גיור, מע"מ 0 ואבו מאזן: הכנסת חוזרת
מושב החורף ייפתח היום, ועשוי להיות האחרון על רקע הדיבורים על הקדמת הבחירות. לפיד ולבני ילחצו על נתניהו לקיים תהליך מדיני, ישראל ביתנו תנסה לפתוח מוסדות גיור נוספים ויש עתיד מחכה לאישור פטור ממע"מ על דירה ראשונה
מושב החורף של הכנסת שייפתח היום (יום ב') יביא לפתחה של הכנסת שורה של הכרעות משמעותיות בנושאים פוליטיים ופרלמנטריים, וגם שאלה אחת מרכזית: האם יהיה זה המושב האחרון בטרם תפוזר הכנסת הנוכחית, ונבחריה ישלחו אותנו שוב אל הקלפי? ynet יעביר בשעות הצהריים שידור חי מהכנסת.
סיעות הקואליציה יחזרו לוועדות הכנסת ולמליאת הכנסת, וינסו בכל זאת להנמיך את הלהבות ולצמצם עד כמה שאפשר את המחלוקות הגדולות הקיימות בנושאים המשמעותיים ביותר. בין חוק הגיור, התהליך המדיני, יוקר המחיה ורפורמות הדיור, ממשלת נתניהו תנסה בעיקר לשרוד ולצלוח את המהמורות שממתינות לה.
כבר בפתח ישיבת ועדת חוקה, חוק ומשפט שתיפתח הבוקר יעלה לדיון אחד החוקים המתסיסים ביותר הרובצים לפתחה של הכנסת, חוק שיוצר כבר עכשיו מתיחות גדולה בקואליציה: יו"ר הוועדה ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו הודיע כי יעלה לדיון את החוק המבקש להקל את הליך הגיור בישראל ולפתוח את שעריהם של מוסדות גיור נוספים כדי לקרב עוד ועוד אנשים ליהדות.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הודיע כי הוא מתנגד לחוק, הנחשב לאחד מחוקי הדגל של מפלגת "התנועה". בתגובה איים ח"כ אלעזר שטרן לפרוש מהקואליציה ואף להעלותו במליאה ללא הסכמות בממשלה. סוגיית הגיור מהווה רק נדבך אחד בנושא רחב יותר של סוגיות דת ומדינה המעוררות משברים קואליציוניים בכל פעם שהן עולות על השולחן.
מעבר לכך עומד על הפרק גם הנושא המדיני: לפחות שני שותפים קואליציוניים בכירים, יאיר לפיד וציפי לבני, מתנים את המשך הישארותם בממשלה בקיומו של תהליך מדיני. שותפים אחרים כמו נפתלי בנט ואפילו חלקים נרחבים מרשימת הליכוד, לא מאמינים בתהליך ובשיחות ויעשו הכול כדי לקדם את המשך הבנייה בהתנחלויות ולשכנע שאבו מאזן אינו פרטנר. הנושא המדיני, ככל שיעלה או לא יעלה לסדר היום במושב הנוכחי, יהיה נפיץ מאוד משני צידי המפה הפוליטית.
בקנה - בעיקר זה של הפלג הימני - ממתינה גם שורת חוקים שנועדו להגדיר מחדש את היחסים בין בית המחוקקים לבית המשפט העליון. בעקבות פסילת חוק המסתננים ודרישת בג"ץ להביא חוק חדש במקום החוק הבלתי חוקתי הקודם, הודיעו כבר חברי כנסת בולטים כי יש "לרסן" את כוחו של בית המשפט ולהחזיר לכנסת כריבון את יכולת ההשפעה. גם בנושאים הללו, לא כל מרכיבי הקואליציה תומכים בחקיקה. שרת המשפטים לבני לדוגמה טוענת כי יוזמות חקיקה ימניות כמו אלה מהוות פגיעה קשה בדמוקרטיה ולעמדתה מצטרפים גם אנשי יש עתיד.
בנוסף, צפוי להעלות להכרעה סופית גם החוק השנוי במחלוקת "מע"מ 0", זה שמוביל שר האוצר לפיד. לפיד מבקש להעניק פטור ממע"מ על דירה ראשונה בסכום של עד 1.6 מיליון שקלים - ולמרות עיכוב משמעותי באישור החוק בשל מחלוקות וחוסר הסכמות, צפוי החוק לעבור בקריאה שנייה ושלישית בימי פתיחת המושב. יחד עם החוק יצטרכו חברי הכנסת לקחת חלק בדיונים ליליים ומרתוניים סביב אישור תקציב המדינה לשנת 2015 שיאושר על פי ההערכות בתחילת חודש דצמבר.
בין ההערכות הפרלמנטריות, עומדות כזכור גם הכרעות נוספות בעניינים פוליטיים. שאלת הפריימריז בליכוד לדוגמה, שלגביה הודיע יו"ר ועידת הליכוד ח"כ דני דנון כי ימליץ על אישור התאריך ל-28 בינואר. זהו מהלך המנוגד לרצונו של נתניהו,
שיבקש לערוך את הבחירות לראשות מפלגתו במהלך נובמבר או לכל המאוחר בתחילת דצמבר.
הנושאים הפנים-מפלגתיים המעסיקים את נתניהו יטופלו על רקע ההערכות במערכת הפוליטית כי נתניהו חותר לקיום בחירות כלליות באביב. סיכומים עקרוניים כבר נסגרו עם בנט ועם הסיעות החרדיות, ונראה שהמושב הקרוב יבטא התחממות ביחסים בציר בנט-נתניהו ובציר נתניהו-החרדים.