מכל המדינות: יהודים מרגישים בטוח בפולין
ביום שלישי יפתחו נשיאי ישראל ופולין את המוזיאון החדש שנבנה כחלק מרצון המדינה להתחבר לקהילה היהודית, שהייתה רדופה שנים. אלפי יהודים חיים בפולין והמצב השתנה: "יותר בטוח ללכת בוורשה מאשר בפריז"
עוד חדשות בעולם:
איראן: רצחה גבר שתקף אותה והוצאה להורג
נגע בשמיים: שיא חדש לקפיצה מ"קצה החלל"
נכון לשנת 2011, רק 7,508 יהודים נותרו בפולין. בניסיון של השלטון בוורשה להתחבר לקהילה היהודית, שהייתה תחת רדיפה במשך שנים, החליטו בפולין לנסות ולהתחבר לקהילה בבניית המוזיאון החדש. דווקא כעת, היהודים במדינה אומרים שהם מרגישים בטוח על רקע האירועים האנטישמיים הרבים במערב אירופה כולל זה של פיגוע הירי בבריסל שבו נהרגו ארבעה בני אדם, בהם בני הזוג עמנואל ומירה ריוה.
"כשרואים מה קורה ליהודים ברחובות גרמניה, צרפת או מדינות סקנדינביה כשמכים שם יהודים לאור יום או לחילופין שורפים בתי כנסת, כאן זה כבר לא קיים", כך הסביר פיוטר קדליצ'ק, סגן נשיא הקהילה היהודית בוורשה. לדבריו, "יותר בטוח עכשיו ללכת ברחובות וורשה מאשר בשכונות מסוימות בפריז".
בקהילה היהודית אף אומרים כי בפולין, מדינה שבה נרצחו מיליוני יהודים במלחמת העולם השנייה במחנות ההשמדה אושוויץ, טרבלינקה וסוביבור, יותר מקבלת בברכה מאשר מדינות במערב אירופה. הניסיון הפולני כעת הוא להתחבר לקהילה היהודית ובמוזיאון ינסו להראות לא רק מה הביא למותם של יהודי פולין בשואה אלא איך הם חיו.
ברברה קירשנבלאט, מנהלת התצוגה במוזיאון, אמרה כי היא מקווה שהתערוכה תחבר את העם הפולני למה שהתרחש בשואה ולרדיפה של היהודים תחת השלטון הקומוניסטי עוד לפני מלחמת העולם השנייה. לא מעט מהפולנים המירו את דתם במהלך אותה תקופה לאחר שראו כי היחס ליהודים היה משפיל ופוגע.
"אנחנו רוצים להחיות מחדש את החיים של היהודים בפולין ולהראות שאין יותר ממה לפחד ולא צריך להתבייש בזהות היהודית", אמרה קירשנבלאט.
"הפולנים מנסים לשנות את ההיסטוריה הרעה"
אביה של מנהלת התצוגה גדל בעיירה אופטאו בדרום מזרח פולין לפני שהיגר לקנדה עוד בטרם פרצה מלחמת העולם השנייה. בשנת 1942 כבשו הנאצים את העיירה והעבירו את כל היהודים בה למחנה ההשמדה טרבלינקה.
קירשנבלאט, מרצה באוניברסיטת ניו יורק בעבר, הגיעה לביקור ראשון בפולין עם אביה בשנת 1988. לאחר שנים של ניסיון להשיב את הזיכרון מהימים הנוראיים במהלך השואה, באחד הביקורים החליטה העירייה לציין את יום גירושם של יהודי אופטאו. "אני מקווה שהמוזיאון החדש יזכיר לכולנו שהיו כאן יהודים והם חיו בשלום".
בניית המוזיאון מומנה על ידי ממשלת פולין והתערוכה על ידי תורמים מפולין וממדינות נוספות. התערוכה משלבת מוזיקה מיוחדת, יחד עם תאורה ועדויות שימחישו היסטוריה בת 1,000 שנה של יהודי פולין והיחס הרע שזכו לו במדינה ובמדינות השכנות לה.
אחד מהמיצגים מתאר איך פולנים נהגו לסחוט כסף מיהודים כדי שלא יגלו לנאצים היכן הם מסתתרים ומנגד איך נזירות סיכנו את חייהן כדי להחביא ילדים בבית יתומים בוורשה.
אחד מהתורמים למוזיאון הוא טאד טאוב, יזם אמריקני שנולד בקרקוב והיגר בהיותו ילד לפני הפלישה הנאצית. לדבריו, זה יהיה מטופש לחשוב שאין אנטישמיות בפולין בימים אלה, אבל בהחלט לא כמו במדינות מערב אירופה.
באחד מביקוריו הוא סייר עם הרב הראשי של פולין, מיכאל שודריץ'. "תמיד ציפיתי שיקרה משהו, אבל לא קרה כלום. הפולנים מנסים לשנות את ההיסטוריה שהתרחשה שם", אמר טאוב.