שתף קטע נבחר

קברים וייאוש: הכפר שבו התפרצה האבולה

גופתו של אמיל בן השנתיים, החולה הראשון של התפרצות האבולה באפריקה, קבורה ליד בית אביו בגינאה, כדי שרוחו תישאר קרובה. הרדיו האדום שלצליליו נהג לרקוד נשמר למזכרת - כל שאר המזכרות נקברו מחשש להדבקה

בכפר בגינאה שבו החלה ההתפרצות הנוכחית של האבולה במערב אפריקה, 14 קברים מסמנים את המקום שבו החל הנגיף הקטלני לצאת משליטה. פועלי סיוע בינלאומי שביקרו לאחרונה בכפר מליאנדו אומרים כי שום דבר שם אינו רגיל עוד, וכי משפחות נקרעו על-ידי הנגיף הנוראי.

 

עוד חדשות בעולם :

 

הקורבן הראשון של התפרצות האבולה הנוכחית בעולם, ככל הידוע לאנשי הרפואה, בא מהכפר הזה: היה זה אמיל אואואמונו, פעוט בן שנתיים שחי בכפר הציורי המיוער עם הוריו ושלוש אחיותיו, בהן פילומנה בת ה-4. הילד לקה בספטמבר אשתקד במחלה מסתורית שגרמה לו לחום גבוה והקאות. כשבוע אחרי מותו חלתה גם פילומנה ומתה. זמן קצר אחר כך חלו ומתו גם אמם וסבתם.

אמיל, החולה הראשון באבולה, עם הוריו לאחריו הלידה (צילום: AP) (צילום: AP)
אמיל, החולה הראשון באבולה, עם הוריו לאחריו הלידה(צילום: AP)

חודשים ארוכים עברו עד שגורמי בריאות בינלאומיים זיהו את אמיל כ-Patient Zero, החולה הראשון בהתפרצות האבולה במערב אפריקה. מאז ממשיך מספר הנדבקים בנגיף להכפיל את עצמו אחת לכמה שבועות. עד כה גרמה האבולה למותם של קרוב ל-5,000 בני אדם מתוך כ-10,000 שנדבקו בהתפרצות הנוכחית, רובם באפריקה.

 

אנשי "רופאים ללא גבולות" בגינאה (צילום: אייל רייניך) (צילום: אייל רייניך)
אנשי "רופאים ללא גבולות" בגינאה(צילום: אייל רייניך)

"אמיל אהב לרקוד ופילומנה אהבה לשאת תינוקות קטנים על גבה ולדמיין שהיא אמא בעצמה", סיפרה סוזן בקס מיוניצ"ף, ששוחחה עם אביהם אטיין במהלך ביקור שערכה מוקדם יותר החודש במלינאדו, כפר שבו אין מוסדות בריאות ושרחוק יותר משעתיים נסיעה מבירת גינאה, קונאקרי.

 

אטיין קבר את בגדיהם ושמיכותיהם של שני ילדיו שמתו מאבולה, אבל שמר לעצמו רדיו אדום קטן שאמיל נהג לבקש להדליק כדי שיוכל לרקוד לצלילי המוסיקה. גופותיהם של אמיל, פילומנה ואמם קבורות בסמוך לבית בן שני החדרים שבו חי כעת אטיין עם אשתו השנייה ושלוש בנות.

 

אנשי סיוע מטפלים בנגועי אבולה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנשי סיוע מטפלים בנגועי אבולה(צילום: AFP)

"כששאלנו אותו על אמיל, הפנים שלו השתנו", מספרת בקס, "ממש כאילו הוסרה ממנו מסכה והטראומה ממה שהוא עבר הפכה למוחשית כל כך". בקס סיפרה שהאבולה הרגה לפחות 14 בני אדם בכפר שבו חיים כ-500 איש, אולם גורמי בריאות מעריכים שהמספר האמיתי של המקרים גדול פי שניים או ארבעה מהמספרים הרשמיים.

 

בקס ביקרה במליאנדו עם עמיתים כחלק מפרויקט שנועד להעריך את השפעת האבולה על ילדים באזור. לעיניה נגלה כפר מלא מכל עבר בקברים של קורבנות אבולה. בתחילה קברו אנשים את המתים בסמוך לבתיהם כדי שיוכלו להיות קרובים לרוחותיהם.

ציוד הרופאים הנלחמים באבולה, אחרי חיטוי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ציוד הרופאים הנלחמים באבולה, אחרי חיטוי(צילום: AFP)

כמו חקלאים אחרים בכפר, בקס אומרת שאטיין מתקשה כעת למכור סחורות, משום שמי שאינם תושבי המקום חוששים שהם נגועים באבולה.

בינתיים הוא ממשיך לעבוד. תושבי הכפר מתלוננים כי כעת הם עניים יותר מכפי שהיו לפני שתקפה האבולה.

 

"הוא אמר שזה הדבר היחידי שהוא יכול לעשות", סיפרה בקס, "הוא נאלץ לחזור לשדות ולחפור כדי שיוכל לטפל בילדיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
רק שבועות אחרי מות אמיל הבינו: זה נגיף האבולה
צילום: AP
מומלצים