נקמו ביעלון: ארה"ב מנעה פגישות עם בכירים
אחרי שכינה את שר החוץ קרי "משיחי ואובססיבי" והביע התנגדות לרעיון שתי המדינות, ל-ynet נודע כי הממשל לא נשאר חייב ומנע משר הביטחון להיפגש עם בכירים, ובהם ביידן וקרי. אנשי יעלון: "המטרה הייתה להיפגש עם שר ההגנה, וזה מה שהיה"
נקמה אמריקנית: ממשלו של הנשיא ברק אובמה מנע משר הביטחון משה (בוגי) יעלון להיפגש עם בכירים בצמרת הממשל במסגרת ביקורו בוושינגטון. כך מסרו הלילה (ו') גורמים בממשל ל-ynet. במשרד הביטחון העדיפו לא להגיב, גורמים בסביבת יעלון אמרו כי "המטרה הייתה להיפגש עם הצמרת הביטחונית, וזה מה שהיה".
עוד בחדשות:
לילה קטלני בכבישים: 3 הרוגים בתאונות
יעלון הגיע ביום שלישי לפגישה עם מקבילו צ'אק הייגל וקיים פגישות עם גורמי מודיעין אמריקנים. עם זאת, בממשל אובמה סירבו לבקשות שר הביטחון להיפגש עם בכירי ממשל אחרים, בהם סגן הנשיא ג'ו ביידן, מזכיר המדינה ג'ון קרי וגם עם יועצת הנשיא לביטחון לאומי סוזן רייס.
בכך סגרו בוושינגטון חשבון עם יעלון על התבטאויות שיוחסו לו נגד קרי, ובהן זו שנחשפה ב"ידיעות אחרונות". לפי אותה התבטאות, כינה שר הביטחון בשיחות סגורות את קרי "משיחי ואובססיבי" ואף אמר: "הדבר היחיד שיכול להציל אותנו הוא שקרי יזכה בפרס נובל ויניח לנו במנוחה".
בניגוד לפגישות המדיניות שקיים קודמו בתפקיד, אהוד ברק, במהלך ביקוריו בוושינגטון, סירבו בממשל לאשר ליעלון את הפגישות. בעבר נהג הנשיא להיכנס לחדר ולשוחח עם האורח הישראלי גם אם לא נקבעה פגישה ביניהם, אך כאמור יעלון לא זכה לראות מעמד שכזה.
יעלון התקבל על ידי שר ההגנה בכניסה לפנטגון ואחר כך יצא להניח זר על קבר החייל האלמוני בארלינגטון. בממשל התקבלה החלטה מודעת שלא לפגוע ביחסים הביטחוניים בין שתי המדינות ולכן האמריקנים אפשרו ליעלון להיפגש עם הייגל, אך סירבו לבקשתו לפגוש עם בכירים אחרים.
בצד המדיני הוחלט שיעלון ייפגש רק עם שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאוור, שהייתה הגורם הבכיר ביותר, פרט להייגל, שיעלון זכה לפגוש בביקורו בארה"ב. אך גם שם לא זכה יעלון ליותר מדי נחת כשפאוור הביעה תרעומת מבניית ההתנחלויות של ישראל מעבר לקו הירוק.
ממשרד הביטחון לא נמסרה תגובה רשמית. גורמים בסביבת יעלון אמרו כי "מטרת הנסיעה הייתה להיפגש עם הייגל ועל הצמרת הביטחונית בארה"ב, וזה מה שהיה. המפגשים הללו הוכיחו פעם נוספת את עומק הקשר בין הממסדים הביטחוניים ובין יעלון והייגל".
יעלון בראיון בארה"ב: "הפלסטינים לא יסתפקו ב-67'"
גם הראיון שהעניק יעלון לעיתונאי צ'רלי רוז בערוץ הציבורי PBS ככל הנראה לא תרם יותר מדי למעמדו בארה"ב. בראיון הביע שר הביטחון עמדה מנוגדת לזו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בכל הנוגע לפתרון שתי מדינות לשני עמים. "מצב של שלום אינו הסכם רשמי עם עורכי דין", אמר יעלון בראיון. "אנחנו מאמינים באינטרסים ומאמינים בשיטת המקל והגזר. זו הדרך הטובה. יש לנו ניסיון עם הפלסטינים של יותר מ-20 שנה. אני תמכתי בהסכמי אוסלו, אבל הגעתי למסקנה שאין לנו פרטנר".
יעלון הצהיר בראיון שהפלסטינים נהנים מעצמאות פוליטית ושישראל לא רוצה לשלוט בהם. "זו הולכת להיות אוטונומיה מפורזת", הוא הבהיר. "גבולות 1967 הן לא במסגרת התוכנית הסופית של הפלסטינים. מטרתם היא להרוס את המדינה היהודית והם לא מדברים על שתי מדינות לשני עמים ולא מסתפקים בגבולות 67'".
לכן יעלון מציע שהמדינה הפלסטינית לא תוכל להיות מדינה עצמאית בשטח הזעיר שלה. "זו לא תהיה מדינה בצורה שאתה מדמיין. השקל הוא המטבע החוקי שלהם ואתה לא יכול שבשטח קטנטן כזה תהיה לכם כלכלה משלהם. לא תהיה להם כלכלה משגשגת בלעדינו כי הם תלויים בנו", הסביר שר הביטחון.
בכל הנוגע לעניין הביטחוני מול הפלסטינים, ציין יעלון כי ישראל "הצילה" את ראש הרשות אבו מאזן. "סיכלנו הקיץ תא טרור של חמאס עם 96 מחבלים שהתכוונו לזרוק אותו. אנחנו הצלנו את אבו מאזן", אמר יעלון.
לדבריו, שיתוף פעולה של חיים ביחד עם כלכלה וביטחון פירושו אוטונומיה. "יש להם ממשלה, פרלמנט ושלטון מוניציפאלי. הם נהנים מזה כרגע, אבל זה שטח מפורז. כך שזו לא מדינה כמו שאתה מדמיין, אבל זו הדרך היחידה לחיות ביחד".