת הביטחון בישראל, ומלמד עד כמה מוחשי החשש משימוש באש מסיבית מצד גורמי טרור סוניים שהתערבבו עם חוליות הברחה ותיקות בחצי האי סיני.

 

המוצבים המצריים החדשים, שכל אחד מהם יכול להכיל מספר חד ספרתי של חיילים, מוקמים בחודשים האחרונים מהרי אילת שבדרום ועד לחלקו הצפוני יותר של הגבול, שבו אירע ניסיון ההברחה אתמול, שהוביל לתקרית שבמסגרתה נפצעו קצינת קרקל, סרן אור בן יהודה, ולוחם נוסף.

 

הפילבוקס הדרומי ביותר בין המוצבים המצריים החדשים נמצא מעל מסוף טאבה המאוים, ומשקיף במקביל על מלונות הילטון טאבה מצדו האחד של הגבול, ועל מלון והנסיכה מהצד השני.

פילבוקס בבנייה בצד המצרי (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
פילבוקס בבנייה בצד המצרי(צילום: יואב זיתון)

העמדה הדרומית ביותר: משקיפה על מפגש הגבולות (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
העמדה הדרומית ביותר: משקיפה על מפגש הגבולות(צילום: יואב זיתון)

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)
 

את הפילבוקסים המצריים, כמו את רכבי הסיור המשוריינים של הכוחות, מאיישים לוחמי בט"ש איכותיים יותר מאשר שומרי הגבול שהופקדו על הגזרה בשלושת העשורים האחרונים, אף שרובם לא היו חמושים ולעתים פעלו מתוך "חושות" קטנות על הגדר. "מבחינתנו המוצבים החדשים האלה הם עוד מכשול בינינו לבין המחבלים", אמר לאחרונה ל-ynet קצין צה"ל מגזרת הגבול.

 

התיאום והידוק שיתוף הפעולה בין צה"ל לצבא המצרי הוגבר בשנה האחרונה, והגיע לשיא אתמול גם כאשר כוחות צה"ל ירו לכיוון הצד המצרי של הגבול כדי לפגוע בחוליית ההברחה, והרגו לפחות שלושה מחבריה. באוגדה המרחבית אדום (אוגמ"ר 80) החולשת על הגבול עם סיני ועל קטע קטן הנושק לאילת בגבול עם ירדן, מתדרכים מדי יום את הלוחמים והתצפיתניות כי כל ניסיון הברחה פלילית עלול להסתיים באש על כוחותינו. החשש הוא מניצול נתיבי הברחות הסמים והנשק על ידי פעילי הארגון הג'יהאדיסטי "אנסאר בית אל-מקדס", שנחשב למרכזי בסיני מבין הארגונים שפועלים בהשראת אל-קאעידה.

 

"הכוח המצרי הוא שותף אסטרטגי חשוב מאוד", אמר לאחרונה קצין בכיר מעוצבת אדום. "למרות שהגדר החדשה הושלמה, ופרסנו אמצעי תצפית מתקדמים, אין מכשול שהוא לא עביר. לכן תפיסת ההגנה השתנתה בגבול. הכוחות, על בסיס גדודים סדירים, נוסעים תמיד עם חיפוי הדדי".

 

כחלק מעיבוי המכשול פורס צה"ל בחלק מהשטחים המאוימים בגדר הגבול (220 ק"מ מכרם שלום עד הרי אילת) רשת התראה מנגיעות בגדר. הסיבה היא שכלול של ניסיונות הברחת הסמים שבהם נתקלו כוחות צה"ל, ובהם נעשה שימוש לא רק ברכבי שטח מתקדמים, אלא גם בניסור של ריבוע קטן מהגדר החדשה, והעברת קוביות סמים ארוזות לקולט בצד הישראלי דרכו.

 

בעקבות כך רותכו מחדש הפרצות ברשתות פלדה עבות יותר. מרבית ניסיונות ההברחה בשיטה זו סוכלו,

חלקן לאחר מרדף בעומק השטח הישראלי, וכללו כמויות של מאות ק"ג מריחואנה.

 

בגזרת הרי אילת, שבה הטופוגרפיה הקשה מסייעת למבריחים, נרשמו השנה עד הקיץ 20 ניסיונות הברחת סמים, רק שלושה מהם צלחו. ניסיון נוסף השנה, להבריח 250 ק"ג של חומר כימי דווקא מישראל למצרים, סוכל.

 

"למעט הר דב והבופור, זו גזרת ההגנה הכי קשה שהייתה לנו", אמר הקצין שחווה על בשרו את תקופת דרום לבנון. "הנחת העבודה היא שגם על חוליה של 10 מבריחים לא תהיה התרעה, אבל כבר היו לנו התרעות חמות שהובילו לעוצרי יציאות. רק בשנה האחרונה היו עשרות חוליות חמושות שהתקרבו לגדר וברחו בחזרה לעומק השטח המצרי כאשר הרמנו מולן פצצות תאורה מעליהן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
הגדר לאורך גבול ישראל-מצרים
צילום: יואב זיתון
מומלצים