חלק מאוסטרליה אותר בעומק אי מבודד ורחוק
סלעים געשיים שכוללים גבישים של מחצב ספציפי שנמצא באוסטרליה אותרו באיי ונואטו, 2,200 ק"מ מהיבשת. איך הם הגיעו לשם, ומתי זה קרה?
אוסטרליה נמצאה במרחק של יותר מ-2,000 ק"מ ממנה. חלק קטן מיבשת אוסטרליה העתיקה נמצא מתחת לאיי ונואטו המבודדים - דבר שהעלה שוב שאלות ותהיות לגבי היווצרות היבשות.
עוד בחדשות
החלוצים החדשים: המסע למכינה בנחל עוז
עבר צנזורה: מסע במדינה המבודדת בעולם
גאולוגים סברו כי איי ונואטו הגעשיים, שנמצאים במרחק של כ-2,200 ק"מ מזרחית לטאונסוויל שבאוסטרליה, היו מבודדים מהשפעת היבשות. אבל צוות מחקר מאוניברסיטת ג'יימס קוק סבור כי הבסיס הגאולוגי של ונואטו כולל חומרים שהיו פעם בצפון אוסטרליה.
הצוות גילה סלעים געשיים מוונואטו שכוללים גבישים של המחצב זירקון, ונישאו במגמה ממעמקי המערכת הוולקנית. ה"גיל" של הגבישים חופף לגילם של הסלעים בצפון אוסטרליה. קרל ספנדלר, אחד מכובתי המחקר, אמר לסוכנות הידיעות האוסטרלית AAP כי הזירקון "לא צריך להיות כאן", ולנוכחותו יש השפעות דרמטיות בנוגע להבנת מדענים כיצד יבשות נוצרו.
"אין דבר דומה לכך בדרום-מערב האוקיינוס הפסיפי", אמר ספנדלר. "רק בגלל שאיים או חלקי יבשה מרוחקים כיום מאוד האחד מהשני, זה לא אומר שהם תמיד היו במקומם. זה דורש מחשבה מחודשת לגבי מחשבותינו על קרום כדור הארץ והתהליכים הקשורים אליו".
על פי ההערכות, הקטע "האוסטרלי" של קרום כדור הארץ שנמצא כיום מתחת לוונואטו הופרד מהיבשת החמישית לפני העידן הסנוזואיק, לפני כ-100 מיליון שנה. 83 האיים הגעשיים שמהווים את הארכיפלג של ונואטו התגלו לראשונה על ידי המערב ב-1606.