"שולחן ברח": כך נראה תלוש של מלצר מנוצל
חיוב מלצר על חובות שהשאירו לקוחות שחמקו מתשלום - היא רק אחת הבעיות שמלצרים מתמודדים עמן. עשרות פניות שהגיעו ל-ynet מאתמול שופכות אור על מגוון שיטות ניצול ועוולות נפוצות בענף. ויש גם פתרונות חוקיים. צפו
פרסום סיפורה של המלצרית שעזבה את מסעדת הקונטיינר בנמל יפו לאחר שגילתה כי מלצרים נדרשים לשלם על מנות שהוחזרו או את חשבונותיהם של לקוחות שנטשו את המקום בלי לשלם - הביא לפניות רבות של עובדים במלצרות למערכת ynet, שסיפרו על עוולות רבות ונוספות בענף. שוחחנו באולפן ynet עם ס', שהציג בפנינו את תלוש השכר שלו בו נדרש לשלם על שולחן שברח ועם עו"ד ליאת שטיין - שסיפרה מדוע התופעות הללו כה נפוצות ומה ניתן לעשות. צפו:
גם ג', שנמצא בשנות ה-30 לחייו ועובד כיום במלצרות באילת, הציג בפנינו תלוש עם ניכוי על שולחן שברח וסיפר כי זה קרה לו מספר פעמים. "עבדתי כאן בשלושה מקומות בהם לא היה תשלום בסיס, או שכר בסיס של 10 שקלים ואת השאר השלמתי מהטיפים שלי. לפעמים לא הגעתי אפילו לשכר מינימום ופעם אחת איימה עלי אחראית המשמרת שתיקח את כל המשכורת שלי באותו היום, בגלל שולחן שנסגר בצורה לא טובה".
על זכויות בסיסיות כמו תשלום על שעות נוספות, הפרשות סוציאליות, ימי מחלה או חופשות - אין מה לדבר בכלל לדבריו. "זה מאוד שיטתי", אמר. "כל המסעדות מתנהלות בצורה הזו של השלמת השכר מהטיפים ויחסי אנוש זוועתיים. זו עבודה קשה, בתנאי העסקה מחפירים ויחס משפיל ומבזה. פעמים רבות המנהלים מדברים בסגנון לא יפה וחסר סבלנות ויש תחושה שאתה אוויר. גם נושא ההתלמדות מרגיז - יש לי ניסיון ותוך יומיים שלושה אני מבין מה צריך לעשות, אבל תמיד דורשים שבועיים של התלמדות, בשכר נמוך יותר".
גם טבחים נקנסים
ש' (18.5), שעבד כשנה וחצי במסעדה באחד המושבים בסמוך לאשדוד במהלך התיכון, גם מספר על תופעות מרגיזות במיוחד. "התחלתי בתור ראנר, שמוציא מנות ומגיש לשולחנות. השכר עמד על 25 שקל לשעה - אבל מי ששילם אותו לא היה בעל המסעדה אלא המלצרים עצמם, מהטיפים שלהם. למעשה הכניסו להם יד לכיס. לא רק שהמלצרים לא קיבלו שכר בסיס, אלא שלקחו להם מהטיפים שעליהם הם חיו כדי לשלם לעוזרי מלצרים - שהמסעדה הביאה מיוזמתה".
הבעיות לא הסתיימו כאן. "בלילה שלפני פסח, הכריחו אותנו לבוא ולעבוד בחינם בניקיון המסעדה, כדי להכשיר אותה. מי שלא בא - פוטר. נשארנו ערים לילה שלם, קרצפנו את המקום וחטפנו צעקות אם לא עשינו את זה טוב. הטבחים היו נקנסים על איחורים בהגשת המנות, לא שילמו לנו שעות נוספות, וכבן נוער גם מצאתי את עצמי עובד בלילות, בלי הסעה הביתה. זה יוצר תחושות קשות של חוסר ערך".
רק לאחר שנה - כשקודם לעמדת ברמן - החל לקבל תלוש שכר כחוק. "עד אז פשוט שילמו לי במקום בסוף המשמרת, מתוך הטיפים שנאספו". לאחר כחצי שנה - פוטר במפתיע. "התכוננתי להגיע למשמרת שנקבעה לי, כשהאחמ"שית שלחה לי פתרום סמס בו כתבה: 'אל תגיע היום לעבודה'. שאלתי מה קרה מספר פעמים, עד שהשיבה לי לאחר כחצי שעה - 'מנהל המסעדה החליט שמהיום הוא רוצה רק מעל גיל 20'. שאלתי אם אני מפוטר למעשה, והיא השיבה 'כן'".
כשפנה בבקשה לקבל פיצויים, טענו במחלקת משאבי אנוש כי הוא לא עבד במקום שנה ולכן לא מגיעים לו פיצויים. "אמרתי להם שזו לא אשמתי שהם לא הוציאו לי תלוש במשך שנה - והאם השיבו לי שככה זה. הקשר מולם הסתיים לאחר ששאלתי - 'זו אשמתי שלא תיעדתם ולא פעלתם לפי החוק?'. כעת אני שוקל לפתוח בהליכים משפטיים".
בפנייה נוספת שקיבלנו, סיפר מלצר על מסעדה בחוף באשדוד, שאינה מוציאה תלושי משכורת בכלל - ואם הטיפים במקום אינם מספיקים היא משלימה לעובדים ל-21 שקל. גם הוא סיפר כי המלצרים נדרשים לשלם מהטיפים שלהם את המשכורת של הפיקולו והברמנים.
"המלצר מסתובב עם ארנק תשלום במזומן", סיפר. "בסוף המשמרת מוציאים מהקופה פירוט של חיובי המלצר ומתוך הכסף שיש לו בארנק הוא משלם. משמע, אם שולחן ברח או לא השאיר כסף כנדרש המלצר מכסה על כך מכיסו". אותו עובד סיפר גם על קנס שערורייתי במיוחד בגובה של 20 שקלים שהוטל על צוות העובדים, לאחר שסירבו לנקות חדר אחורי במסעדה.
ליקויים נפוצים בענף
מאיר דוד, מנהל אגף האכיפה המינהלי במשרד הכלכלה, מספר כי מאז כניסת החוק להגברת האכיפה לתוקף לפני כשנה וחצי - הוטלו בענף האירוח לבדו, עיצומים בגובה של יותר מ-6 מיליון שקלים על הפרות שונות והציאו כ-3,000 התראות.
הליקויים הנפוצים בענף כוללים לדבריו, אי תשלום על התלמדות, תשלום השכר במלואו מהטיפים - ללא רישום מסודר ומבלי שהם עובדים דרך הקופה, אי תשלום זכויות סוציאליות וניכויים לפנסיה - שאינם מועברים לעובד. "יש את כל הרעות החולות של העסקה שעתית" הוא מציין.
דוד מוסיף כי ניכויים שרירותיים הינם אסורים בהחלט לפי סעיף 25 לחוק הגנת השכר. "מותר להטיל קנסות על עובדים רק אם מדובר באחד הסעיפים המותרים בחוק או שיש הסכם קיבוצי במקום העבודה", הוא מפרט. הסעיפים המותרים בחוק הם מסים, תרומה שהעובד הסכים אליה, דמי חבר בארגון עובדים, תוספת לדמי חבר, דמי טיפול לארגון היציג, או קנס משמעתי - אחרי שהעובד עבר ועדת משמעת בהתאם להסכם קיבוצי".
מה קובע החוק - שאלות ותושבות
עו"ד דגנית לפידור זינגר, מומחית בדיני עבודה ממשרד לפידור ושות', מציינת כי עובד שלא קיבל את מלוא הזכויות - צריך להתריע בפני המעסיק כי הוא קיפח אותו וכי עליו לשלם את יתרת הסכום שמגיע לו. "אם המעסיק בוחר להתעלם, העובד יכול לפנות לבית הדין לעבודה בצירוף אסמכתאות, ולבקש לחייב לשלם את המגיע לו". אז מה הזכויות המגיעות לעובדים במלצרות - וכיצד אפשר לעמוד עליהן? עו"ד לפידור השיבה על מספר שאלות:
האם הטיפ יכול להוות שכר עבודה?
"בית המשפט קבע כי טיפ שנמסר ישירות למלצר מבלי שהוא עובר דרך קופת המעסיק, אינו יכול לבוא בגדר "שכר עבודה" ועל המעסיק לשלם לו בנוסף שכר שלא יפחת ממינימום. החוק מחייב את המעביד לקבוע במפורש בהודעה על תנאי עבודה שנמסרת לעובד או בהסכם העבודה את אופן תשלום השכר, דרך הטיפול בהכנסות מתשרים, דרכי חלוקת הסכומים והאם סך התשרים העולה על שכר מינימום יוותר בחזקת המלצר או יעבור לרשות המעסיק. כמו כן, על המעסיק להוציא תלוש שכר שמפרט הן את הסכום ששילם לעובד במישרין והן את סכום התשר ששולם לעובד".
האם מתלמדים זכאים לשכר?
"בהחלט. הפסיקה קובעת כי עובד זכאי לקבל שכר גם עבור תקופת ההתלמדות שלו במקום עבודתו - גם אם לאחר סיום ההתלמדות הוחלט שלא להמשיך ולהעסיק אותו. אם המעסיק מפיק תועלת מעבודתו של העובד, גם אם מזערית - העובד זכאי לדרוש שכר בגין שעות אלו. העובדה כי המעסיק מלמד את העובד מקצוע אין בה לכשעצמה כדי לשלול ממנו את מעמדו כעובד".
מה הדין במקרה של הארכת המשמרת?
"אם העובד נאלץ לעבוד מעל ליום עבודה מלא של 9 שעות עבודה - כולל חצי שעה הפסקה - הוא זכאי לגמול בגין עבודה בשעות נוספות. עבור השעתיים הנוספות הראשונות זכאי העובד לתוספת של 25% משכר העבודה הרגיל והחל מהשעה השלישית ואילך זכאי לתוספת של 50% משכר העבודה הרגיל, כך שעבור השעתיים הראשונות ישתכר בכל שעה 125% משכרו הרגיל והחל מהשעה השלישית ואילך, ישתכר בכל שעה, 150% משכרו הרגיל".
האם המלצר זכאי לתשלום במקרה שמקצרים לו את המשמרת?
"כאשר העובד מגיע לעבודה, מוכן לבצע אותה בכל השעות שנקבעו לו והמשמרת קוצרה ביוזמת המעסיק - המלצר יכול לדרוש לשלם לו שכר עבור כל שעות העבודה. אי תשלום שכר עבור השעות בהן היה אמור לעבוד בשל קיצור המשמרת - אינו חוקי".
האם הפסקת שיבוץ מהווה הפסקת עבודה?
"יש מעסיקים הסבורים כי אם הם יפסיקו את שיבוצו של העובד הדבר לא ייחשב כפיטורים - אבל הפסקה חד צדדית של שיבוץ העובד מהווה פיטורים לכל דבר ועניין ולפיכך, מעביד המעוניין להפסיק את עבודת העובד נדרש לערוך לו שימוע כחוק".
מה מגיע לעובדים במלצרות מבחינת חופשה שנתית, ימי מחלה וזכויות סוציאליות?
"מלצרים זכאיים לצבירת ימי חופשה שנתית, ימי מחלה ותנאים סוציאליים ככל עובד אחר. כך למשל, בית הדין האזורי לעבודה בירושלים הורה למסעדה לפצות שני מלצרים שפוטרו בסכום כולל של כ-250 אלף שקל, בגין הפרשי שכר, זכויות סוציאליות שונות ופיצויי פיטורים לאחד התובעים.
מה יכולים העובדים לעשות?
על אף שהעובדים במסעדות ובבתי הקפה הם הצד החלש במערכת היחסים מול המעסיק - אין סיבה לשבת בחיבוק ידיים אם זכויותכם הופרו. עו"ד אירית קוטונה יועצת משפטית בכוח לעובדים, סיפקה טיפים לעובדים, שיאפשרו להם לעמוד על זכויותיכם:
- תשלום שכר - וודאו מראש האם הטיפים מופיעים בחוזה כרכיב בשכר או כתוספת.
- סעיפים לא חוקיים בחוזה - בחוזים רבים מופיעים סעיפים שאינם חוקיים, למשל "וויתור על הזכות לפנות לערכאות". סעיף זה אינו חוקי ולא יהיה לו תוקף בבית המשפט.
- התאגדות - העובד נמצא בעמדת נחיתות מול המעסיק והקמת וועד עובדים מבטיחה חזית משותפת אחידה והגנה של ארגון העובדים. חתימה על הסכם קיבוצי תסדיר את שעות העבודה, הזכויות הסוציאליות וכאמור- הנסיבות בהם ניתן להטיל קנסות.