שתף קטע נבחר

 

יעלון: "המערב" מפגין בורות ביחסו לערבים

שר הביטחון עומת בראיון ל"וושינגטון פוסט" עם הצהרותיו נגד קרי, הגיב בביטול ביחס למשבר ביחסי המדינות, אך לא נמנע מביקורת מחודשת כלפי "המערב, ומבלי לנקוב בשמות". אמש נחשף ב-ynet כי הממשל האמריקני מנע מיעלון לפגוש בכירים בוושינגטון

סערת ההתבטאויות נגד ג'ון קרי היא נחלת העבר, עיכוב משלוח טילי ההלפייר הוא נושא ביורוקרטי שנפתר והקשר בין הפנטגון למערכת הביטחון הישראלית הוא בלתי שביר, כך הצהיר אמש (שבת) שר הביטחון משה יעלון בראיון ל"וושינגטון פוסט". הדברים נאמרים על רקע הפרסום הראשון ב-ynet שהממשל האמריקני מנע מיעלון להיפגש עם בכירים בוושינגטון.

 

בראיון ל"וושינגטון פוסט", שעסק רבות ביחסי שתי המדינות - ובהכרח גם בהתנהלותו האישית של יעלון בנושא - עומת שר הביטחון עם הצהרותיו, הסביר כי הן התייחסו לתפישות כלליות מוטעות של המערב ולא נמנע מביקורת מחודשת כלפי ארצות הברית. "מבלי לנקוב בשמות, זו אי-הבנה. זו יכולה להיות תמימות או אופטימיות, 'אנו המערבים יודעים מה טוב לערבים'. התפיסה ולפיה קיום בחירות יוביל לדמוקרטיה מתמוטטת לנגד עינינו, ואחת הסיבות לכך היא בורות".

יעלון עם שגרירת ארה"ב באו"ם. לא הספיקו לבטל  (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
יעלון עם שגרירת ארה"ב באו"ם. לא הספיקו לבטל (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
 

 

הוא הוסיף כי הצדדים "התגברו" על הערותיו נגד קרי וכי נושא עיכוב הטילים נפתר והיה, למעשה, "עניין ביורוקרטי". לדבריו, "מערכות הביטחון בשתי המדינות מחזיקות בקשר בלתי שביר, אך לפוליטיקאים בהן יש מחלוקות".

 

יעלון הגיע ביום שלישי לוושינגטון לפגישה עם מקבילו צ'אק הייגל. הוא נועד בנוסף עם גורמי מודיעין אמריקנים, אך גורמים בממשלו של ברק אובמה הודו לאחר הביקור כי מנעו ממנו להיפגש עם בכירים אמריקנים אחרים, ובהם סגן הנשיא ג'ו ביידן, מזכיר המדינה קרי והיועצת לביטחון לאומי סוזן רייס.

 

המהלך, על פי הערכות, יצא לפועל כתגובה להתבטאויות קודמות רבות של יעלון נגד קרי, ובהן ציטוט שלו מכנה אותו "משיחי ואובססיבי", שנחשף ב"ידיעות אחרונות". בכפוף לכך, ובניגוד לביקורים של שרי ביטחון קודמים, סירב הממשל לאשר פגישות בדרג גבוה ומנע "כניסה מאולתרת" של הנשיא עצמו לאחת מהישיבות שבהן השתתף שר הביטחון הישראלי.

 

מקורבי יעלון: שטויות במיץ, נסיעה מצוינת

בממשל התקבלה החלטה מודעת שלא לפגוע ביחסים הביטחוניים בין שתי המדינות, ולכן האמריקנים אפשרו ליעלון להיפגש עם הייגל. הוא התקבל בכניסה לפנטגון ולאחר מכן הניח זר על קבר החייל האלמוני בארלינגטון. מאוחר יותר נפגש גם עם שגרירת ארצות הברית באו"ם סמנתה פאוור, וזו מתחה בפניו ביקורת על הבנייה הישראלית מעבר לקו הירוק. ממשרד הביטחון לא נמסרה תגובה רשמית, אך בסביבת יעלון דחו הדיווחים על משבר עם הממשל. "שטויות במיץ. הייתה נסיעה מצוינת. פגישות מצוינות. זה בעיקר רעש בישראל".

 

לדבריהם, "מטרת הנסיעה הייתה להיפגש עם הייגל ועם הצמרת הביטחונית בארצות הברית, היא הבסיס להכול, והפגישה הזו התקיימה והייתה מצוינת. היו גם פגישות עם גורמי ביטחון אחרים שם - זו המטרה המרכזית של הנסיעה. בכול הפגישות הללו שוב הוכח הקשר המצוין בין הממסדים הביטחוניים ובין יעלון להייגל". מקורבי יעלון ציינו שגם הפגישה עם סמנתה פאוור "הייתה מצוינת, כנה ופתוחה על כל הסוגיות הרלוונטיות במזרח התיכון, פגישה שאפילו התארכה".

 

אבל מתברר שכאשר וושינגטון רוצה, אין בעיה לארגן פגישות עם בכירי הממשל. בחודש שעבר ביקרה ציפי לבני בוושינגטון ונפגשה עם כל אלה שהחרימו את יעלון: ביידן, רייס וקרי. גם אהוד ברק שהגיע לפני כמה חודשים לוושינגטון לביקור פרטי קיים פגישה ארוכה עם ביידן. גורמים אמריקנים אמרו שאין להתפלא על היחס שקיבל יעלון, ש"זכה לו ביושר", אבל מדגישים שלא הייתה כל פגיעה ביחסים הביטחוניים שנותרו מצוינים.

 

במערכת הפוליטית בישראל התגובות, כצפוי, סוערות. "הסירוב הגורף של בכירי ממשל אובמה להיפגש עם יעלון מלמד כי ארצות הברית מתנערת בהדרגה מישראל וממנהיגיה", אמר ח"כ נחמן שי (העבודה). "ארצות הברית מענישה את יעלון ומפנה לו עורף. מי ששלח אותו לוושינגטון כדי שיפסול את פתרון שתי המדינות ויערער על מדיניותה המזרח תיכונית חטף ממנה סטירת לחי פומבית. ארצות הברית אינה מוחלת עוד על כבודה ומשיבה על כל עלבון ישראלי בעלבון משלה. תמו ימי החסד".

 

במרצ נשמעו קולות דומים, וח"כ ניצן הורוביץ אמר כי "המשבר עם ארצות הברית הוא חסר תקדים בחומרתו. זה אינו משבר

חולף אלא שבר עמוק ביחסים החשובים ביותר למדינת ישראל, כתוצאה ישירה ממעשי נתניהו: הפגיעה במאמצי ארצות הברית לקידום התהליך המדיני והבחישה הבלתי פוסקת שלו בפוליטיקה האמריקנית יחד עם יריביו של אובמה. הדברים גורמים נזק קשה לאינטרסים הישראלים". הוא תקף גם את השר יאיר לפיד שאמר כי "לא יוכל לרחוץ בנקיון כפיו ולומר שהתריע על כך. כשותף הבכיר של נתניהו, גם הוא נושא באחריות מלאה למצב".  

 

ח"כ דני דנון, שפוטר מתפקידו כסגן שר הביטחון במהלך מבצע "צוק איתן", אמר כי "הברית ארוכת השנים בין מדינת ישראל לבין ארצות הברית חזקה ותמשיך להיות כך גם בדורות הבאים. חילוקי דעות בין בעלות ברית הם דבר לגיטימי. ארצות הברית היא בת בריתה החשובה ביותר של ישראל ואין על כך עוררין".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 25/10/2014 22:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
יעלון בביקור בגראונד זירו
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים