שתף קטע נבחר

 

מכה לאיסלאמים בתוניסיה: לא יקימו ממשלה

מפלגת "א-נהדה" הייתה הראשונה להנהיג את המדינה הצפון אפריקנית לאחר המהפכה שהפילה את הרודן בן עלי. היא הפסידה בבחירות למפלגת "נידה תונס" החילונית, שתתמודד עם משבר כלכלי ושחברים בה אנשי המשטר הישן

מפלגת "א-נהדה" בתוניסיה, התנועה האיסלאמיסטית הראשונה שעלתה לשלטון במהפכות "האביב הערבי" ב-2011, הודתה היום (יום ב') בהפסדה בבחירות הכלליות ליריבתה החילונית שהפכה לכוח משמעותי בפרלמנט.

 

עוד חדשות בעולם :

עבר צנזורה: מסע במדינה המבודדת בעולם

כשל אבטחתי: צעיר התנגש בר"מ בריטניה

בן 5 בבידוד בניו יורק: חשש שנדבק באבולה

איפה מוכרים בעולם קרטון חלב ב-42 שקל?

 

הייתה זו הפעם השנייה שבמדינה הצפון אפריקנית עורכים בחירות לפרלמנט מאז הדחת הרודן זין אל-עבדין בן עלי בהתקוממות שהולידה את מהפכות העולם הערבי. תוצאות רשמיות של הבחירות שנערכו אמש עדיין לא פורסמו, אולם גורם בכיר במפלגת "א-נהדה", ששלטה בתוניסיה עד שנאלצה לפנות את הדרך לממשלת מעבר בעקבות משבר פוליטי, כבר הודה בהפסד למפלגת "נידה תונס" (קריאה לתוניסיה) החילונית.

 

תוצאות רשמיות עדיין לא פורסמו. עובדות בוועדת הבחירות בתוניס (צילום: AP) (צילום: AP)
תוצאות רשמיות עדיין לא פורסמו. עובדות בוועדת הבחירות בתוניס(צילום: AP)
"קיבלנו את התוצאה ואנחנו מברכים את 'נידה תונס' המנצחת", אמר לוטפי זיתון מהמפלגה האיסלאמיסטית לסוכנות הידיעות רויטרס. אולם, הוא חזר על קריאת מפלגתו להרכיב קואליציה שבה תהיה חברה גם מפלגתו.

 

"קוראים להקמת ממשלת אחדות"

"אנו קוראים שוב להקמת ממשלת אחדות לטובת האינטרס של המדינה", אמר הגורם ממפלגת "א-נהדה".

 

מוקדם יותר, מקור במפלגת "א-נהדה" אמר כי מספירה ראשונית עולה שהמפלגה החילונית זכתה ב-80 מושבים, ואילו המפלגה האיסלאמיסטית ב-67. בבית הנבחרים בתוניסיה 217 מושבים. "על פי תוצאות ראשוניות, אנחנו מובילים ונמצאים בעמדה נוחה", אמר גורם במפלגת "נידה תונס".

 

כחלוצת "האביב הערבי" זכתה תוניסיה לשבחים על הפשרות הפוליטיות שהושגו בה לאחר שהתגברה על משבר בין החילונים לבין האיסלאמיסטים, ואישרה השנה חוקה חדשה שאפשרה את קיום הבחירות האחרונות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
"א-נהדה", שאימצה גישה פרגמטית של האיסלאם הפוליטי, זכתה בבחירות החופשיות הראשונות בתוניסיה ב-2011, לאחר שהרודן בן עלי ברח מהמדינה בעקבות הפגנות המחאה נגד משטרו ונגד המצב הכלכלי הקשה והשחיתות השלטונית. כיום הוא נמצא בגלות בסעודיה. המפלגה האיסלאמיסטית הקימה ממשלה קואליציונית עם שתי שותפות חילוניות, אולם נאלצה לזוז הצדה בעקבות משבר שפרץ לאחר רצח שני מנהיגי אופוזיציה חילונים על ידי חמושים איסלאמיסטים.

 

הציבור לא הלך אחרי "המפלגה שלמדה מטעויותיה"

במהלך מערכת הבחירות אמרה "א-נהדה" על עצמה שהיא מפלגה שלמדה מטעויותיה. אולם, "נידה תונס" ניצלה לטובתה את הביקורת הציבורית נגד המפלגה האיסלאמיסטית על ניהול כלכלי כושל ואוזלת יד בטיפול בגורמים איסלאמיסטיים קיצוניים בעת שהייתה בשלטון.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אין לו סיבות לחייך. ראשיד רנושי, ראש מפלגת "א-נהדה" עם רעייתו ושתי בנותיו סומאייה ויוסרה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אין לו סיבות לחייך. ראשיד רנושי, ראש מפלגת "א-נהדה" עם רעייתו ושתי בנותיו סומאייה ויוסרה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מפלגתו מציגה עצמה ככוח המודרניות. ראש "נידה תונס" אסבסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפלגתו מציגה עצמה ככוח המודרניות. ראש "נידה תונס" אסבסי(צילום: רויטרס)

ניצחונה של "נידה תונס" סולל את הדרך חזרה לזירה הציבורית לכמה מאנשי משטרו של בן עלי, שציירו עצמם כטכנוקרטים שאינם נגועים בשחיתות ושמחזיקים בכישורים לנהל את המדינה.

 

מאז שעברה מהפכה דרמטית לפני כשלוש שנים וחצי, גורלה של המדינה הצפון אפריקנית הקטנה היה טוב בהרבה מזה של שכנותיה באזור, והיא הצליחה להימנע משפיכות דמים, ממהומות כמו במצרים, ממלחמת אזרחים כמו שיודעת סוריה, ומכאוס כפי שחווה על בשרה לוב.

 

תוניסאים רבים גאים בהיסטוריה שלהם של חינוך ליברלי וזכויות לנשים עוד מימי חביב בורגיבה, הנשיא הראשון במדינה לאחר שקיבלה את עצמאותה מצרפת. וכעת זוהי מפלגת "נידה תונס" בראשות בג'י קאיד אסבסי המציגה את עצמה ככוח המודרניות במדינה. אלא שלממשלה החדשה יש אתגרים רבים לפניה, בהם שיפור המצב הכלכלי הקשה, שיעור האבטלה הגבוה, האינפלציה הגבוהה והסכסוך עם האיסלאם הקיצוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עובדת קלפי בתוניס
צילום: רויטרס
מומלצים