שתף קטע נבחר

 

לרזות עם סוכרת: איזו דיאטה עדיפה?

פליאו, דיאטה ים תיכונית, דיאטה ללא גלוטן וטבעונות - טרנדים תזונתיים מציפים אותנו ומבטיחים ירידה משמעותית במשקל, אך לא כולם מתאימים לסובלים מסוכרת. כך תבחרו בשיטה הטובה והבטוחה ביותר

סוכרת סוג 1, סוכרת נעורים, היא מחלה כרונית המלווה את החולים לאורך כל החיים. מדובר במחלה אוטואימונית שבה הגוף תוקף עצמו. היא אינה תוצאה של אורח חיים לקוי, לכן לא ניתן להירפא ממנה באמצעות ירידה במשקל. עם זאת, אורח חיים בריא עשוי לאזן את הסוכרת ולשפר את איכות חיי החולים.

  

 

עוד על סוכרת נעורים:

 

אנשים החיים עם סוכרת מסוג 1 ומעוניינים לרזות בעזרת דיאטות שונות המוצעות היום, מחויבים לבדוק לעומק את ההשלכות ואת הסיכונים של הדיאטות. אספנו בשבילכם את המידע על הדיאטות הטרנדיות ביותר:

 

1. טבעונות

טבעונות היא אורח חיים התופס תאוצה בשנים האחרונות, ורבים בוחרים בה מסיבות שונות. אורח חיים טבעוני מתאפיין בהימנעות מאכילת בשר, דגים, חלב וביצים, ובכלל מזונות המכילים מוצרים מן החי. הבחירה בתזונה טבעונית קיבלה גושפנקה ממחקרים ומארגוני בריאות רבים, ובכך הגדילה את מאגר המצטרפים אליה גם באנשים שבוחרים בזו מסיבות בריאותיות ולא אידיאולוגיות.

 

למרבה הפלא, באמצעות שמירה על כללים תומכים, טבעונות יכולה להוביל לירידה במשקל, בשל הפחתה בכמות המזון הנאכלת. מוצרים רבים המכילים הרבה קלוריות אינם נאכלים על ידי טבעונים (בורקס, פיצה וכדומה), נוסיף על כך מודעות גבוהה יחסית לאורח חיים בריא ונקבל ירידה במשקל.

 

חשוב לדעת: ויטמין B12 וברזל עלולים להיות בחוסר אצל טבעונים, לכן חשוב לנטר ערכים אלה בבדיקות דם תקופתיות ואם יש צורך להשלים חוסרים באמצעות צריכת תוספי תזונה.

 

לסוכרתיים: תזונה טבעונית פחות מומלצת לסוכרתיים, בשל תכולת הפחמימות הגבוהה שבה. הורדת רוב מוצרי החלבון (בשר, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב) מהתפריט היומי גורמת לכך שנאכל יותר פחמימות, ועלולה להקשות על איזון רמות הסוכר עקב צריכת פחמימות מוגזמת. אם בוחרים באורח חיים טבעוני, כדאי להרכיב תפריט מסודר בעזרת מומחים ולהקפיד על ערכי הסוכר הנצרכים.

 

2. פליאו

דיאטת הפליאו קרויה על שם התקופה הפליאוליתית שבה התפתחו מיני האדם השונים וחיו בחבורות קטנות של ציידים-לקטים. הבסיס של דיאטה זו היא חזרה לצורת החיים של האדם הקדמון, והבוחרים בה טוענים כי האדם הקדמון חי "כמה רמות מעל" בני האדם בעידן הנוכחי, מבחינה גופנית ונפשית.

 

דיאטה זו מורכבת מירקות, פירות, בשר רזה, דגים, ביצים ואגוזים למיניהם, תוך הימנעות ממוצרי חלב, קטניות, דגנים וסוכר מעובד. העיקרון של "אורח חיים פעלתני" חשוב מאוד בדיאטה זו, לכן מומלץ לשלבה בביצוע פעילות גופנית קבועה.

 

הוצאת הדגנים, הקטניות והסוכר המעובד מהתפריט היומי גורמת לכך שכמות הפחמימות בדיאטה זו נמוכה יחסית.

 

לסוכרתיים: דיאטה דלה בפחמימות עלולה להוביל לחמצת מטבולית. זה לא אומר שאסור לבצע דיאטה זו, אך מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע ולשים לב שמגיעים לפחות לשמונה-תשע מנות פחמימה ליום, המהוות 130 גרם.

טבעונות פחות מומלצת לחולים בסוכרת נעורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טבעונות פחות מומלצת לחולים בסוכרת נעורים(צילום: shutterstock)
 

3. ללא גלוטן

גלוטן הנו חלבון המצוי בדגנים דוגמת חיטה, לתת, שעורה, שיפון וכוסמין. הגלוטן נתפס כ"אויב הציבור" בשנים האחרונותף ורבות הדיאטות הקוראות להוציאו מהתפריט לצמיתות. בקרב אנשים הסובלים מרגישות לגלוטן (צליאק), מתחילה תגובה אוטואימונית כנגד גלוטן בעת אכילתו, תגובה הגורמת לתופעות לוואי שונות במערכת העיכול. אצל אנשים שאינם סובלים מצליאק הגלוטן אינו מהווה בעיה כרכיב בפני עצמו.

 

דיאטה נטולת גלוטן יכולה להוביל לירידה במשקל, כיוון שעם הוצאתו מהתפריט אנחנו באופן טבעי מוותרים על מאכלים עתירי קלוריות ושומן טראנס (מאפים, פיצות, ג'חנון ועוד). הימנעות עד כמה שאפשר ממאכלים אלו מומלצת לכלל האוכלוסייה, ללא קשר למצבם הבריאותי, לכן תפריט נטול גלוטן נחשב בריא יחסית.

 

לסוכרתיים: לאלו שאינם צליאקים, תחליפים למוצרים המכילים גלוטן אינם מהווים בהכרח חלופה בריאה יותר שכן לרוב הם עשירים בשומן. הקפידו להרחיק מהתפריט מוצרים המכילים הרבה קלוריות ושומן טראנס - אם יש בהם גלוטן או לא. משפט זה נכון גם לגבי סוכרתיים וכן לגבי האוכלוסייה הכללית.

 

4. דיאטה ים תיכונית

הדיאטה הים תיכונית נחקרה רבות ונמצאה כמומלצת לשמירה על בריאות הלב. דיאטה זו הוכיחה כי קיים כוח רב בשמירה על תזונה נבונה ומאוזנת, ובכך עזרה לבסס את מדעי התזונה כמקצוע שחשיבותו הולכת ועולה בשנים האחרונות.

 

עקרונות הדיאטה כוללים תפריט עשיר בפירות וירקות, דגנים מלאים, קטניות, זרעים ואגוזים. מקור השומן העיקרי בדיאטה זו הנו שמן זית, בעוד שמקורות החלבון העיקריים הם דגים, גבינה, יוגורט, עוף וביצים. בשר הודו, עוף ודגים מועדפים, בנוסף לצריכת שומן חד בלתי רווי המצוי בשמן זית, קנולה, אבוקדו ושקדים. יש להקפיד על צריכת ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות מדי יום.

 

כמו כן, מומלץ להמעיט בצריכת השומן היומית ובמלח (נתרן), ולהפחית בצריכת בשר הבקר. מומלץ אף לבצע פעילות גופנית בעצימות בינונית במשך 150 דקות שבועיות.

 

לסוכרתיים: דיאטה זו יכולה להתאים לסוכרת סוג 1. הדיאטה מאפשרת תפריט מגוון ועשיר, המכיל כמות פחמימות, חלבונים ושומנים מתאימה, ללא הגבלות מיותרות או חסרים שעלולים להיווצר.

 

שם המשחק: הקשבה לגוף

ממגוון הדיאטות המוזכרות בכתבה, הדיאטה הים תיכונית היא המומלצת ביותר לביצוע על ידי סוכרתיים. היא גם הדיאטה הנחקרת ביותר מבין הדיאטות המובאות.

 

כל סוכרתי המעוניין לשנות את הרגלי התזונה שלו ואת אורח חייו או לבצע דיאטה כזו או אחרת, יכול לנסותה על עצמו ולראות איך היא משפיעה עליו. בסופו של דבר, מדובר בעניין אינדיבידואלי.

 

חשוב מאוד להקפיד להיוועץ עם איש מקצוע לפני ביצוע הדיאטה ותוך כדי התהליך, כדי לבדוק שלא נוצרים חסרים ולהיות עם "אצבע על הדופק" והקשבה לגוף לאורך כל הדרך.

 

לשינויים באורח החיים, הן מבחינה ספורטיבית והן מבחינה תזונתית, השפעה גדולה על ערכי הסוכר בדם, לכן מומלץ מאוד לנטר את רמות הסוכר בצורה נאותה ולהתאים את מינוני האינסולין תוך כדי היוועצות בגורמים המתאימים.

 

הכותבת היא דיאטנית במרפאה לסוכרת נעורים בבית החולים שערי צדק, ומתנדבת בקייטנות האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל.    

 





פורסם לראשונה 26/10/2014 10:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיאטה דלה בפחמימות עלולה להוביל לחמצת מטבולית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים