שתף קטע נבחר

 

סוכרת ואלכוהול: האם מותר לשתות?

סוכרתיים יכולים לשתות אלכוהול אבל צריכים להיזהר שבעתיים שכן אלכוהול עלול להעלות את רמות הסוכר. מה צריך לדעת לפני ששותים וממה כדאי להיזהר?

לאלכוהול ערך קלורי גבוה, וצריכתו מובילה להשפעה ישירה על מחזור הדם. צריכת אלכוהול מעלה את רמת הסוכר בדם, מה שעלול להציב סוכרתיים הצורכים אלכוהול בסכנה.

 

  • עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

     

    סוכרתיים יכולים ליהנות משתייה, אך עליהם להקפיד ביתר שאת ולהיות קשובים לגופם. באמצעות הערכות נכונה, תכנון מתאים והקפדה על כמה כללים, תוכלו גם אתם לשתות בחוכמה וליהנות, מבלי לסכן את בריאותכם.

     

    עוד על סוכרת נעורים:

     

    האם אלכוהול מסוכן לסוכרתיים?

    שביל הזהב בהתמודדות עם סוכרת הוא לצרוך הכל, אך במידה ותוך הקשבה לגוף ומעקב אחרי איזון הסוכר בדם. צריכה בלתי מבוקרת ומרובה של אלכוהול, עלולה להוביל להצטברות של חומצות בדם ולמצב גופני מסוכן.

     

    מומלץ להיוועץ ברופא ובדיאטן בנושא זה, גם אם צריכת האלכוהול הינה מדודה. שתייה מתונה נחשבת לשתיית 1-2 משקאות (מנה = כוס יין, או בירה או 30 מ"ל ליקר) ליום. משקה אחד לאישה, שני משקאות לגבר.

     

    האגודה האמריקנית הגדירה לסוכרת קבעה שלושה כללים לשתיית אלכוהול :

    1. אין לשתות מבלי לאכול פחמימות.

    2. אין לשתות אם הסוכרת אינה מאוזנת.

    3. שתייה בכמות מתונה.

     

    נוסף על כך, לסוכרתיים אשר להם רמות טריגליצרידים גבוהות מומלץ להימנע מכל סוג של אלכוהול כי אלכוהול מעלה את רמת הטריגליצרידים בדם.

     

    כמה מותר לשתות לסוכרתיים? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    כמה מותר לשתות לסוכרתיים?(צילום: shutterstock)

     

    השפעת האלכוהול על רמות הגלוקוז בדם

    לאלכוהול יש קשר עקיף לשינויים ברמות הגלוקוז בדם; אחת מדרכי ההגעה של הגלוקוז לדם, נקראת גלוקוניאוגינזה – תהליך בו הכבד משחרר גלוקוז לזרם הדם. תהליך זה הינו אחת מהסיבות בגינה עלינו להזריק אינסולין ארוך טווח, קצב בזאלי במשאבה.

     

    אחת מתופעות הלוואי של האלכוהול הינה עיכוב תהליך הגלוקוניאוגינזה, הגורם לכך שהכבד משחרר פחות גלוקוז לדם בזמן שלאחר שתיית האלכוהול (לאלכוהול יכולות לקחת 15 שעות להתפנות מזרם הדם) – דבר ההופך אותנו חשופים יותר להתקפי היפוגליקמיה במידה ולא לוקחים בחשבון את שתיית האלכוהול.

     

    תכנון השתייה הוא חשוב; לרוב אנו נוהגים לשתות בשעות הערב, דהיינו כמה שעות לפני השינה. כאשר הולכים לישון "מבושמים" הגוף פחות ערני לתחושותיו, נוסיף לכך את הסמיכות לשתיית האלכוהול ואי יכולת הגוף להתגונן מפני התקף היפוגליקמיה ונקבל סיכון להתקף היפוגליקמיה קשה. כאשר יש אלכוהול בזרם הדם הגוף מאבד חלק מהיכולת הטבעית שלו להתגונן מפני היפוגליקמיה.

     

    כיצד להיערך לערב בו שותים אלכוהול

    ראשית כל, כדי להימנע ממצב מסכן חיים, יש לעדכן את הסובבים בהיותך סוכרתי ובדרכי ההתמודדות עם מצבים מסכנים אפשריים, כגון היפוגליקמיה.

     

    מומלץ לא לצרוך אלכוהול על קיבה ריקה, דאגו לאכול ארוחה טובה לפני צריכת האלכוהול, הכוללת פחמימה מורכבת, חלבון ושומן.

    הקפידו אף לצרוך מזון בזמן שתיית האלכוהול.

    אם לא אכלתם לפני השתייה - הקפידו לצרוך מזון המכיל פחמימות.

    חשוב מאד להקפיד לשתות מים במקביל לשתיית האלכוהול ואם צורכים משקאות קלים, להעדיף משקאות דיאט שאינם מכילים סוכר.

    יש לבחור בקפידה את האלכוהול שתבחרו לצרוך- יש להימנע ממשקאות אלכוהוליים בעלי ריכוז סוכר גבוה במיוחד, כמו קוקטיילים מתוקים מאד ויינות קינוח.

     

    ומה עושים כשחוזרים הביתה?

    השפעת אלכוהול יכולה להימשך אפילו 15 שעות לאחר השתייה. עקב כך חשוב להיות ערניים בזמן שלאחר שתיית האלכוהול עקב הרגישות להיפוגליקמיה. יש להקפיד למדוד את רמת הסוכר לפני השינה וכן להקפיד על שתייה מרובה של מים.

     

    יש לזכור שבמהלך השעות שלאחר השתייה הגוף מייצר פחות גלוקוז, מה שגורם לכך שרמת הגלוקוז בדם תהיה נמוכה יותר בהינתן אותה כמות אינסולין. גם אם רמת הסוכר בדם גבוהה לפני שהולכים לישון, עדיין קיימת סכנה להתקף היפוגליקמיה. לכן, יש להקפיד על ארוחה המכילה פחמימות לפני השינה.

     

    איך מתמודדים עם היפוגליקמיה לאחר שתיית אלכוהול? 

    אם נקלעתם למצב של היפוגליקמיה כשאתם ערניים, יש לטפל בכך בדרך המקובלת - שתיית משקה ממותק ואכילת מפחימה מורכבת. אם איבדתם את הכרתכם לאחר שתיית אלכוהול ואתם סובלים מהיפוגליקמיה, יש לקרוא מיד לאמבולנס, כדי לקבל עירוי גלוקוז לוריד. זריקת גלוקגון לא תהיה יעילה במצב זה.

     

    אלכוהול וספירת פחמימות

    אלכוהול הינו בעל ערך קלורי (7 קק"ל לגרם) אך הוא אינו סוכר ולכן אינו משפיע ישירות על רמת הגלוקוז בדם. עקב כך לא מזריקים אינסולין ככיסוי לאלכוהול.

     

    עם זאת, ישנם משקאות אלכוהוליים המכילים כמות גבוהה של גלוקוז (יין מתוק, ליקרים, קוקטיילים), אותם יש לכלול בספירת הפחמימות. למשל: קוקטייל ג'ין טוניק קלאסי מכיל 45 מ"ל ג'ין וכ 150 מ"ל מי טוניק בכוס היי-בול ממוצעת.

     

    ב- 150 מ"ל מי טוניק יש 13 גרם פחמימות ולכן קוקטייל זה נחשבו כמנה אחת בשיטת ספירת הפחמימות. משקאות כמו ג'ין, ויסקי, וודקה ורום אינם מכילים פחמימות.

     


    אלכוהול וסוכרת נעורים

    אלכוהול וסוכרת נעורים
      משקה קק"ל

    פחמימות בגרם

    (לצ'ייסר - 30 גרם)

    פחמימות גרם

    (לשוט -60 מ"ל)

    קמפרי 80 8.1 16.2
    ייגרמייסטר 103 11 22
    אפטר שוק קינמון 103 11 22

    וודקה

    ג'ין

    רום

    ויסקי

    טקילה

    64-72    
    לימונצ'לו 103 11 22
    בירה לבנה 42 33 11 (330 מ"ל)
    יין אדום 85 2.61 4 (150 מ"ל)
    יין לבן חצי יבש 79 3.6 5.5 (150 מ"ל)
    יין לבש יבש 79 2 3 (150 מ"ל)
           

      

     הכותב הוא תזונאי מייעץ לאגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל   

     

     



  • פורסם לראשונה 26/10/2014 11:49

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    לשתות או לא לשתות?
    צילום: shutterstock
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים