עימות במועצת הביטחון: הפלסטינים טענו שירושלים במצור, השגריר הישראלי שלף תנ"ך
דיון מועצת הביטחון של האו"ם בנושא הבנייה במזרח ירושלים הפך לזירת התגוששות. "ישראל מנסה לשנות את ההיסטוריה", אמר ריאד מנסור. רון פרושאור החזיק תנ"ך ואמר כי לירושלים היה רקע יהודי לפני ערים אחרות. תת-מזכ"ל האו"ם למדיניות: "הבנייה מקרבת את המצב למדינה אחת"
המהלך הפלסטיני-ירדני נגד ישראל באו"ם: מועצת הביטחון דנה הערב (ד') בתלונה שהוגשה נגד ישראל על רקע הבנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים. תת מזכ"ל האו"ם למדיניות, ג'פרי פלטמן, אמר בדיון: "תוכניות הבנייה של ישראל במזרח ירושלים - אם יתממשו - מטילות ספק בנכונותה לקדם שלום. הבנייה חותרת תחת הסיכוי לפתרון של שתי מדינות".
עם זאת, ארה"ב צפויה להפעיל את זכות הווטו שלה במועצת הביטחון ולא לאפשר קבלת החלטה נגד ישראל. פלטמן האשים את ישראל בפעולות בלתי חוקיות והסביר ש"הבנייה מקרבת את המצב למדינה אחת. הסטטוס קוו אינו אופציה. דחייה נוספת רק תחריף את העימות".
הדברים נאמרו בדיון על "המצב במזרח התיכון כולל השאלה הפלסטינית". מאחר שעמדת ארה"ב ידועה מראש, הדיון מהווה בפועל "הוצאת קיטור" בלבד נגד ישראל בנושאי ההתנחלויות, העימותים במזרח ירושלים והטענות הערביות להגבלת פלסטינים בהר הבית.
המשקיף הפלסטיני ריאד מנסור אמר בדיון שבמזרח ירושלים שורר מצב נפיץ: "ירושלים היא המפתח לשלום. היא המרכז של הפלסטינים במשך דורות והיא תמיד תשמור על זהות מוסלמית. כיום ירושלים תחת מצור וישראל מנסה לשנות את ההיסטוריה שלה. הפרובוקציות של ישראל בכיפת הסלע מחריפות את העימות. אנחנו מעוניינים לסיים את הכיבוש ולהשיג שלום המבוסס על גבולות 67'".
בתגובה לדברים החזיק השגריר הישראלי רון פרושאור תנ"ך וציין שליהודים יש קשר בן אלפי שנים לירושלים: "שהפלסטינים יפסיקו להמציא היסטוריה ויתחילו לעשות היסטוריה על ידי עשיית שלום עם ישראל". הוא האשים את אבו מאזן בקריאה למנוע מיהודים לבקר בהר הבית בכל האמצעים האפשרים: "דברי השנאה שלו שודרו 19 פעמים במשך שלושה ימים. התוצאה של דבריו המתסיסים היא האלימות הנוכחית. קודם הוא קורא לצעירים לעלות להר הבית ועכשיו הוא פונה למועצת הביטחון בגלל האלימות".
הדיון התכנס בעקבות מכתב תלונה שהגיש מנסור, שביקש מהמועצה לגרום להפסקת הבנייה בירושלים המזרחית. מי שקידמה את ההצבעה באופן רשמי היא ירדן, נציגת קבוצת המדינות הערביות במועצת הביטחון. במכתב ששלח מנסור הוא קרא לקהילה הבינלאומית לדרוש מישראל להפסיק את "הבנייה הלא חוקית" בהתנחלויות ובמזרח ירושלים.
ביום שני הורה נתניהו לקדם תכנון של יותר מאלף יחידות דיור בירושלים, כולן מעבר לקו הירוק. לפי ההנחיה מדובר בכ-660 דירות ברמת שלמה וכ-400 בהר חומה (חומת שמואל). בנוסף, הורה נתניהו לקדם פרויקטים של תשתיות ביהודה ושומרון - בעיקר כבישים - לצורכי ביטחון ובטיחות.
על רקע המתיחות עם ארה"ב
התמיכה האמריקנית בישראל צפויה להימשך גם על רקע הימים המתוחים האחרונים בין ממשל אובמה לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. גם 24 שעות אחרי הפרסום במגזין "אטלנטיק", ממשיכות וושינגטון וירושלים לעסוק בהתבטאויות החריפות של גורם בממשל אובמה שכינה את נתניהו (Chickenshit), והזכיר שבמרוצת השנים התייחסו האמריקנים לראש הממשלה הישראלי כסרבן, רברבן, קצר ראייה, אטום ושחצן.
מוקדם יותר הגיב נתניהו לפרסום ואמר: "הגורמים האנונימיים שתוקפים אותנו ואותי אישית כי עשו זאת רק בגלל שאני מגן על מדינת ישראל. אם לא הייתי מגן על מדינת ישראל - לא היו תוקפים אותי".
בהמשך ניסה גם הבית הלבן להרחיק עצמו מהדברים, ודובר במועצה לביטחון לאומי מיהר להבהיר: "ברור שזוהי אינה עמדת הממשל. אנחנו חושבים שהערות כאלה אינן ראויות ומזיקות. ראש הממשלה נתניהו והנשיא עיצבו שותפות יעילה".
היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס הוסיפה: "במובנים רבים היחסים עם ישראל חזקים מאשר אי פעם. לנשיא אובמה ולראש הממשלה נתניהו יש להם מערכת יחסים יעילה ומועילה. אובמה נפגש עם ראש הממשלה הישראלי יותר מאשר עם כל מנהיג זר אחר".
רייס הודתה כי ישנם נושאים שישראל וארה"ב לא מסכימים עליהם בעיקר נושא ההתנחלויות. "עשרות שנים לארה"ב יש עמדה שונה לגבי ההתנחלויות והחוקיות שלהן. עמדת הממשלים לאורך עשרות שנים היא שפעילות ההתנחלויות היא בלתי חוקית ומזיקה למטרה של שתי מדינות. ברורה שהממשלה הנוכחית נוקטת בעמדה שונה וכשיש הצהרות בעלות משמעות, אנחנו מגיבים עליהן", כך רייס.
רייס דחתה את הפרסום ב"וול סטריט ג'ורנל" על כך שארה"ב משתפת פעולה עם איראן. "לא הייתי משתמשת במנוח זה. יש לנו קשיים ביצירת קשרים עם איראן כי יש להם רזומה של תמיכה בטרור וחתירה תחת מדינות שכנות. אנחנו מאוד מודאגים מהמאמץ האיראני להשיג נשק גרעיני", אמרה רייס.
עם זאת, הבכירה האמריקנית ציינה כי נוצר בסיס טוב יותר להשגת הסכם כולל שיבטל סכנה כלשהי שאיראן תפתח נשק גרעיני. "אם נשיג הסכם על הגרעין זה יהיה הישג משמעותי ביותר שייתן ביטחון טוב יותר לארה"ב ולאזור", ציינה רייס, אך סייגה: "הסיכוי להשיג הסכם עד לתאריך היעד ב-24 בנובמבר עומד על 50 אחוזים או פחות".