שתף קטע נבחר

 

סוכרת נעורים והריון: כל מה שצריך לדעת

סיבוכים בעובר, ביילוד וגם באם עלולים להיגרם בשל סוכרת נעורים שאינה מאוזנת, הן לפני ההריון והן במהלכו. על מה חייבים להקפיד בתשעת חודשי ההריון? אנדוקרינולוג בכיר מסביר

מאז גילוי האינסולין בשנת 1921, השתפרו באופן משמעותי חייהם של חולי הסוכרת. החולים בסוכרת נעורים (סוכרת מסוג 1) מצליחים בעידן הנוכחי לתפקד באופן רגיל באמצעות טיפול נכון, הקפדה על אורח החיים וחידושים טכנולוגיים רבים.

  

 

עוד על סוכרת נעורים:

 

בעבר, הריון בקרב חולות בסוכרת נעורים היה כמעט חסר סיכוי, ושיעורי הסיבוכים לאם ולעובר היו עצומים. כיום, בעקבות התמורות הרבות במחקר ובטכנולוגיה, חלה מהפכה של ממש: שיעורי הפריון של נשים סוכרתיות השתפרו לאין ערוך, וסיכוייהן ללדת יילוד בריא מתקרב לזה של נשים שאינן סוכרתיות.

 

למרות זאת, השפעת סוכרת מסוג 1 ניכרת בכל שלבי ההריון,  מההפריה ועד הלידה. מה חשוב שתדעי לפני שאת נכנסת להריון?

 

רוצה הריון? כדאי לתכנן מראש

כשני שלישים מכלל הנשים הסוכרתיות נכנסות להריון באופן לא מתוכנן, וכתוצאה מכך אינן זוכות לטיפול טרום-הריוני נאות. כך הן חשופות באופן מוגבר לסיבוכי הריון, להופעת מומים עובריים ואף להפלות. הסיבה לכך לרוב היא כניסה להריון במצב שבו הסוכרת איננה מאוזנת דיה, דבר המהווה סכנה לאם ולעובר.

 

לפיכך, החשיבות הרבה ביותר למניעת סיבוכי הריון באישה הסוכרתית טמונה באיזון סוכרת קפדני עוד טרם ההריון, וקל וחומר במהלכו. הוכח במספר מחקרים, שהכנה טרום הריונית טובה ומעקב צמוד במהלך ההריון מסייעים במניעת הפלות ומומים מולדים בטרימסטר הראשון וסיבוכים מילדותיים במחצית השנייה של ההריון.

 

חשוב לשמור על קשר הדוק עם מרפאת הסוכרת ולהקפיד על מעקב קבוע אצל כל הגורמים המטפלים, לאורך כל הדרך.

 

מה צריכה לכלול תוכנית המעקב?

טיפול על ידי צוות רב-תחומי. צוות הכולל אנדוקרינולוג/מומחה סוכרת, מיילד מומחה בהריון בסיכון גבוה (במיוחד סוכרת), אחות, דיאטנית ועובדת סוציאלית/פסיכולוגית. מומלץ מאוד גם לערב ולהיעזר במשפחה הקרובה בטיפול. חשוב לבנות תוכנית לטיפול ולמעקב בסוכרת טרם ההריון ובמהלכו, בהתאם למצבך ולצרכייך האישיים.

 

רכישת כישורים מעשיים לטיפול בסוכרת בזמן הריון. תכנון ארוחות, ניטור סוכר עם מד-סוכר למעקב עצמי צמוד, הזרקת אינסולין עצמית או שימוש במשאבת אינסולין, ויסות עצמי של מינון האינסולין לפי כמות הפחמימות בארוחה (ספירת פחמימות), טיפול בהיפוגליקמיה כולל הזרקת גלוקגון על ידי אדם אחר בשעת חירום, פעילות גופנית ופיתוח כלים להפחתת הלחץ והתמודדות עם הכחשה.

 

בדיקות. כדי להעריך את איזון הסוכרת ולאתר בזמן סיבוכים אשר עלולים להשפיע על ההריון, חשוב לבצע מספר בדיקות: בדיקתHbA1c  , קריאטינין בדם, דגימת שתן ליחס מיקרואלבומין לקריאטינין ,MA/CR מדידת TSH בדם (מדד לתפקוד בלוטת התריס), וכן בדיקת קרקעיות עיניים על ידי רופא עיניים. כן חשובה בדיקה של כפות הרגליים, כולל הערכת התחושה.

 

קביעת יעדי איזון הסוכרת. היעדים המקובלים היום ברוב המרכזים הרפואיים הם HbA1c ברמה של 6.5% או פחות, סוכר בצום בבוקר מתחת 90 מ"ג לד"ל (מתחת 95 אם יש ריבוי היפוגליקמיות), מתחת 95 מ"ג לד"ל לפני הארוחות הבאות במהלך היום, ומתחת 140 מ"ג לד"ל שעה לאחר אוכל/ מתחת 120 שעתיים לאחר האוכל. חשוב למנוע היפוגליקמיות, שלרוב מוגדרות כרמת סוכר מתחת 60-70 מ"ג לד"ל.

 

תזונה. חשוב להיוועץ עם דיאטנית לצורך התאמה של כמות הפחמימות שאותה את יכולה לצרוך. הקפדה על תזונה מאוזנת, למרות הקושי הרב בזמן ההריון, הכרחית. אחד המחסומים הגדולים לאיזון הוא הופעת הבחילות וההקאות בטרימסטר ראשון, אשר אינו מאפשר תזונה מספיק מאוזנת ומעלה סיכון להיפוגליקמיות חוזרות.

 

ניטור. יש לבצע בדיקה של רמת הסוכר בדם כשש-שבע פעמים ביום, לפני הארוחות וכן שעה-שעתיים לאחר הארוחות. לעתים תיאלצי לבצע בדיקה נוספת באמצע הלילה. בקרב רוב הנשים, רמות הסוכר מגיעות לשיאן כעבור שעה עד שעתיים מרגע תחילת הארוחה, לכן חשוב להתאים טיפול שיפחית את רמות הסוכר בזמנים אלו.

 

פעילות גופנית. פעילות אירובית המותאמת להריון משפרת את האיזון המטבולי, לכן מומלץ להקפיד ולבצע פעילות גופנית תחת פיקוח בזמן ההריון.

החשיבות הרבה ביותר למניעת סיבוכי הריון טמונה באיזון קפדני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החשיבות הרבה ביותר למניעת סיבוכי הריון טמונה באיזון קפדני(צילום: shutterstock)
 

סיבוכי סוכרת לא מאוזנת בהריון

רמות סוכר מוגברות אצל האם בשליש הראשון להריון, דהיינו סוכרת בלתי מאוזנת, עלולות להוביל למספר תופעות מסוכנות, בראשן הפלות ספונטניות ומומים מולדים בעובר. אך גם בשלבים מאוחרים יותר של ההריון קיימות השלכות לחוסר איזון ברמות הסוכר.

 

סיבוכים בעובר וביילוד. בעקבות מעבר מוגבר של סוכר מהאם לעובר מתרחש גירוי גדול של הלבלב העוברי להפריש אינסולין. אינסולין הוא הורמון אנאבולי(בונה רקמות) ועלול לגרום לעובר גדול (מאקרוזומיה), עד כדי משקל מעל 4 קילו בלידה. מאקרוזומיה עוברית היא הסיבוך המשמעותי ביותר הקשור לרמות סוכר מוגברות אצל האם, ביחוד דרגת עליית הסוכר לאחר האוכל.

 

סיבוכים אחרים כוללים היפוגליקמיה ביילוד בשעות הראשונות לאחר הלידה (עקב עודף אינסולין בדמו), האטה בהבשלת הריאות של העובר הגורמת לקוצר נשימה ביילוד מיד לאחר הלידה עד כדי צורך באשפוז בטיפול נמרץ, צהבת יילודים מוקדמת ועוד. עם התקדמות הרפואה וההתפתחות הטכנולוגית המרשימה, רוב הסיבוכים הללו ברי טיפול, אולם כלל הוא ברפואה שעדיפה מניעת הסיבוכים מאשר טיפול בהם. הצוות הרפואי בחדר לידה ובמחלקת היילודים, הכולל גיניקולוגים ורופאי ילדים, מודע לסיבוכים אלו ומבצע מעקב קפדני אחר כל רמז להופעת סיבוך כזה.

 

סיבוכים אצל האם. ריבוי מי שפיר (עקב השתנה של סוכר מהעובר ברחם למי השפיר, הגורם לאגירה גדולה יותר של מי שפיר), עלול להוביל במצב קיצוני לקוצר נשימה אצל האם עקב לחץ על הסרעפת שלה. במקרים מסוימים עלולה להתרחש לידה טראומטית כתוצאה מהיווצרות קרעים בתעלת הלידה (עקב קושי בלידה של עובר גדול) ועל כן סיכון מוגבר ללדת בניתוח קיסרי וללידה מכשירנית (מכשיר ואקום או מלקחיים).

 

סיבוכי סוכרת עלולים להשפיע על תוצאות ההריון, אך גם עלולים להיות מושפעים ממנו. לדוגמה, פגיעה סוכרתית בעיניים או בכליות עלולה להחמיר במהלך ההריון. לכן, אם יש פגיעה באחד האיברים אלו, יש להיות במעקב צמוד של המומחה המתאים (רופא עיניים או נפרולוג-מומחה כליות).

 

איזון הסוכרת לאחר הלידה

איזון הסוכרת המיטבי, המושג בזמן ההריון בנשים חולות סוכרת, יכול להידרדר לאחר הלידה בעקבות מספר גורמים: ירידה במוטיבציה להשגת איזון מיטבי לאחר תום ההריון, היעדר קשר ותמיכה מצד הצוות המטפל והצורך המובן מאליו לטפל בתינוק, המשאיר לאישה פחות זמן לטפל בעצמה ובצרכיה הפיזיים.

 

למרות הקושי, יש להקפיד על הטיפול בסוכרת ולזכור שבריאותך חשובה להמשך גידול הילד.

 

ולקראת סיום, חשוב ביותר להדגיש שוב ושוב: כדי למנוע את כל הסיבוכים הנ"ל יש לחתור להגיע ליעדי איזון הסוכר, כפי שהמליץ הרופא המטפל.

 

הכותב הוא אנדוקרינולוג בכיר ביחידת אם ועובר בבית החולים לנשים ע"ש הלן שניידר, מרכז רפואי רבין; רופא מייעץ במרפאת מור לאשה, רמת אביב; ורופא מייעץ לאגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל  

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזון הסוכרת עלול להידרדר לאחר הלידה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים