"אם ריבלין לא יתנצל, שלא יגיע לכפר קאסם"
"תכירו בטבח, תתייחסו אלינו כנפגעי פעולות איבה", מבקשים תושבי העיר יומיים לפני ביקור הנשיא. במקום שבו נטבע המושג "פקודה שדגל שחור מתנוסס מעליה", מכירים בפצועים כנפגעי תאונות עבודה בלבד. יש גם מברכים על הביקור: "זה צעד חיובי"
נשיא המדינה ראובן ריבלין יבקר ביום ראשון בכפר קאסם לציון 58 שנה לטבח כפר קאסם. פעיל פוליטי בכיר בעיר אמר ל-ynet כי "בהתחלה היתה מחלוקת לגבי הביקור של נשיא המדינה", והסביר כי התחושה הייתה ש"אם הוא לא יכיר בטבח ולא יתנצל אז עדיף שלא יגיע. הגיע הזמן שמדינת ישראל תתנצל על הריגת אנשים בדם קר". החלטתו הסופית של ריבלין להגיע לכפר קאסם פורסמה לראשונה על ידי נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות". אך יש גם מי שמברכים. סעיד סרסור אמר: "אני מאוד שמח שנשיא המדינה מבקר אצלנו".
הטבח בכפר אירע ב-29 באוקטובר 1956, עת לוחמי משמר הגבול הישראלי ירו למוות ב-49 מתושבי העיר ופצעו 13, בהם גם ילדים, נשים וטף. בשנות ה-50 היו נתונים ערביי ישראל תחת ממשל צבאי ישראלי. באותו יום הטיל צה"ל עוצר על כמה כפרים ובהם גם כפר קאסם. אף שהונחה גדוד מג"ב ליידע את התושבים לגבי העוצר, הפקודה לא בוצעה במלואה. לפיכך, בסביבות השעה 17:00, כשהחלו כמה עשרות מתושבי כפר קאסם לחזור לבתיהם, החלו החיילים לירות בהם. מפקד המחלקה דיווח על מספר ההרוגים העולה ברשת הקשר. רק כעבור שעה לערך, כאשר דיווח מפקד המחלקה כי "קשה לספור אותם", התערב מפקד הגדוד והורה על עצירת הירי.
הלוחמים הועמדו לדין בבית המשפט הצבאי בראשות בנימין הלוי, ובגזר הדין הוא טבע את הבסיס למונח המשפטי-צבאי שנקבע לאחר מכן - "פקודה בלתי חוקית בעליל" - פקודה שאין לבצעה, כפי שנכתב בפסק הדין: "סימן היכרה של פקודה בלתי חוקית בעליל ומן הדין שיתנוסס כדגל שחור מעל לפקודה הנתונה ככתובת אזהרה האומרת-אסור... אי חוקיות הדוקרת את העין ומקוממת את הלב".
בשנת 2007 ביקר נשיא המדינה דאז, שמעון פרס, בכפר קאסם והתנצל: "קרה כאן בעבר אירוע קשה ביותר, שאנחנו מצטערים עליו מאוד".
גם מהנשיא הנוכחי מבקשים התושבים להתנצל. הנא עאמר (80), שנפצעה בטבח ברגלה ובראשה, אמרה: "אני מבקשת שכל הפצועים שנשארו בחיים יהיו מהמוזמנים הראשונים לביקור נשיא המדינה. אני רוצה לבקש מריבלין שיכיר בטבח, שיתנצל בשם מדינת ישראל. שיתייחסו אלינו כנפגעי איבה, כמו כל הפצועים שנפצעו בפיגועים. אנחנו מצפים ממנו שיפתיע אותנו. שנשמע ממנו את מה שצריך לשמוע, שלא יאכזב אותנו".
גם איסמעיל בדיר שנפצע באירוע יש ציפיות מריבלין: "אומרים שמדינת ישראל היא דמוקרטית. אני מקווה שנשיא המדינה יוכיח לנו את זה ביום ראשון, לאחר שהפקירו אותנו הרבה שנים. אף אחד לא רוצה להכיר בנו שאנחנו נפצענו בטבח. עד היום מתייחסים אלינו כפצועים מתאונות עבודה. אם נשיא המדינה יכיר בטבח אז הוא עושה היסטוריה, הגיע הזמן להכיר ביום הזה אחרי 58 שנים ואם לא - לא יהיה לנו מה לדבר."
פצוע אחר אמר: "אם נשיא המדינה לא יכיר בטבח, עדיף שלא יבקר אצלנו. ביום ראשון התמונה תתברר ואם לא נשמע דברים טובים מנשיא המדינה - הוא יגרום לנו עוול קשה".
בין המברכים על הביקור היה סעיד סרסור, תושב העיר: "אני מאוד שמח שנשיא המדינה מבקר אצלנו לרגל האזכרה. זה צעד חיובי ומבורך". ביקור הנשיא מוכיח לדעתו "שהוא מזדהה עם התושבים ועם כל המגזר הערבי, ודואג לנו כאזרחים שווים במדינת ישראל. אנחנו מאחלים לו הצלחה בדרכו". עוד הוסיף: "ההודעה על הביקור נותנת הרגשה טובה ויחס שלא הרגשנו בעבר".
תושב נוסף, מאלק פריג', הצטרף לדברים: "צריכים לברך את נשיא המדינה על אומץ לבו. זהו אדם אחראי שמכבד את כל האזרחים במדינת ישראל. מגיעות לו הוקרה והערכה".