ועדת הכספים אישרה: מע"מ אפס לתמ"א 38
ועדת הכספים של הכנסת אישרה לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק מע"מ 0%, לפיו פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי יהיו זכאים להטבת מע"מ 0%. המשמעות: קבלנים יוכלו להזדכות על הוצאותיהם בעסקאות של התחדשות עירונית - מה שצפוי להגדיל את הכדאיות הכלכלית של הפרויקטים ולעודד הוספת יחידות דיור
גם קבלנים המבצעים עבודות לחיזוק מבנים נגד רעידת אדמה במסגרת תמ"א 38 ופינוי-בינוי יהיו זכאים למע"מ אפס. כך עולה מתיקון חוק מס ערך מוסף שאושר היום (ב') בוועדת הכספים של הכנסת לקריאה שנייה ושלישית, לאחר שהממשלה אישרה את התיקון בחודש יוני האחרון. מדובר בתיקון שקידם שר האוצר, יאיר לפיד, לפני 5 חודשים, המאפשר מתן הטבה של 0% מע"מ לקבלנים על על שירותי הבנייה במסגרת התחדשות עירונית.
מע"מ אפס בתמ"א 38 - השתלשלות העניינים:
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, ההצעה גובשה בעקבות עבודת מטה שנעשתה לפני כחצי שנה במשרד האוצר וברשות המסים, ודיונים בשולחן עגול שקיימה הממשלה עם לשכת יועצי המס, לשכת עורכי הדין ואיגוד השמאים.
משמעות התיקון לחוק היא שהקבלנים יוכלו להזדכות על הוצאותיהם בעסקאות של התחדשות עירונית - מה שצפוי להגדיל את הכדאיות הכלכלית של הפרויקטים ולעודד הוספת יחידות דיור במרחבים עירוניים קיימים.
התיקון משמעותי לקבלנים מבחינה כלכלית
חשוב לציין שהחוק הקיים כבר נותן לקבלנים פטור ממע"מ, אבל התיקון הופך את הגדרת הפטור שבחוק ל"מע"מ אפס" ולפיכך הוא משמעותי מבחינה כספית לקבלנים. למעשה, התיקון מאפשר להם לנכות מהכנסותיהם את התשומות שישקיעו בעבודות החיזוק - ובכך להגדיל את רווחיהם.
יצוין כי פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי עדיין מתנהלים בקצב איטי מהצפוי, הגם שגברו לאחר תיקון קודם בחוק אשר הגדיל את מספר הדירות שיתווספו למבנה קיים אותן יוכלו הקבלנים למכור. זאת בשעה שכל עבודות ההתחדשות העירונית מתבצעות על חשבון הקבלנים ללא השתתפות הדיירים - והראשונים מרוויחים ממכירת הדירות החדשות המתווספות לבניין הקיים.
תגובות
בענף הנדל"ן מעריכים כי באישור התיקון לחוק הוסר המכשול המרכזי בהיתכנות כלכלית של פרויקטים של התחדשות עירונית. לדברי רוני בריק, סגן נשיא התאחדות בוני הארץ, מדובר ב"החלטה מבורכת, שתגרום להרחבת היקף פרויקטים מסוג זה, שההיתכנות הכלכלית שלהם היו עד כה מוטלים בספק, וזאת באופן שיתרום להגדלת היצע הדירות במשק. בביצועם של פרויקטים אלה יש אף לתרום לביטחונם ולבטיחותם של אזרחים, באמצעות חיזוק הבניין נגד רעידות אדמה ותוספת ממ"דים".
לדברי עו"ד זיו כספי, שותף במשרד עו"ד גינדי-כספי העוסק בנדל"ן ומלווה פרויקטים של התחדשות עירונית, "מדובר בהיבט שישפר את הכלכליות של פרויקטי התחדשות עירונית, בעקבותיו נראה יותר פרויקטים היוצאים לפועל. אחת המגבלות המעכבות פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי היא החשש מצפיפות. ככל שייצרו תמריצים כלכליים גבוהים יותר, כך ניתן יהיה לבנות פרויקטים בפחות יחידות - כלומר בצפיפות נמוכה. הצעד לא נועד לשפר את הרווחיות של היזמים, אלא יאפשר להם להרים את הפרויקט בכדאיות גבוהה יותר".
ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אמר: "מדובר בהחלטה נקודתית טובה של הממשלה, אולם לא תהיה לה משמעות מרחיקת לכת עבור יזמים העוסקים בהתחדשות עירונית, כולל תמ"א 38. צריך לזכור, למשל, כי מי שרוכשים דירה במסגרת תמ"א 38 אינם ברוב המקרים זוגות צעירים בעלי אפשרויות מוגבלות שהמע"מ אפס משמעותי עבורם. היזמים יוכלו להזדכות על המע"מ אפס, וזו ללא ספק הטבה, אולם אין מדובר בשובר שוויון שיביא לעליה דרמטית במספר הפרויקטים".
שי רונן, המנכ"ל והבעלים של MY HOUSE, משווקי פרויקטים של תמ"א 38: "כל הטבה זה צעד בכיוון הנכון, אולם אני מצפה שהממשלה תיישום את תמ"א 38/4, שתכלול שורת הטבות נוספות ליזמים, כגון תוספת 3.5 קומות במקום 2.5 קומות כיום; ואפשרות לניוד זכויות ובנייה בפריפריה שיעניקו בתמורה זכויות בנייה נוספות במרכז. רק חבילה כזאת תעודד הרבה יזמים היושבים כיום על הגדר לקדם מאות פרויקטים כאלה בשנה".
אורן מור, מנכ"ל ובעלים של אייקום יזמות ובנייה: "לצערי בתחום של פינוי בינוי הטבה שכזאת היא טיפה בים. הממשלה חייבת לבצע שידוד מערכות יסודי בנושא, כולל המרצת הרשויות המקומיות המהססות אם כדאי להן לקדם פרויקטים של פינוי בינוי; השקעת מאמצי הסברה בדעת קהל נוספים על אלה שהחברות היזמיות עושות כיום; קיצור הביורוקרטיה;והכרזת הפינוי בינוי כפרויקט לאומי מועדף. בלעדי כל אלה המע"מ אפס איננו האור בקצה המנהרה".
אל"מ במיל' ניסים אסייג, מנכ״ל יזמית ההתחדשות העירונית נס"א, אמר כי "זוהי החלטה חשובה ומהפכנית שתביא סוף כל סוף את ההתחדשות העירונית אל ערי הפריפריה. פרויקטים של תמ"א ופינוי בינוי הם פרויקטים מורכבים, שרווחיותם אינה גבוהה, ומרכיב אי הוודאות בהם רב. אתה תמיד יודע איך אתה נכנס לפרויקט של פינוי בינוי, אבל אף פעם אינך יודע איך ומתי הוא יסתיים. לכן הכדאיות הכלכלית של פרויקטים אלה כיום היא בעיקר בערים הגדולות, במרכז הארץ ובאזורי הביקוש. החלת מע"מ אפס על פרויקטים אלה תהפוך אותם לכדאיים גם בערי פריפריה רבות ולכן יש כאן בשורה חברתית אמיתית".