כריך בתפוח הגדול: ניו יורק - כל מה שטעים בתוך לחם
אם עשית את זה שם - עשית את זה כנראה יותר טוב מכולם: עילי אברמוביץ' בוחר 10 כריכים, המבורגרים ועוד כל מיני דברים שכרוכים בתוך לחם ומומלצים בבירת הקולינריה העולמית ניו יורק
אני אוהב מאוד את ניו יורק. בתום תקופה שגרתי בעיר, הטעמים שיישארו איתי הם אלה של הכריכים יוצאי הדופן שמוגשים בעיר ממטבחים ברחבי העולם. רובם זולים - סביב עשרה דולרים – ומצריכים מכם חצי שעה לכל היותר. בחרתי את עשרת הסנדוויצ'ים הטובים ביותר, בעיני בכל מקרה, שמכינים כאן. הנה הם לפניכם.
עוד מתכונים
בערוץ האוכל:
חור בקיר עם אחד, מישו: עלייתה ונפילתה של המסעדה הרומנית
כיבוש? רק בצנצנת! מדריך ירקות כבושים של ארז
שכחו אותי במרתף (וכמה טוב שכך): פסטיבל יינות מתיישנים
1. כריך קובני | "קפה הוואנה" (Cafe Havana)
המקום הנפלא הזה נמצא בלב שכונת הסוהו ותוכלו לזהות אותו על ידי התור בכניסה. שם שוכן הסנדוויץ' הקובני החביב עלי. מדובר בכריך שתוכו חזיר בצלייה ארוכה. בשרו ממש מתפרק ואליו נלווה פרוסה של נקניק האם וגבינה שוויצרית, כשכל זה בלחמנייה שביקרה על הגריל ונמרחה במיונז חריף (10.95$ ).
לצד זה כדאי לשדך את אחת ממבחר המרגריטות הקפואות שמוכנות במקום. לפני, אל תוותרו על התירס הקובני: תירס שנצלה על הגריל בלי שקולף ולאחר הצלייה והקילוף נמרח במיונז חריף. הוא מוגש עם אבקת צ'ילי, גבינת קוחיטה מקסיקנית לבנה ומתפוררת ומיץ ליים. נפלא.
לטובת היפסטרים, יש גם סניף של המקום בשכונת פורט גרין שבברוקלין גדול בהרבה, שגם כולל חצר גדולה. הוא פתוח עד מאוחר ומתקיימות בו מסיבות והקרנות של סרטים ישנים. אם זה לא היפסטרי מספיק, מסתבר שהמקום מונע באנרגיה סולרית ומארח שוק איכרים. מומלץ.
17 Prince Street New York, NY
757 Fulton Street Brooklyn, NY
לאתר המסעדה: http://www.cafehabana.com/
2. כריך רוסטיסרי עם בשרים בגריל | איטאלי (Eataly)
ב-2010 נפתחה מול מדיסון סקוור פארק חנות האוכל הענקית איטאלי (Eataly) של המגה שף מריו בטאלי. זהו מתחם עצום מלא במוצרים מאיטליה ויש בו גם מסעדות קטנות שמגישות אוכל ממוצרי החנות. במקום מתחמי יין, קפה, גלידה, קצבייה, חנות דגים, ירקות, שמן זית והמון מוצרים שונים מאיטליה. המקום מעט מצועצע, זה נכון, אבל את מסעדת הרוטיסרי הנפלאה שם לא כדאי לפספס.
בליבה גריל מסתובב ענק שבו נצלים לאט עופות ובשר מסוג משתנה - שוק כבש, בריסקט בקר (חזה) והכי טעים - פורקטה חזיר מדהימה (שמוגשת רק בימי ראשון ושלישי). את הבשר מקבלים בכריך באגט עם שמן זית, מלח ופלפל שחור וזהו (11.80$). טעים מאוד!
http://www.eataly.com/nyc-rosticceria
200 5th Ave New York, NY 10010
3. אראפה ונצואלית | אראפרה גואקוקו (Arepera Guacuco)
בשביל מריאנו, מתופף מוונצואלה שהפך לאחד מחבריי הטובים ביותר בניו יורק, לגעגועים הביתה יש צבע צהבהב של קמח תירס. מרגע שהכרנו, הוא לא הפסיק לדבר על אראפס, לחמניות קטנות מקמח תירס שממולאות בכל מיני דברים טובים ונמכרות בבירת המדינה, קראקאס, בכל פינת רחוב.
ילדים לוקחים אראפס בבוקר לבית הספר ומבוגרים אוכלים אותן בלילה, כשהם שיכורים. אל המסעדה הקטנה הזאת בשכונת בושוויק שבברוקלין אני הבאתי את מריאנו, שהכתיר אותה, מבלי למצמץ פעמיים, כמסעדה הוונצואלנית הטובה בניו יורק. בירור שעשה, בספרדית ונצואלית כמובן, גילה שהרבה מהמצרכים מוברחים מוונצואלה, שיחסי המסחר עמה נותקו בתקופת שלטונו של צ'אווס, הישר למיאמי ומשם למסעדה. השאר מוכנים במקום מדי בוקר.
אני אוהב מאוד כמה מהמנות בתפריט שלהם. האחת, היא האראפה הצמחונית שממולאת באבוקדו רך, גבינת גואיינס לבנה, רכה ומלוחה (Guayenes), בננות פלאנטיין מתקתקות מלוחות ופרוסת עגבנייה (6.50$). משחק מלבב בין מלוח למתוק. שנייה, פבאלון (Pabellon), ממולאות בבשר חזיר בבישול ארוך, שעועית שחורה שמבושלת בציר ירקות עד שהיא נמסה, גבינה לבנה מתפוררת ובננות פלנטיין (7.00$). יש גם קצ'אפה (Cachapa), שני פנקייקים רכים עשויים פולנטה של תירס טרי ומטוגנים בחמאה וביניהן אותה גבינת גואיינס מלוחה (10.00$). נפלא!
44 Irving Avenue, Brooklyn, NY 1123
http://www.guacuconyc.com/
4. כריך וייטנאמי | נאם פאנג (Num Pang)
כשרק הגעתי לניו יורק, גרתי כמה שבועות עם דיה רז, שכשחזרה לארץ פתחה את מסעדת "האנוי" התל אביבית. את הביקור בעיר היא ניצלה כדי לאכול כמה שיותר סנדוויצ'ים וייטנאמיים ולבדוק מי מביניהם הוא הטוב ביותר. את המקום הזה היא הכירה לי.
נאם פאנג הוא מקום קטנטן ממש ליד יוניון סקוור. המקום מגיש רק סנדוויצ'ים, שמשלבים בין המסורת המעודנת של המטבח הצרפתי שהגיע למקום בתקופה הקולוניאלית לחומרי הגלם ולמתודות הכנה מקומיות מהודו-סין. ישנם כמה כריכים קבועים בתפריט וכמה שמשתנים מדי עונה.
האהוב עלי היה הג'ינג'ר ברביקיו בריסקט (9.50$), נתח לא קטן של ברוסט בקר (חזה) בבישול ארוך עם טעם חזק של ג'ינג'ר. הוא מוגש עם מלפפון, גזר כבוש, כוסברה ומיונז חריף, על לחמנייה נפלאה מקמח סולת שנאפית במקום. עוד בתפריט אהבתי את הפייב ספייס גלייזד פורק בלי (Five Spice Glazed Pork Belly, 8.75$) שמוגש עם אגס ועם כל שאר המרכיבים שבכריך הקודם. תגיעו מוקדם, כי כמו הסנדוויצ'יה המפורסמת "איציק ורותי" שברחוב שינקין התל אביבי, הם סוגרים כשנגמר האוכל.
5. המבורגר | "לוגר בורגר" של פיטר לוגר (Peter Luger - The Luger Burger)
על פיטר לוגר, מסעדת הסטייקים המפורסמת של ברוקלין, נכתב רבות. מה שידוע פחות הוא שהם מגישים תפריט צהריים מצומצם עם מנה אחת מתחלפת כל יום. בנוסף למנה הזו, מוגש גם ההמבורגר, שעד כמה שהצלחתי לדגום, הוא בעיני הטעים בניו יורק (11.50$), 250 גרם של בשר בקר מצוין שמיושן במקום, טחון גס, ומוגש רק עם בצל בלחמנייה.
מי שמעוניין יכול להוסיף גבינה ובייקון חתוך עבה מאוד. ההמבורגר מגיע עם צ'יפס. ארוחת הצהרים מוגשת עד 15:45 ולא דקה אחרי. ניסיתי להבין עוד פרטים על ההמבורגר הנפלא הזה, אבל המלצרים שם מאוד לא נחמדים לאנשים שיוצאים עם חשבון של 12 דולר ונראים כאילו לא תזיק להם מקלחת.
http://peterluger.com/
78 Broadway, Brooklyn NY 11211
6. בייגל פופמרניקל עם סלמון וגבינת שמנת | מורי'ז בייגלס (Murray's Bagels)
בייגל הוא דבר מופלא בעיני. בצק שקודם מבושל במים ורק אז נאפה ויוצא איכשהו אוורירי, רך ופריך באותו הזמן. בניו יורק יש אלפי מקומות לקנות בייגל; בכל שכונה יש כמה ולכל אחד יש את המקום החביב עליו. זה המקום החביב עלי.
במורי'ז יש 15 סוגי בייגל והמון ממרחים. החביב עלי ביותר הוא הפומפרניקל, בייגל כהה מאוד, עשוי ממחמצת שאור וקמח שיפון טחון גס. באשר למילוי, ולמרות הקלישאה, אהוב עלי במיוחד שילוב הסלמון הכבוש (גרבדלקס. יש בתפריט 8 סוגי סלמון, אגב) עם גבינת השמנת עם בצל סגול, צלפים וגרבלקס. המחיר: כ-10.00$, תלוי בתוספות.
http://www.murraysbagels.com/
500 6th Avenue, New York, NY 10011
7. כריך דרומי | פורק סלופ - Pork Slope
גם אם אתם נמצאים בניו יורק רק במסגרת ביקור קצר, לא כדאי לוותר על ביקור בשכונת פארק סלופ שבברוקלין (Park Slope) שמלאה במסעדות קטנות, ברים, חנויות בגדים ומקומות נפלאים לשמוע בהם מוסיקה. הכול מעוטר בבתי לבנים חומות נמוכים שכאילו נלקחו מתוך "ארוחת בוקר בטיפאני". אם אתם לומדים בבית ספר למוזיקה, מחול, עיצוב או קולנוע - זו כנראה השכונה שבה המורים שלכם גרים.
באמצע השכונה נמצא הבר פורק סלופ. הוא נראה כמו בר ספורט רגיל עם שולחן ביליארד בקצה, שולחנות גבוהים ובר ארוך, אבל אל תתנו למראה להטעות אתכם. במקום יש תפריט אוכל טעים ומעניין מאוד שגולת הכותרת שלו היא גאוות הקונפדרציה – כריך חזיר מפורק (pulled pork) על חלה. משהו בשילוב הלא קדוש הזה של חזיר בטעמי ברביקיו עם לחם חלה רך שסופג את כל הנוזלים הוא משמח וכמובן טעים מאוד (13.00$).
אם במקרה הגעתם למקום בשעות הקטנות של הלילה, קצת אחרי ערב של שתייה מרובה וקצת לפני בוקר קשה, מהרו והזמינו את המאדר פורקר (Mother Porker), נקניקיית בראטוורסט בווארית עם גבינת צ'דר שמוגשת בלחמנייה עם ביצת עין, בייקון, פלפלי חלפניו מוחמצים וחרדל. אולי תתחרטו על זה בבוקר, אבל אני מבטיח שלא תתחרטו תוך כדי (16.00$).
http://www.porkslopebrooklyn.com/
257 5th Avenue, Brooklyn, NY
8. חביתיות ברווז | ונסה'ז דאמפלינגז (Vanessa's Dumplings)
ביקרתי לראשונה בניו יורק כשהייתי תלמיד תיכון. בן דודי, שנראה לי תמיד גדול מאוד ומגניב במיוחד, התגורר אז בשכונת צ'יינה טאון. משהו בלראות אותו מסתובב ברחובות העיר הגדולה הזאת ומרגיש שם בבית עשה עלי רושם מיוחד. במיוחד התרגשתי מכך שלפי סיפוריו, מרכיב מרכזי בתזונה שלו באותה התקופה היה כופתאות אסיאתיות - דמפלינגז - בדולר.
שנים מאוחר יותר באתי אני לניו יורק וחיפשתי את אותם דאמפלינגז בדולר. מצאתי הרבה אבל בוונסה'ז דאמפלינגז מצאתי עוד כמה דברים. מעבר לרביעיית דאמפליגס חזיר ועירית בדולר וחצי (הייתה אינפלציה מאז), בסניף בצ'יינה טאון מוגש סנדוויץ' פנקייק עם ברווז בנוסח פקין (Sesame Pancake Sandwich with Peking Duck , 2.99$!) ובאחרים אותו סנדוויץ' עם עוף באותו מחיר. מדובר בשתי חתיכות של פאנקייק עבה ואוורירי שנמרח ברוטב טריאקי מתקתק וביניהן חתיכות של עוף צלוי, גזר, מלפפון וכוסברה. זול וטעים מאוד.
הסניף הראשון והמקורי הוא בצ'יינה טאון. בנוסף אליו נפתח אחד ברחוב 14 ואחד בשכונת ויליאמסבורג האופנתית שבברוקלין.
http://vanessas.com/
118A Eldridge Street, NY
220 East 14th Street, New York
310 Bedford Avenue, Brooklyn
9. טורטה מקסיקנית | טורטאריה (Tortaria)
אני אוהב מאוד אוכל מקסיקני ובמיוחד את אוכל הרחוב שלהם. התלבטתי אם ניתן להחשיב את הבוריטו או הטאקו המקסיקני כסנדוויצ'ים אבל לשמחתי, אין בכך שום צורך (!), זאת לאור גילוי הטורטה – הסנדוויץ' המקסיקני ןמעין לחמנייה העשויה משילוב של קמח לבן עם סולת או עם קמח תירס.
הטורטריה הוא מקום טעים ויפה ליד יוניון סקוור שמתמחה בדיוק בהן. אני ממליץ על זו הממולאת בשפונדרה בבישול ארוך (Braised Short Ribs Torta) עם ממרח שעועית שחורה חריף, בצלים אדומים כבושים, פלפלי חלפניו וכוסברה טרייה (9.19$).
במקום יש גם מבחר טקילות מרשים וקוקטיילים מצוינים. זהו אחד המקומות החביבים עלי לשתייה בצהרים ולא בכדי.
http://tortaria-nyc.com
94 University Place, New York, NY
10. פלאפל (!) | מאמונ'ז (Mahmons)
ברחוב מקדוגל שבגריניץ' ווילג' או ברחוב סיינט מרקס שבאיסט ווילג' תמצאו את מאמונ'ז. הוא נפתח בשנת 1971 ואז, כמו היום, מדובר בחור בקיר. בתפריט: פלאפל מצוין, שווארמה טובה וחומוס לא רע בכלל. מה יש בפלאפל אני לא צריך להסביר, אבל אני כן אזהיר אתכם מהרוטב החריף המצוין שלהם. מדובר בדבר החריף ביותר שאכלתי מימי (3.75$).
http://www.mamouns.com/
119 Macdougal St New York, NY
22 St Marks Pl New York, NY