שתף קטע נבחר
 

איך תדעו איזו מניה כדאי לקנות?

מחפשים שיטה בטוחה להשקעה במניות? אף אחד כנראה לא יוכל לתת לכם את נוסחת הקסם עם השיטה הנכונה והבטוחה ביותר, כי אין ממש כזו. אך, בכל זאת, כדאי להכיר את השיטות והגישות הקיימות להשקעה ואת המידע שיכוון אתכם בעולם המניות

מניה היא כלי ההשקעה הפופולארי בבורסה והיא קורצת למשקיעים בגלל הרווחים שהיא עשויה להניב. אומנם יש סיכון בהשקעה במניה, אך התשואה המפתה שכלי השקעה זה טומן בחובו לעיתים שווה את הסיכון. השאלה המסקרנת ביותר והנצחית בכל הקשור למניות היא מהי הגישה והשיטה הנכונה ביותר להשקעה במניות?

 

אם אתם מחפשים תשובה מדעית לשאלה, מיותר לציין שלא תמצאו. קיימות מספר שיטות השקעה, וכאן נכנס לתמונה אלמנט משמעותי המשפיע על הבחירה בשיטה כזו או אחרת – האופי שלכם. סביר שהאופי שלכם ינחה אתכם בבחירת השיטה הנכונה עבורכם, אז אילו שיטות קיימות בבחירת מניות ספציפיות?

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

משה חסון מבנק איגוד מציע למשקיעים בראש ובראשונה לקחת בחשבון את עניין התזמון של ההשקעה ולא לנסות להילחם במגמה. "אם שוק המניות במגמת ירידה, גם מניות של חברות טובות שמתומחרות בשווי כדאי, עשויות לרדת ולכן רצוי להמתין לשינוי מגמה".

 

כשאומרים מגמה למה מתכוונים? אם אתם משקיעים במניות כדאי שתכירו את הכיוון הכללי של השוק, נתוני המאקרו המתפרסמים מדי חודש מצביעים על המגמה הכללית, הם מהווים אינדיקציה לצמיחה כלכלית או להאטה בצמיחה, בצריכה או בקצב האינפלציה. "אם נתוני המאקרו מצביעים על האטה בצמיחה ובצריכה, הם משדרים לשוק שייתכן שהתמחור של שוק המניות כולו הוא גבוה מדי – ללא אבחנה בין מניה זו או אחרת", מציין חסון.

 

לכו על מניות גדולות ויציבות

טיפ נוסף שמציע חסון למשקיעים שמתלבטים באיזו שיטת השקעה לבחור היא לתת עדיפות למניות גדולות שמחירן פחות תנודתי בדרך כלל. "למשקיע שרוצה להיחשף לשוק המניות מבלי להיחשף לתנודתיות יתר, יתאימו יותר מניות של חברות בעלות שווי שוק גדול. התנודתיות במניות אלו נמוכה בדרך כלל בהשוואה למניות של חברות קטנות, כך המשקיע יפסיד פחות בתרחיש של ירידות בשוק המניות", מסביר חסון.

 

מעבר לגודל החברה, יש חשיבות גם ליציבות שלה. איך תוכלו לדעת שמניה היא יציבה? בדקו את שיעור החוב שלה מתוך המאזן, "חברות ששיעור זה גבוה אצלן, עשויות להיקלע לקשיים בתקופות של האטה ומחיר המניה יכול במצב כזה להידרדר במהירות. מעבר לכך, שימו לב גם לעקביות בחלוקת הדיבידנד – נתון נוסף המעיד על איתנות פיננסית של חברה", מציין חסון.

 

כך תדעו אם המניה יקרה

בבואכם לבחור מניות ספציפיות להשקעה כדאי מאוד שתעקבו אחר כמה נתונים בסיסיים שיסמנו לכם האם המניה יקרה מדי. כדאי לשים לב ליחס שבין מחיר המניה לבין הרווח שהחברה מייצרת – היחס הזה ידוע בכינויו "מכפיל רווח", כך תדעו מה היחס שבין שווי החברה לבין הרווחים שהחברה מייצרת.

 

"ככל שהיחס הזה נמוך יותר, המניה נחשבת זולה (תוכלו להשוות גם לחברות אחרות שפועלות באותו ענף וכך למדוד האם המניה זולה). ממה כדאי להיזהר? ממניות בעלות מכפיל רווח 'מנופח' הנובע מרעש תקשורתי או מציפיות מוגזמות לצמיחה, אלה מניות שיכולות לצנוח באותה המהירות", מציין חסון.

 

אילו שיטות השקעה קיימות?

השקעה מפוזרת במדדים - שיטה שמניחה שהאינפורמציה ידועה לכולם ואין אף משקיע שיודע יותר מחבריו. "המצדדים בשיטה זו סבורים שאין שום טעם בבחירת מניות באופן סלקטיבי וזה אפילו עלול להיות מסוכן. לכן עדיף לקנות מדד שמאפשר פיזור", מסביר אייל דבי, מנהל מחלקת מחקר ני"ע ישראלים בלאומי שוקי הון. "יש בכך הרבה היגיון והייתי ממליץ עליה למשקיע הפרטי הממוצע, שעיסוקו ופרנסתו אינם בהשקעות", מוסיף דבי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

שיטת הערך - השקעה על פי השיטה שמנסה לכמת את הערך הכלכלי של החברה לפי פרמטרים כלכליים של הכנסות, רווחיות, צמיחה, סיכון. השיטה הזו מצריכה מהמשקיע ידע פיננסי ויכולות ניתוח מעמיקות של החברות. "המטרה בגישה זו היא לרכוש מניות של חברות מעולות (שנסחרות במחירים זולים יחסית) מתוך אמונה שלאורך זמן תתבצע התאמה בין איכות הביצועים לבין מחיר המניה – מה שכמובן ישביח את ערך המניה", מסביר דבי.

 

השיטה הטכנית - גישת ההשקעה הנשענת על ניתוח טכני בהנחה שכך תוכלו לזהות ולנצל מגמות מסחר. מי שמעוניין בשיטה זו צריך להכיר את החוקים המרכזיים שלה – הגרף הוא ה"מלך" – הגרף מגלם את הכול. עוד חוק משמעותי העומד בבסיס שיטה זו הוא שההיסטוריה תמיד חוזרת על עצמה ושהשוק נע בגלים. "גישה זו קנתה לעצמה חסידים רבים אך באופן אישי איני נמנה עליהם", מציין דבי ממחלקת מחקר ני"ע ישראלים בלאומי שוקי הון. "יתרונותיו של הניתוח הטכני נעוצים בעצם הפשטות שלו אך גם בעצם היותו מאוד אובייקטיבי – אין מקום לסובייקטיביות כמו הנחות ותחזיות", מסביר.

 

מחפשים את פייסבוק הבאה?

אביבית מנה קליל, מנכ"ל משותף באופנהיימר ישראל, מסבירה שיש שתי אסטרטגיות מרכזיות להשקעה במניות: שיטת ה-TOP-DOWN- בשיטה זו המשקיע מסתכל על המניות ברמת הלוויין, מלמעלה למטה. מדובר בהסתכלות רחבה על סקטורים, מגמות, הדינאמיקה בעולם הגיאו-פוליטי, יצרני, טכנולוגי. כך המשקיע בוחר במדינות המעניינות אותו ובסקטורים המעניינים, מתוך ידע כללי ולא מתוך בקיאות בפרטי פרטים. (דוגמה להשקעה כזו היא דרך תעודות סל או ETF - המקבילה האמריקנית לתעודת סל).

 

האסטרטגיה השנייה היא שיטת BOTTOM-UP – בשיטה זו המשקיעים בוחנים מניות ברמת החברה. בודקים האם מדובר בחברה העוסקת בתחום טוב, אם הדוחות הכספיים שלה טובים וכך קונים מניות על פי סיפורים בודדים, על סמך סיפור נקודתי.

 

לשיטת ה- BOTTOM-UP יש שתי גישות שכדאי להכיר, מסבירה מנה קליל: מניות בצמיחה – מניות המשקפות קצב צמיחה גבוה ומומנטום חזק בשוק. על פי גישה זו המשקיע מחפש את הכוכב הבא – את הפייסבוק הבא או את האינסטגרם הבא. מדובר בחברות שהולכות לפרוץ בשוק, המוקד בגישה זו הוא על המומנטום. הגישה השנייה היא גישת הערך – מיועדת דווקא למשקיעים שמחפשים אחר חברות יותר שמרניות שמחלקות דיבידנד, שיש להן תזרים חיובי ושהן מאוד יציבות עם נכסים יציבים.

 

אביבית מנה קליל מדגישה כי העונש על בחירה לא מוצלחת בגישת המניות בצמיחה הוא חמור הרבה יותר, "אם אתה טועה, העונש הוא מאוד חמור כי מניות לא צומחות יכולות לרדת פתאום ב-50%-60%, לעומת זאת, בגישת הערך העונש הוא פחות חמור אם טועים".

 

"זה לא טיול קצר, זה מסע ארוך"

כאמור, קשה להצביע על שיטה אחת כטובה יותר מהשיטה האחרת, "אין גישה אחת נכונה להשקעה במניות ואפילו ניתן להשתמש בו זמנית בכולן", מציין דבי.

 

אם בכל זאת תרצו למצוא איזשהו עיקרון יציב לבחירה במניות, ייתכן כי תמצאו אותו דווקא באופק ההשקעה. "רכישת מניות אינה טיול קצר של אחר-הצהריים, זהו מסע ארוך המשתלם רק למתמידים ולבעלי סבלנות", מסביר דבי.

 

לסמוך על המלצות?

הכלי החשוב ביותר מבחינת המשקיע הוא מידע, המשקיע חשוף למידע בתקשורת הכלכלית, לסקירות אנליסטים שמנתחים את המניות ומסמנים תחזיות באשר לכיוון המניה וכמובן המלצות מצד יועצי השקעות ובעיקר המשקיע חשוף לשמועות.

 

איך תדעו עד כמה בכלל כדאי לכם להסתמך על המידע שאתם חשופים אליו? זו שאלה קריטית מבחינת המשקיע וכדאי כבר לדעת שתוכלו להשתמש בכלים האלה כתומכי החלטה, לצורך קבלת מידע נוסף אך לא כדאי לסמוך עליהם במאה אחוז.

 

"מאחר שיש גורמים רבים שמשפיעים על מחיר מניה ברמת המאקרו וברמת הענף בו החברה פועלת ומאחר שהשוק דינאמי, כדאי למשקיע לעבד את כל האינפורמציה ובסופו של דבר להחליט בעצמו אם להשקיע במניה או באיזה סכום להשקיע ולא להסתמך על מה שהמליץ לו חבר או 'גורו' השקעות כזה או אחר", מציין חסון מבנק איגוד. 


פורסם לראשונה 30/10/2014 08:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים