התקף לב: איך לזהות שזה קורה - ומה הטיפול
מהם הסימנים המחשידים לאוטם שריר הלב, מהו הזמן שבו מומלץ להגיע לבית החולים כדי למנוע נזק ללב ואפילו מוות, מה לעשות עד להגעת האמבולנס ואיך מתבצע הטיפול? מדריך חירום
כ-10 אלף איש לוקים מדי שנה בהתקף לב. כ-3,000 נוספים נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים על אף הסימנים המוקדמים ומתים בביתם, כך מגלים הנתונים המדאיגים בישראל.
על פי הנתונים, רק 60% מהחולים עם התקפי לב מגיעים תוך פחות מ - 6 שעות מתחילת הכאבים בחזה, שהוא הזמן בו ניתן לפתוח את העורק החסום או ע"י צנתור דחוף או ע"י תרופות הממיסות את הקריש החוסם את העורק, וכך להציל את שריר הלב מנזק.
במרבית הפעמים, התקפי לב מתאפיינים בתסמינים שאפשר לזהות מבעוד מועד, ובאמצעות טיפול מהיר ומיידי למנוע את הסיבוכים והתמותה.
למה זה קורה?
כמו כל איבר בגופנו גם הלב זקוק לאספקת חמצן שוטפת כאשר זו מסופקת לו על ידי מערכת כלי דם הנקראים כלי דם כליליים (קורונריים). במקרה של חסימה חלקית או מלאה של אחד מכלי דם אלו, נוצר נזק בלתי הפיך לאותו איזור בלב שהוזן עד כה על ידי כלי הדם החסומים, בשל אי הגעת חמצן.
מצב זה הוא התקף לב (אוטם שריר הלב). הגורמים העיקריים להתקפי הלב בנשים הם סוכרת, עישון, רמות נמוכות של הכולסטרול הטוב HDL, השמנת יתר, והיסטוריה משפחתית של מחלות לב.
הגורמים המרכזיים להתקפי לב הם לרוב שילוב של גנטיקה, יחד עם תזונה עתירת שומנים, הימנעות מפעילות גופנית עישון וסוכרת. לפיכך, הימנעות מגורמי הסיכון, תפחית משמעותית את הסיכון להתקף לב, ולשבץ מוחי.
איך מתבצע האבחון?
כדי לאבחן התקף לב, יש צורך בשניים מתוך שלושת הממצאים הרפואיים הבאים:
סימנים מקדימים דוגמת אלה לעיל (לרוב לחץ בחזה)
סימנים מתאימים בתרשים האק"ג
בדיקת אנזימים בדם
בבדיקה זו נמדדת רמתם של אנזימים המשתחררים לזרם הדם בזמן פציעה של שריר הלב כפי שמתרחש בעת התקף לב.
אנזימים אלה הקרויים CPK וטרופונין עולים לערכים גבוהים במיוחד בשיאו של התקף הלב ונשארים גבוהים זמן קצר לאחר האירוע.
במקרה כזה, מובהל החולה בדרך כלל לצנתור. בפעולה זו מוחדר צנתר דרך שורש כף היד, או לעתים דרך המיפשעה, ומאפשר לרופאים לבדוק את קוטר כלי הדם הכליליים המזינים את שריר הלב, ואף להרחיב כלי דם שנחסמו.
מה מרגישים כשיש התקף לב?
אוטם שריר הלב יוצר מגוון של סימפטומים אפשריים. אצל נשים במיוחד, יכול להופיע תסמין כללי כמו עייפות או כאבי גב, אולם הסימנים הקלאסיים הם כאבים במרכז בית החזה או ברום הבטן שמקרינים לאברים נוספים. ייתכנו גם קשיי נשימה, בחילות, הקאות, חולשה קשה, עייפות והזעה מוגברת ללא מאמץ.
חשיבות גדולה מאד יש לתזמון האבחון ותחילת הטיפול: ככל שזה יבוא מוקדם יותר, הנזק שייגרם ללב יהיה קטן יותר.
האם ניתן למנוע?
לאנשים בריאים מומלץ לגשת לבדיקת אק"ג מעל גיל 40 אחת לחמש שנים לפחות יחד עם בדיקות דם הכוללות רמות שומנים וכולסטרול.
מומלץ לרכוש מד לחץ דם ביתי, ולבדוק לאחר כמה דקות מנוחה ובסביבה שקטה ורגועה את לחץ הדם אחת לחודש לפחות.
ברגע האמת: בכל מקרה שבו אדם אינו חש בטוב ומגלה את אחד הסימנים שהוזכרו, הזעיקו את מד"א ללא עיכוב, בטלפון 101. צוות ניידת טיפול נמרץ יערוך בדיקת אק"ג ובדיקות נוספות, ובעת הצורך יבהיל לבית החולים.
עד להגעת מד"א, הורו לחולה לשבת או לשכב בהתאם לנוחיותו, מבלי להתאמץ. אין לאפשר לחולה לגשת אפילו לשירותים – כל מאמץ גם קל ביותר, עלול להחמיר נזק אפשרי ללב. אם החולה מאבד את הכרתו, יש להתחיל בהחייאה.