יעלון בארה"ב: הפלסטינים לא יסתפקו ב-67'
שר הביטחון הוא האישיות הישראלית הבכירה ביותר שמביעה על אדמת ארה"ב התנגדות לרעיון שתי המדינות. "אחרי אוסלו הבנתי שאין לנו פרטנר - גבולות 67' זו לא התוכנית הסופית שלהם. צריך להסתפק בישות פלסטינית אוטונומית לצדנו, לא במדינה". על איראן: "כבר אין בידוד מדיני או אופציה צבאית אמינה"
שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, היה לאישיות הישראלית הבכירה ביותר המביעה התנגדות לרעיון שתי המדינות בראיון על אדמת ארצות הברית. "מצב של שלום אינו הסכם רשמי עם עורכי דין", אמר השבוע יעלון לרשת הטלוויזיה הציבורית PBS, "אנחנו מאמינים באינטרסים. אנחנו מאמינים במקל וגזר. זו הדרך הטובה. יש לנו ניסיון עם הפלסטינים יותר מעשרים שנה. אני תמכתי באוסלו, אבל הגעתי למסקנה שאין לנו פרטנר".
יעלון הצהיר בראיון שהפלסטינים נהנים מעצמאות פוליטית: "אנחנו לא רוצים לשלוט בהם. זו הולכת להיות אוטונומיה מפורזת. גבולות 67' זו לא התוכנית הסופית שלהם. מטרתם היא להרוס את המדינה היהודית. הם לא מדברים על שתי מדינות לשני עמים. הם לא מסתפקים ב-67'".
לכן מציע יעלון שפלסטין לא תוכל להיות מדינה עצמאית בשטח הזעיר שלה. "זו לא תהיה מדינה בצורה שאתה מדמיין", אמר, "השקל הוא המטבע החוקי שלהם. אתה לא יכול לאפשר שבשטח קטנטן כזה עם כל הבעיות, תהיה להם כלכלה משלהם. לא תהיה להם כלכלה משגשגת בלעדינו. הם תלויים בנו. זה המצב מבחינה ביטחונית. אנחנו סיכלנו הקיץ תא טרור של החמאס של 96 מחבלים שהתכוונו לזרוק את אבו מאזן. אנחנו הצלנו אותו".
שר הביטחון אמר: "שיתוף פעולה כזה של חיים ביחד, עם כלכלה וביטחון, פירושו אוטונוטמיה. יש להם ממשלה ופרלמנט משלהם ושלטון מוניציפלי. הם נהנים מזה כרגע. אבל זה שטח מפורז, כך שזו לא מדינה כמו שאתה מדמיין אבל זו הדרך היחידה לחיות ביחד".
יעלון הזהיר בנוסף כי איראן מצליחה להתחמק ממשטר הסנקציות מבלי לוותר על תוכנית הגרעין שלה, וזאת בזכות שיחות הגרעין הנמשכות בינה לבין המעצמות ו"מתקפת הקסם" שלה על המערב, שבמסגרתה היא מנסה לשכנע אותו שהיא פתוחה וליברלית יותר מבעבר. "הם היו תחת לחץ. היו בידוד מדיני, סנקציות כלכליות, פחד מהתקוממות אזרחית בגלל המצב הכלכלי ופחד מאופציה צבאית, ועכשיו הם די שמחים", אמר יעלון, "אין יותר בידוד מדיני. הסנקציות הכלכליות על סף הסרה בגלל הנכונות שלהם לדון בגרעין ומתקפת הקסם שלהם. אין יותר התקוממות ולא אופציה צבאית אמינה".
בראיון לערוץ הטלוויזיה הציבורית PBS האשים יעלון ש"איראן שמחה מהמצב הנוכחי של שיחות הגרעין. לא מדברים על פעילות הטרור שלהם. לא מדברים על הטילים שלהם לנשיאת פצצות גרעיניות". לדבריו, איראן נמצאת במרחק של חודשיים מאגירת אורניום מועשר שיספיק לייצור פצצה, ובמרחק של שנה מהפצצה עצמה אם היא תחליט להתקדם בכיוון זה. "איראן רחוקה מהגרעין לא יותר משנה. יש להם כבר מערכות שיגור. הם רוצים לשמור על יכולות להעשיר אורניום. לכן הם מתעקשים על צנטריפוגות".
יעלון אמר שזהו גם הקו האדום שראש הממשלה בנימין נתניהו הציב בנאומו לפני שנתיים בעצרת האו"ם: כמות אורניום מספקת ליצירת חומר בקיע. שר הביטחון הזהיר כי ישראל חוששת מעסקה רעה בין איראן למעצמות שתאפשר את הסרת הסנקציות: "יהיה עלינו לדון בתוצאות", הזהיר יעלון והבהיר שישראל לא הסירה את כל האופציות מהשולחן. בהקשר זה אמר יעלון ש"אנחנו מחפשים הזדמנויות" לפגיעה בתוכנית הגרעין.
באשר לדאעש אמר יעלון כי ישראל מסייעת מאחורי הקלעים לקואליציה הבינלאומית נגד הארגון, בעיקר במודיעין. "יש לנו יחסים מאוד טובים עם משתתפים בקואליציה כולל ערבים", הסביר שר הביטחון, "שיתוף פעולה מודיעיני זו התרומה שלנו לקואליציה". עם זאת, הוא אמר כי ישראל אינה מתערבת במתרחש בסוריה: "היסטורית ומוסרית אסד צריך ללכת. סוריה חצויה והוא שולט רק ב-25 אחוז משטחה. אבל אנחנו לא מתערבים. אנחנו לא נוקטים צד. אנחנו מתעניינים בגבול שלנו, עוקבים אחרי הגורמים. אנחנו לא נפעל להשפיע על העתיד של סוריה. אנחנו צופים מהצד".