שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: הממוגרפיה תוקדם לגיל 40

היא נחשבת למחלה של מבוגרות, אך בשנים האחרונות מתברר כי יותר מרבע מהנשים החולות בסרטן השד הן דווקא צעירות. כעת מנסה שרת הבריאות יעל גרמן לגרום לכך שאצל כמה שיותר מהן יתאפשר גילוי מוקדם - שבמקרים רבים מציל חיים. הדרך: הקדמת גיל בדיקת הממוגרפיה השגרתית ל-40

פיילוט חדש יבדוק האם יש להקדים את בדיקת הממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד לגיל 40: כיום הבדיקה מומלצת לנשים מעל גיל 50 בלבד, אולם שרת הבריאות יעל גרמן הודיעה היום (ב') כי בעקבות המגמה העולמית היא בודקת אפשרות להקדים את גיל הבדיקה גם בישראל. הסיבה: החשיבות הגבוהה של גילוי מוקדם גם בגילאים צעירים.

   

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על סרטן השד:

חלית בסרטן השד? 11 החלטות קשות שצריך לקבל

לא לדחות: חשיבות אבחון מוקדם סרטן השד

מחקר: יותר שומות - יותר סיכון לסרטן השד

 

הממוגרפיה מבוצעת באופן יזום אחת לשנתיים בניסיון לגלות תחלואה בסרטן השד בשלב מוקדם ככל האפשר. בשנים האחרונות נגלע ויכוח אם יש להקדים את גיל הבדיקה ל-40, כפי שקורה במקומות שונים בעולם,

או להשאיר אותו על 50. מצדדי השינוי טוענים שהתחלואה מתחת לגיל 50 היא רבה, אך המתנגדים לה טוענים כי קיים חשש לתשובה חיובית מוטעית, כלומר, שאישה תתבשר שהיא חולה למרות שהיא לא, מה שעלול לגרום לטיפולים מיותרים ולמתח נפשי. נימוק נוסף להתנגדות הוא העובדה שככל שאישה צעירה יותר כך גובר החשש לשד צפוף, בו לא ניתן לראות בממוגרפיה אם היא אכן סובלת מגידול בשד.

ממוגרפיה. בעולם ההמלצה היא לבנות 40 ומעלה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ממוגרפיה. בעולם ההמלצה היא לבנות 40 ומעלה(צילום: shutterstock)

 

"למעלה מאלף נשים צעירות לוקות בכל שנה בסרטן השד, כרבע מכלל החולות, כשבירוקרטיה וחוסר מודעות, הן של הנשים והן של המערכת הרפואית, מונעים גילוי מוקדם והצלתן של יותר מדי נשים", אמרה ח"כ עליזה לביא, יו"ר הוועדה למעמד האישה בכנסת, בה התקיים הדיון היום (ב').

 

סרטן השד הוא הסרטן השכיח והקטלני ביותר בקרב נשים בישראל. אחת מכל 7.5 ישראליות

נמצאות בסיכון לחלות בו, וישראל ממוקמת במקום ה-16 בקרב מדינות ה-OECD מבחינת מקרי התחלואה. מנתוני משרד הבריאות עולה כי בשנת 2011 נפטרו מסרטן שד 1,016 נשים, כאשר שליש מהנשים הערביות שנפטרו מהמחלה היו מתחת לגיל 50 ולכן לא נבדקו באופן שגרתי.

 

מתחילת שנות ה-90' מופעלת בישראל התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד באמצעות ממוגרפיה. מאז הפעלת התוכנית ועד 2013 נוטרו למעלה מ-6 מיליון בדיקות הדמיית שד ביותר ממיליון נשים. מנתונים שהועברו למרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה כי מקרב הנשים החולות שאובחנו כתוצאה מסריקה, כ-78% אובחנו בשלב הראשון של המחלה.

 

בעמותת "אחת מתשע" בירכו על החלטת גרמן: "אנו תקווה כי כבר בשנה הקרובה יחל הפיילוט ותמונה ראשונית של המצב הנוכחי תאפשר קבלת החלטה מושכלת בנוגע לגילוי מוקדם של סרטן השד בקבוצת גיל זו. יחד עם זאת, נושא הנשים הצעירות מתחת לגיל 40 עדיין נותר ללא מענה. על משרד הבריאות להחליט בהקדם מי הגורם המטפל בקהילה שיהיה אחראי לנושא הערכת הסיכון האישי ללקות בסרטן שד בגיל הצעיר".

 

אך לא כולם מברכים על ההחלטה. ד"ר תמר ספרא, מנהלת השירות האונקו-גינקולוגי במרכז הרפואי תל אביב-איכילוב מוסרת כי "נשים צריכות להיבדק על ידי רופא להימצאות סרטן שד החל מגיל 30. עם זאת, הכוונה החדשה לעשות בדיקת ממוגרפיה לכלל הנשים החל מגיל 40 ראויה להיעשות לנשים שהינן בעלות סיכון גבוה לחלות במחלה. כלומר, נשים שיש להן רקע משפחתי, נשאות גן וכד'. יש לזכור שעדיין לא הוכח שבדיקת ממוגרפיה לכלל הנשים מעל גיל 40 אכן מביאה להארכת חיים ובמקביל לעומת זאת, היא חושפת את כל הנשים לקרינה מגיל צעיר מדי ולמשך שנים רבות".





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן השד. רבע מהחולות צעירות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים