בלי מזוזה, בלי כיפה: "קשה להזדהות כיהודי"
מאות אלפי עוקבים ל"היטלר" בפייסבוק, "רשימת יהודים" בדף אחר: נציגי משרד החוץ והאיחוד האירופי דנו בדרכים להיאבק באנטישמיות ובגזענות. בכיר במשרד החוץ סיפר על תופעות עזיבה והתבוללות: "אנטישמיות - כמו אבולה"
"קשה יותר להיות יהודי מזוהה באירופה היום". כך אמר היום (ב') גדעון בכר, מנהל המחלקה למאבק באנטישמיות ושימור זכרון השואה במשרד החוץ. מפגש מומחים למאבק באנטישמיות ובגזענות שנערך בירושלים הוליד הערכות שונות באשר לעתיד הקהילה היהודית ביבשת וקשר בין האיסלאם הקיצוני לאנטישמיות.
"האנטישמיות היא כמו אבולה", אמר בכר. "זה וירוס. יש לו כל הזמן מוטציות. הוא כל הזמן משתנה ומתאים עצמו למצב, הוא חוצה גבולות ומרעיל לבבות. העליה באנטישמיות מהווה סכנה לציוויליזציה ולדמוקרטיה בכלל".
במפגש השתתפו נציגי יד ושם, פרקליטות המדינה, התאחדות הסטודנטים והאיחוד האירופי. האחרונים הציגו את מהלכי החקיקה והאמצעים הננקטים במאבק בגזענות, שנאת זרים ואנטישמיות. "אנו רואים הרבה נכונות ורצון לפעול נגד התופעה", אמר בכר. "יש הבנה של הבעייתיות שלה. באירופה יש עלייה קבועה וניכרת באנטישמיות".
עידו דניאל, מנהל פרויקט התאחדות הסטודנטים למאבק באנטישמיות, הציג צילום של עמוד פייסבוק צרפתי ובו שמות, תמונות ומידע על יהודים, לרבות מקום תפילתם והפארק שבו הם מטיילים עם ילדיהם. הוא הראה לנוכחים גם חשבון טוויטר של אדם שהציג עצמו כ"אדולף היטלר", ונהנה מ-370 אלף עוקבים. "האיש צייץ תמונה של בירקנאו וכתב: 'יום נפלא היום בעבודה'", סיפר.
לדברי בכר, יוזמות שונות באירופה, ובהן איסור על ברית מילה ושחיטה כשרה, "אמנם לא באו מטעמים אנטישמיים, אך הן מהוות איום ממשי על המשך קיום חיים יהודיים באירופה. מלבדן, היו מאות הפגנות שחלקן היו אנטישמיות לגמרי. אנחנו מאבחנים שלוש תופעות: עזיבה, התבוללות או הסתגרות - כולן תופעות רעות לאירופים ולקהילות היהודיות". בין היתר, סיפר על תופעות של הורדת מזוזות מהבתים, פחד ללכת עם כיפה לבית כנסת וויתור על סממנים יהודיים אחים.