שתף קטע נבחר

חולים בסוכרת נעורים? כך תתנדבו לצה"ל

בני נוער החולים בסוכרת נעורים יכולים להתגייס לצה"ל ולזכות בשירות מעניין ומשמעותי במגוון תפקידי הדרכה, מודיעין, טכנולוגיה ועוד. הצעד הראשון הוא איזון הסוכרת, כדי שהבקשה להתנדב תאושר. מה עוד צריך לעשות? המסלול המלא

בנות ובני נוער החולים בסוכרת נעורים (סוכרת סוג 1) מתפקדים ככל חבריהם. הם בני נוער "רגילים" לכל דבר ועניין, עוסקים בספורט, עוסקים בתחביבים שונים, לוקחים חלק בתנועות נוער וחווים את גיל ההתבגרות.

 

עם זאת, ההתמודדות עם המחלה מלווה אותם לאורך כל ימי חייהם, ומאלצת אותם "לרקוד עם המחלה" - לפקח על רמות הסוכר שלהם, להקפיד על תזונתם ולהקפיד על שגרת טיפול וניטור בכל שעות היממה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על סוכרת נעורים:

 

בעקבות מאבק שניהלה האגודה לסוכרת נעורים בישראל כדי לשנות את הפרופיל הרפואי של בני הנוער הסוכרתיים, הם יכולים כעת להתנדב לצה"ל ולבצע שירות ככל חבריהם. כיום פתוחות בפני סוכרתיים מסוג 1 המתנדבים לצה"ל אפשרויות רבות ומגוונות לשירות משמעותי ולתרומה למדינה ככל בני גילם: בתפקידי הדרכה, מודיעין, טכנולוגיה, תפקידים תומכי לחימה ביחידות קרביות וביחידות מובחרות ואף בתפקידים הדורשים השתתפות בקורסים קדם-צבאיים.

 

האפשרות לבצע שירות מעניין ומשמעותי תלויה ברמת המוטיבציה של המתנדב, וכמובן במידת איזון הסוכרת שלו. סוכרתי שאינו משרת בצה"ל, יכול להתנדב לשירות הלאומי. מה צריך לדעת לפני שאורזים קיטבג גדול ויוצאים אל לשכת הגיוס?

 

שלבי ההתנדבות לצה"ל

כבר בגיל 16 תקבלו צו גיוס, ככל חבריכם. עם ההתייצבות בלשכת הגיוס, תדווחו שהנכם חולים בסוכרת נעורים, ועקב כך תקבלו פטור רפואי אוטומטי משירות צבאי. לאחר קבלת הפטור, תידרשו לבחור בין שירות צבאי מלא בהתנדבות ובין שירות לאומי במסגרת אחת מאגודות ההתנדבות. את בקשת ההתנדבות ניתן להגיש כבר באותו יום בלשכת הגיוס, באמצעות פנייה למדור פרט.

 

לאחר הגשת הבקשה להתנדב לשירות צבאי, תעברו מספר הליכים בלשכת הגיוס, חלקם מקבילים לנהלים הרגילים שאותם חווים בני גילכם:

 

1. אימות נתונים אישיים ומבחנים פסיכוטכניים. לאחר אימות נתונים בסיסי, תידרשו בצו הראשון לעבור בחינה פסיכוטכנית ממיינת באמצעות מחשב. הבחינה מורכבת מארבעה חלקים: אנלוגיות מילוליות, חשיבה כמותית, אנלוגיות צורניות ומבחן הוראות. דוגמאות לבחינה ניתן למצוא ברשת. את הבחינה נדרשים לעבור כל המתעתדים להתגייס לצה"ל.

 

2. ראיון אישי. מטרת הראיון היא לבדוק את רמת המוטיבציה של המלש"בים (המיועדים לשירות ביטחון), ובעיקר את התאמתם לשירות. במהלך הראיון תתבקשו לענות על שאלות אישיות שונות.

 

3. ועדה רפואית. במעמד זה תקבלו פטור רפואי, ולמעשה תשוחררו משירות צבאי. אם ברצונכם להתנדב, יש להמציא אישורים רפואיים המעידים על מצב הסוכרת. לפי מידת האיזון והטיפול שלכם, ייקבע אם תוכלו לשרת בבסיס פתוח או סגור ולאילו תפקידים תוכלו להשתבץ מבחינה בריאותית. חשוב לדאוג לרכז את כל המסמכים הנדרשים מראש, בסיוע הרופא המטפל.

 

4. מעבר הפנייה לתא המתנדבים. לאחר השלמת השלבים הקודמים, הטיפול בגיוסכם יעבור אל תא המתנדבים בצה"ל. במהלך הטיפול בבקשה, נציג מתא המתנדבים ייצור עמכם קשר כדי לברר את שאיפות השיבוץ שלכם, בהתחשב בנתונים האישיים שלכם ובצורכי הצבא. בהתאם לכך, תקבלו זימונים למיונים נוספים (מבחן המא"ה ועוד).

 

אם מצבכם הרפואי יימצא תקין והסוכרת שלכם מאוזנת, בקשת ההתנדבות שלכם לצה"ל תאושר ותקבלו הודעה על מועד הגיוס בתום התהליכים המתוארים לעיל (תאריך זה עשוי להשתנות בהתאם לצורכי הצבא וליחידה אליה אתם מיועדים).

 

חשוב להדגיש כי הצבא בודק את רמת האיזון שוב כחודש טרם הגיוס, לכן חשוב להמשיך ולשמור על איזון (קודם כל בשבילכם, אבל גם לטובת שיבוץ ושירות כפי שתכננתם ובהתאם לרצונכם).

לפי מידת האיזון שלכם, ייקבע אם תוכלו לשרת בבסיס פתוח או סגור (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
לפי מידת האיזון שלכם, ייקבע אם תוכלו לשרת בבסיס פתוח או סגור(צילום: מוטי קמחי)

טיפול רפואי למתנדבים

במהלך השירות הצבאי, הטיפול הרפואי יינתן לכם על ידי קופת החולים שבה אתם רשומים. כל המעקב והטיפול במחלת הסוכרת ובבעיות בריאותיות נוספות ייעשה במסגרת האזרחית ולא באמצעות רופאים צבאיים. קופת החולים תספק לכם טיפול תרופתי, בדיקות והפניות לרופאים המקצועיים בהתאם לצורך. עם זאת, חיסוני החובה בשרשרת החיול יינתנו לכם בצבא כמו לכל החיילים.

 

תוכלו לדרוש החזר הוצאות בגין פנייה לחדר מיון על פי נהלי הקופה, וכן לקבל חיסוני רשות על פי הגדרות סל הבריאות.

 

ככל החיילים, אתם זכאי לטיפולי רפואת שיניים במסגרת הצבא ולניפוק משקפיים על פי הנהלים הרגילים, וכן תוכלו בעת הצורך לפנות לצבא בנושאים הקשורים בבריאות הנפש - לבדיקה או לטיפול קב"ן, ולהיעזר בפסיכיאטר צבאי (אתם רשאים לבחור להיעזר בפסיכיאטר במסגרת קופת החולים).

 

זכויות במהלך השירות

זכויותיהם של מתנדבים בצה"ל שוות לזכויות של חיילים רגילים במהלך השירות ועם השחרור, בתנאי שהשירות ארך לפחות שנה. במהלך השירות, פטורים המתנדבים הסוכרתיים משמירות, אולם הם רשאים לשאת נשק.

 

סוכרתיים יכולים להגיש במהלך שירותם בקשה לצאת לקורס קצינים, באמצעות שלישות היחידה. היציאה לקורס קצינים תיבדק לאור מצבו הרפואי הספציפי של המתנדב.

 

הכותבת היא עובדת סוציאלית באגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל, המסייעת לחולים ולבני משפחותיהם בהתמודדות עם המחלה

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זכויותיהם של מתנדבים בצה"ל שוות לזכויות של חיילים רגילים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים