שתף קטע נבחר

 

טרור בסיני ועיתונאים: הצרות של נשיא מצרים

אחרי הפיגוע הקשה בתקופתו פועל א-סיסי בשתי חזיתות, ביטחונית ותקשורתית: באחת יפונו תושבים בסיני והצבא חוזר לשלוט ברחובות. בשנייה הושעה מנחה שבתכניתו הוזכרו דברי הנשיא על התבוסה בששת הימים

לנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי יש הרבה כאבי ראש בימים האחרונים, אחרי הפיגוע הקטלני בחצי האי סיני. יותר מ-30 חיילים נהרגו בפיגוע הקשה ביותר בתקופתו, אפילו מאז בחירתו של מורסי. אולם מתברר שמעבר לחיפוש פתרונות מיידיים למצב הנפיץ בגבול בין עזה לסיני, במצרים גם עוסקים בניסיון "לאחד את השורות" בחזית התקשורתית נגד הטרור, ולמנוע אמירות שעלולות להוריד את המורל של הצבא והעם.

 

עוד חדשות בעולם:

תוצאת המשבר - עוד 2.6 מיליון ילדים עניים

צלילה לשרידי ספינה ששקעה לפני אלפי שנים

הבריחה משבי בוקו חראם: נערות מעידות

 

כך במקרה של השדר המצרי מחמוד סעד, שמשדר ארבע פעמים בשבוע את תכניתו הפופולרית "אח'ר נהאר" (סוף היום). על פי התקשורת המצרית, ביום שבת האחרון הגיעו סעד וצוותו לשדר כרגיל, אולם ללא הודעה מוקדמת נמסר להם כי הם לא ישדרו את התכנית.

 

מחמוד סעד. א-סיסי רוצה חזית תקשורתית אחידה ()
מחמוד סעד. א-סיסי רוצה חזית תקשורתית אחידה

 

הסיבה, על פי מרבית הפרסומים במצרים, נעוצה בכך שביום שישי האחרון אירח סעד פסיכולוגית בשם מנאל עומאר שבעקבות הפיגוע בסיני ניסתה לנתח את אישיותו של נשיא מצרים. היא הזכירה את דבריו כשר ההגנה המצרי באוקטובר 2013, על כך שהעם המצרי הביע סולידריות עם הצבא במהלך התבוסה (ה"נכסה") במלחמת ששת הימים.

 

בהודעה של הערוץ המצרי הפרטי יום למחרת התכנית השנויה במחלוקת נמתחה ביקורת עקיפה על דבריה של הפסיכולוגית, שכוונה לכך שהיא העלתה את זיכרון ה"נכסה" בזמן שמצרים מתאבלת על עשרות חייליה. בערב סעד כבר לא עלה לשידור בעקבות הראיון עם הפסיכולוגית. בהנהלת התכנית התעקשו בימים האחרונים כי לא נמנע ממנו להופיע והוא ימשיך בתפקידו כאחד מעמודי התווך בערוץ.

 

א-סיסי במסיבת עיתונאים אחרי הפיגוע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
א-סיסי במסיבת עיתונאים אחרי הפיגוע(צילום: AFP)

 

בעוד התקשורת הממשלתית מאמצת באופן אוטומטי את עמדת השלטון ביחס להתפתחויות במדינה בחודשים האחרונים, ניכר כי ישנו ניסיון גם למנוע ביקורת בקרב אנשי התקשורת בערוצים שנמצאים בבעלות פרטית ולא ממשלתית. יש לציין כי סעד ועוד שדרנים בערוצים המצריים עטו בסוף השבוע סרטים שחורים כדי להזדהות עם האבל של משפחות החיילים. אחד מהשדרנים אף עמד דקת דומייה בפתח תכניתו.

  

הקמת אזור חיץ בגבול רצועת עזה יצאה לדרך

במקביל במצרים ממשיכים לעסוק בתכניתו של א-סיסי למיגור הטרור בסיני, שכוללת לפי הפרסומים הקמת אזור חיץ בגבול עם רצועת עזה. גורם ביטחוני בכיר אמר לעיתון אל-חיאת ביממה האחרונה כי בתוך ימים צפויה לצאת לפועל תכנית לפריסה מחודשת של התושבים ברצועת הגבול עם רצועת עזה, כדי להתחיל בהקמת אזור החיץ שילווה בהריסת המנהרות שממשיכה להתבצע ביתר שאת.

 

על פי אותו גורם, האורך של אזור החיץ יהיה 13 ק"מ ועומקו יהיה בין 500 מטרים לקילומטר וחצי וייתכן שיורחב מעבר לכך. הגורם אמר כי התושבים יכולים לקבל פיצוי תמורת אדמתם, אך הדגיש: "לא מדובר כאן בגירוש אלא בפריסה מחדש".

 

טנק מצרי בצפון סיני. הטרוריסטים החליפו בגדים (צילום: AP) (צילום: AP)
טנק מצרי בצפון סיני. הטרוריסטים החליפו בגדים(צילום: AP)
 

אחר הצהריים מסרו גורמי צבא לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" כי כוח גדול של צבא מצרים הגיע לבתי האזרחים המתגוררים ברצועת הגבול ברפיח וביקש מהם לפנות את בתיהם תוך 48 שעות. הגורמים מסרו כי הפינוי הוא בהתאם להחלטת מועצת ההגנה הלאומית,שמטרתה זירוז ההקמה של אזור החיץ וחפירת תעלת מים עם הרצועה.

 

על פי הדיווח האזרחים הביעו הסכמה אך ביקשו לפחות שבועיים כדי להסדיר להם מקום חלופי ולהסזכים על פיצויים. מדובר כפי הנראה על 880 בתים, בנוסף לשטחים חקלאיים באזור הגבול.

 

בראיון הבוקר לעיתון הסעודי נשאל א-סיסי מדוע מצרים לא נלהבת לשתף פעולה במאבק נגד דאעש. הנשיא השיב בעוקצנות כי מצרים הייתה מהמדינות הראשונות שהזהירה מהסכנות הטמונות בהתפשטות הטרור, ומהניסיונות של חלק מהגורמים הבינלאומיים ליצור ארגונים קיצוניים שמסייעים לה להיאבק בגורמים אחרים באזור. לדברי א-סיסי, אף על פי שמצרים נכוותה באש הטרור, היא שותפה בפועל למאמצים הבינלאומיים למאבק בו.

 

הצבא מתגבר כוחות בסיני, הטרוריסטים גילחו זקנים

בתוך כך ממשיך צבא מצרים לתגבר את כוחותיו בחצי האי סיני. גורם ביטחוני מצרי שצוטט בעיתון הסעודי אל-עוכאז טוען כי בעקבות הפריסה המוגברת של הצבא באותו אזור גורמי טרור בכירים בסיני גילחו את זקניהם והחליפו את בגדיהם, מחשש שייתפסו על ידי כוחות הביטחון.

 

לפיכך פורסמו הנחיות לנקוט משנה זהירות ולפקח על כל האזורים הגובלים עם סיני בתוך מצרים מחשש שאותם פעילים יימלטו למחוזות אחרים. לפי אותו גורם, גם מסוקי אפאצ'י של צבא מצרים חגים באוויר לכל אורך היום, גם בגבול עם ישראל, כדי לאתר יעדי טרור ולתקוף אותם.

 

בינתיים נראה שברחובות מצרים הצבא חוזר לעניינים. הנשיא א-סיסי פרסם אתמול צו שמתיר במשך שנתיים לצבא לסייע למשטרה להגן ולאבטח את המתקנים הרגישים במדינה, ובנוסף להעמיד לדין צבאי את תוקפי המתקנים.

 

ההחלטה כבר עוררה ביקורת בזירה הפוליטית: גורמי צבא אמרו ל"א-שרק אל-אווסט" כי הצו כולל אוניברסיטאות, רשתות כבישים, מים, חשמל ותחבורה. אותם גורמים הסבירו: "הצו מעניק סמכות שיפוטית לצבא במאבק בפורעי חוק ופעילי טרור, ומקל את אבטחת המתקנים כי לצבא יש יותר אמצעים מאשר למשטרה האזרחית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"היינו הראשונים שהזהירו על דאעש"
צילום: AFP
מומלצים