רונאלדו ומסי החדשים / "הכל מקצועי"
שני הכוכבים הגדולים בעולם שינו העונה עמדה במגרש: הפורטוגלי של ריאל עבר מהאגף למרכז ההתקפה והפך לכובש מפחיד עוד יותר, הארגנטינאי של ברצלונה ירד לאחור והפך למוסר המצטיין בליגה הספרדית. אורי קופר מסביר למה זה קרה, איך זה עובד, ומה אומרים המספרים
דייגו מראדונה התחיל כחלוץ, אבל הפך לאגדה רק אחרי שזז אחורה לתפקיד הפליימייקר. רוברטו באג'יו עבר תהליך דומה. לותר מתיאוס, אולי הקשר הטוב בעולם בתקופתו, השאיר את הקריירה ברמה גבוהה בזכות מעבר להגנה. חלק מהשחקנים הגדולים בכל הזמנים עברו עם השנים שינוי כזה או אחר הקשור למיקום שלהם במגרש. כך גם קורה לשני גדולי הדור הנוכחי, כריסטיאנו רונאלדו וליונל מסי, שמשתנים לנו, גם אם בקטנה, מול העיניים.
השינוי לא קיצוני. לא רונאלדו ולא מסי הפכו בן לילה לשחקני הגנה. אבל בעידן הנוכחי, שבו כל צעד של השניים מנותח מכל זווית אפשרית, בהחלט אפשר לקבוע שמדובר בשינויים חשובים, שמשפיעים, וישפיעו, על ביצועי הכוכבים והקבוצות שלהם. ובקלאסיקו שלשום היה אפשר לחוש היטב בהשפעה הזו.
שחקנים משנים מיקום, או תפקיד, מכמה סיבות. לפעמים הגוף הוא זה שמשתנה – הרגליים לא זריזות כבעבר, פציעות מקשות על תנועות מסוימות; לפעמים המשחק מסביב הוא זה שמשתנה – יריבות משחקות אחרת ונקודות החוזק והתורפה שלהן משתנות; ולפעמים, ונדמה שכאן יותר מכל נמצא הסיפור של רונאלדו ומסי, סגנון השחקנים האחרים בקבוצה מביא לכך שהקבוצה עצמה תרוויח יותר מטוויסט של הכוכב שלה.
אז מסי של העונה הלך קצת אחורה (במגרש, לא ביכולת), רונאלדו הלך קצת קדימה (גם במגרש וגם ביכולת), והכל במטרה שברצלונה וריאל מדריד ימשיכו לטוס מעל כל הקבוצות האחרות.
רונאלדו - מחדד את השפיץ
רונאלדו אף פעם לא אהב לשחק כחלוץ באמצע. תנו לו את האגף שלו – ימין במנצ'סטר יונייטד, שמאל בריאל מדריד – והוא מרוצה. זה המקום שהפך את כריסטיאנו למה שהוא. כשבנבחרת פורטוגל, שכבר שנים רוויה בשחקני אגף, אבל נואשת למצוא חלוץ מרכזי, חשבו להזיז את רונאלדו למרכז, הכוכב ענה יפה שהוא מעדיף שלא. "רונאלדו פשוט לא אוהב לשחק עם הגב לשער", הסביר קרלו אנצ'לוטי אחרי המשחק מול אלצ'ה בחודש שעבר.
באותו משחק מול אלצ'ה רונאלדו הוצב כחלוץ במרכז. הוא לא שיחק עם הגב לשער, כפי שנדרש בדרך כלל בתפקיד, אבל זה לא מנע ממנו להבקיע ארבעה שערים. אצל ז'וזה מוריניו רונאלדו שיחק תמיד בצד שמאל. שוב ושוב ראינו אותו מוביל את המתפרצות המהירות של ריאל. תהליך התזוזה לאמצע החל כבר בעונה שעברה אצל אנצ'לוטי, והוא מתפתח ממשחק למשחק.
זה עדיין לא מתרחש בכל ערב, אבל כיום רונאלדו נמצא יותר כחלוץ תומך ליד קארים בנזמה מאשר באגף. היכולת של גארת' בייל בצד ימין, והעובדה שחאמס רודריגס הרבה יותר מתאים לשחק בצד מאשר כקשר מרכזי עם עבודה הגנתית, מביאה לכך שבדרך הזו רונאלדו תורם לקבוצה הרבה יותר. זה מתבטא בשערים ובעוד אינספור פרמטרים.
לא מדברים על זה הרבה, אבל לרונאלדו יש תנועה מדהימה ללא כדור, ועכשיו, כשהוא משחק קרוב יותר לשער, התנועה הזו מביאה שערים. רונאלדו מבקיע העונה ממוצע לא ייאמן של 1.73 שערים למשחק. לשם השוואה, בעונה המפלצתית לפני שלוש שנים המספר הזה עמד על 1.16 שערים למשחק, הבדל עצום. המיקום החדש מאפשר לרונאלדו לבעוט יותר מתוך הרחבה (ראו תרשים) ולנצל הרבה יותר את משחק הראש שלו. לראשונה בקריירה רונאלדו נוגח לשער יותר מפעם אחת בממוצע למשחק.
בתקופת מוריניו, כאמור, רונאלדו בילה בעיקר בצד שמאל. 40 אחוזים מהמסירות שלו בתקופה ההיא הגיעו משמאל לרחבת היריב. העונה המספר הזה ירד ל־25 אחוזים. כיוון שרונאלדו לא משחק הרבה בצד ימין, ברור שכיום הוא נוגע בכדור, ומוסר, בעיקר במרכז ההתקפה. המיקום החדש, והקרבה היחסית (על המגרש, לא מחוצה לו) לבנזמה, גורמים גם לכמות המסירות של רונאלדו לעלות. כולנו ראינו את המסירות שלו בקלאסיקו במצבים שבהם הוא היה תמיד בועט לשער.
בעונה שעברה, כשרונאלדו הוסט לעמדת החלוץ המרכזי באמצע משחק, אנצ'לוטי נשאל מה הוביל למהלך. "זו תוכנית ב'", אמר המאמן. נדמה שלאט־לאט זו הופכת להיות תוכנית א'.
מסי - מבשל יותר מתמיד
בשבוע האחרון נהנה עולם הכדורגל לקרוא חלקים שונים מהספר "הר פפ", שמביא מבט שונה על פפ גווארדיולה. אחד הפרקים המעניינים ביותר, וכנראה המדובר ביותר, נוגע ליום שבו המאמן נתן סימון בקלאסיקו, מסי עזב את צד ימין והפך לחלוץ המזויף. תנועת ראש של פפ שהפכה את מסי למסי שאנחנו מכירים.
בתפקיד הזה, החלוץ המזויף, מסי הוצב בראש ההתקפה, אבל תמיד ירד לאחור כדי להתחיל התקפות בעצמו. המהלך הזה בלבל את הבלמים, שלא ידעו אם לרוץ עם מסי או להישאר בעמדה. בנוסף, האזור שאמור להיות בו החלוץ התפנה בעקבות התנועה, ולמסי היה מרווח להפעיל את הכדרור הבלתי־עציר שלו. היום זה נראה אחרת.
כן, מסי תמיד שיחק מאחור, אבל עם הבדל אחד מהותי בין אז להיום: הפעם יש לפניו חלוצים. ניימאר משחק לפני מסי יותר מאשר לצידו (ולכן גם מבקיע יותר), לואיס סוארס אמור לעשות את אותו הדבר. השינוי במבנה ברצלונה הביא לכך שחברות ניתוח כדורגל שונות אפילו שינו את הגדרת העמדה של מסי במערכות הממוחשבות שלהן – מחלוץ לקשר התקפי. ככה זה כשבינך ובין השער משחקים חלוצים.
בזכות המעבר לעמדת הקשר (קשה להתרגל לומר עליו קשר, אבל זה בדרך לשם) מסי רושם את עונת המסירות הטובה ביותר שלו אי־פעם. לארגנטינאי יש כבר 9 בישולים, לעומת 11 בעונה שעברה כולה. מסי מסר העונה, בליגה בלבד, 31 "מסירות מפתח" – מסירות שסידרו לחבר לקבוצה מצב הבקעה טוב – יותר מכל שחקן אחר בספרד (חאמס שני עם 24). מיותר לציין שממוצע מסירות המפתח של מסי למשחק הוא הגבוה ביותר בקריירה שלו ומהווה עלייה של כ־70 אחוזים לעומת הכמות שרשם בחמש השנים הקודמות.
במונדיאל האחרון מסי שיחק בתפקיד דומה בארגנטינה. כמות מסירות המפתח, ההגבהות והתיקולים שלו – פרמטרים שמלמדים על עבודה מעמדה אחורית יותר – עלו בצורה משמעותית בנבחרת. וכך גם עכשיו בברצלונה. מסי רושם עונת שיא בכל הקשור להגבהות, למסירות ארוכות ולעבירות. מצד שני, זו העונה עם הכי מעט דריבלים למשחק של מסי, סימן ההיכר המפורסם שלו, מאז הפך לשחקן הרכב בבארסה. הוא גם בועט לשער פחות מאשר בשלוש העונות הקודמות.
אם הקלאסיקו הבהיר משהו זה שריאל יותר מוכנה לשינוי מאשר ברצלונה. רונאלדו העלה עוד יותר את הרמה שלו בתפקיד החדש, בעוד מסי מקבל רק עכשיו את סוארס, שהוא, במחשבה של לואיס אנריקה קדימה, אחת הסיבות לתזוזה של הארגנטינאי. ועדיין, סביר להניח שגם מסי, כמו רונאלדו, ימשיך להצטיין. שניהם מסוג הכוכבים שלא משנה מאיזה כיוון תסתכל, הם תמיד ימשיכו לזרוח.
צפו: רונאלדיניו מפספס את הכדור ובועט ליריב בראש
מסתבר שאפשר להבקיע גם אחרת. צפו
דוויין ווייד משחק אחד על אחת מול בת 90
צפו: מאמן מרסיי ברגע לוהט במיוחד