"עכשיו אני מבינה מה ערכה של עשייה"
"זה זמן רב שנערות הבית בעראבה חיכו להזדמנות לעשות משהו משמעותי. ההתנדבות מבחינתן מהווה חלון הזדמנויות להכנסת שינויים בחייהן. עבורן מדובר בצעד פורץ דרך, שבמסגרתו הן נוטלות לראשונה יוזמה ומחזירות לקהלה באמצעות התנדבות". חנאן שחאדה, רכזת אשכול בתים חמים ב'יעדים לצפון' מספרת על רוח חדשה של התנדבות במגזר הערבי
הבית החם בכפר עראבה בגליל, המכונה "בית אלסנדייאנה" (מערבית – עץ אלון), הוא מקום מיוחד. הוא הבית השני של נערות מהכפר שנקלעו למצבי מצוקה שונים, בשל העדר הזדמנויות למימוש התפתחות תקינה בתחום הלימודי ובתחום החברתי והרגשי.
אל הבית מגיעות הנערות מספר ימים בשבוע בשעות אחר הצהריים. בבית הן מקבלות מעטפת תמיכה רגשית, משתתפות בפעילויות העשרה, מקבלות הדרכה וייעוץ, מכינות שיעורי בית וחולקות ארוחת צהריים משותפת, משתתפות בסדנאות העצמה ופעילויות מיוחדות, כשהמטרה היא חיזוק הכישורים האישיים והחברתיים של כל נערה ונערה, במטרה למצוא את הדרך הנכונה להשתלבות נכונה, קלה ובריאה בתוך החברה, וכל זאת - תוך מיצוי הפוטנציאל האישי שלהן.
הבית החם בעראבה הוא אחד מעשרות בתים חמים הפרוסים ברחבי הפריפריה החברתית והגיאוגרפית של ישראל הפועלים בקהילה מטעם עמותת יעדים לצפון, יחדיו ותפנית בחינוך, שייסדה קרן רש"י. לפרוייקט שותפים משרד הרווחה והשירותים החברתיים, הרשויות המקומיות וקרנות נוספות.
לקראת חג הקורבן שחל לאחרונה, התקיימה שיחת סיכום שגרתית של הבית בעראבה. זה זמן רב שהנערות חיכו להזדמנות לעשות משהו משמעותי. ההתנדבות מבחינתן מהווה חלון הזדמנויות להכנסת שינויים בחייהן. עבורן מדובר בצעד פורץ דרך, שבמסגרתו הן נוטלות לראשונה יוזמה ומחזירות לקהלה באמצעות התנדבות. תחילה הן חשבו על רעיונות כמו חלוקת עוגיות, ביקור קשישים ועוד, אך השיחה התגלגלה למשפחות ונערות שאין ביכולתן לקנות בגדים ולחוות את החג בשמחה ואושר, וכך החל המסע.
להפתעתן הרבה של הנערות וצוות הבית החם, לא הייתה חנות אחת אליה נכנסו שלא תרמה
הנערות והצוות לקחו יוזמה וביקרו ברוב חנויות הבגדים בכפר עראבה וגם בסח'נין. הנערות נכנסו לחנויות, הציגו את עצמן ואת "בית אלסנדייאנה" שהן שייכות אליו, הציגו את מטרת הבזאר שהן הולכות להפיק וביקשו מבעלי החנויות להירתם לפרויקט. להפתעתן הרבה של הנערות וצוות הבית החם, לא הייתה חנות אחת אליה נכנסו שלא תרמה! ההיענות הייתה יוצאת מן הכלל.
להעניק ללקוחות תחושת כבוד
הנערות עמלו על הכנת הבית במשך שלושה ימים, והתוצאה הייתה בית מסודר ומאורגן לפי מחלקות בגדים שונות, ממש כמו בחנות. כך הפך "בית אלסנדייאנה" לחנות בגדים גדולה, המציעה בגדים לכל המשפחה.
הנערות בחרו לקרוא לבזאר "שמחת חג" ותלו שלט בחוץ. הבנות חילקו הזמנות במחלקה לשירותים חברתיים, שהתגייסה גם למען הבזאר הזה, והנה מספר גדול של אנשים כבר מחכה לפתיחה, לקנות בגדים ולשמח את כל המשפחה. הנערות והצוות החליטו לגבות תשלום סמלי של 10 שקלים על כל פריט, כדי להעניק ללקוחות תחושת כבוד, שהם רוכשים את הבגדים ולא נתרמים.
במשך שלושה ימים בזאר "שמחת חג" נתן שירות לעשרות משפחות, שביקרו בבזאר וקנו בגדים לעצמם ולילדיהם. הצוות של "בית אלסנדייאנה" וכל הנערות התנהגו כמו מוכרות מקצועיות. הן נתנו שירות ברמה מאוד גבוהה, חיפשו בגדים מתאימים, מידות, צבעים וכדומה.
לחוויית ההתנדבות ישנה השפעה עמוקה וארוכת טווח, המובילה לחברה שהתנהגותה נאה יותר, אדיבה, רגועה ואף מוסרית יותר. ווספייה עלי, אחת הנערות המובילות בבזאר, מספרת: "אני מרגישה מאוד חזקה, פתאום אני גורמת לילדים רבים לחייך. עכשיו אני מבינה מהי עבודה ומה ערכה של עשייה. אני מרגישה שבית אלסנדייאנה הוא משפחה, אנחנו הנערות מאוחדות למען מטרה משותפת, ואני אף מוכנה להמשיך את הפרויקט הזה, אפילו בימי החג. זה פשוט חג עבורי, ואת הערך הזה למדתי והפנמתי רק בתקופה שהייתי בבית החם".
רכזת הבית שד'א נסאר משתפת: "אני פשוט גאה, אני מרגישה שביעות רצון מהנערות. צוות הבית, המחלקה לשירותים חברתיים
בעראבה, עמותת יעדים לצפון, כלם תמכו ועזרו ולהוציא את הבזאר הזה לפועל, שמחת הנערות רבה יותר אפילו משמחת המשפחות. תחום ההתנדבות הפך לתחום ליבה מרכזי בבית שלנו.
וופאא עלי, אם הבית, מוסיפה: "אני מרגישה שזה המעשה האנושי ביותר שאפשר לעשות לפני החג, זוהי הזדמנות פז. למרות שזה התחיל ברעיון קטן, אני מרגישה שהצלחנו בגדול. דאגתי לסיים את ההכנות לחג בביתי מוקדם יותר, כדי להגיע לימים של הבזאר ולתת את המקסימום".
אחלאם כנאענה, המדריכה החברתית, מסכמת: "עכשיו כולם מכירים את המסגרת שלנו, הנערות חוו חוויה מעצימה, כל הכפר מספר על העשייה הזאת, כולן מגובשות למען מטרת אחת, אין חג יותר שמח מהבזאר הזה".
- הכותבת חנאן שחאדה היא רכזת אשכול בתים חמים ב'יעדים לצפון', עמותת בת של קרן רש"י.