סוף טוב? תמה ההרחבה הכמותית בארה"ב
החל מנובמבר יימנע הבנק מלבצע רכישות בשווקים - לראשונה מזה 37 חודשים. לראשונה הודיע הבנק המרכזי: אם כלכלת ארה"ב תתאושש בקצב מהיר, הריבית עשויה לעלות מוקדם מהתחזיות - העומדות על אמצע 2015
לכל דבר מגיע סוף: היום (ד') נחתמה תוכנית ההרחבה הכמותית של הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב. למעשה מדובר בסוף הסבב השלישי של ההרחבה הכמותית (QE3), שמטרתו היתה לסייע לדחוף את הפעילות הכלכלית המדשדשת בארה"ב שלאחר המיתון. כך הודיע "הפד" בתום ישיבת ועדת השוק החופשי של הבנק המרכזי, שהסתיימה היום בתום התכנסות בת יומיים.
כצפוי, הריבית נותרת ברמתה האפסית, אך לראשונה נאמר במפורש בהודעת הבנק כי הוא עשוי להעלות את הריבית מוקדם מההערכות (אמצע 2015) אם קצב ההתאוששות של כלכלת ארה"ב יהיה מהיר מתחזיות הפד. בה בעת, גידול בקצב נמוך מהצפוי עשוי לגרום לפד לדחות את מועד העלאת הריבית.
במקביל, הפדרל ריזרב שינה במעט את תחזיותיו לגבי שוק העבודה האמריקני והאיפלציה במדינה; לפי הבנק המרכזי, תת-התפוקה בשוק העבודה "נעלם באופן הדרגתי", ואילו קצב השינוי במחירים האט באחרונה עקב "מחירי האנרגיה הנמוכים".
בוועידת השוק החופשי של הפד, שהסתיימה היום, הצביעו 9 בעד סיום תוכנית הרכישות, מול 1 שהתנגד. זאת, לאחר שבהתכנסות הקודמת הורד היקף הרכישות ל-15 מיליארד דולר בחודש, הושם עתה קץ לרכישות. בעקבות ההחלטה, החל מהחודש הבא הפד לא ירכוש ניירות בשווקים של ארה"ב.
רכישות בשווי 1.6 טריליון דולר
חודש נובמבר צפוי להיות החודש הראשון מזה 37 חודשים שבו הפד לא ירכוש בשוק אג"ח ממשלתי או אג"ח לטווח ארוך כלשהו. הכלכלן מייקל גפן (Michael Gapen) מברקליס חישב ומצא שמאז ספטמבר 2012 רכש הבנק בסך הכול אג"ח ממשלתי וניירות ערך מגובות משכנתאות בהיקף של 1.6 טריליון דולר. במאזן הבנק נרשם עתה שיא של 4.5 טריליון דולר, פי 6 מהסכום שהיה רשום במאזן מאז החל את הרכישות בסוף 2008.
במסגרת התוכנית רכש הפד מדי חודש אג"ח ממשלתיות וני"ע מגובות משכנתאות בהיקף של 85 מיליארד דולר. התוכנית הוכרזה בספטמבר 2012 על ידי יו"ר הפד הקודם, בן ברננקי, ובתמיכת היו"ר הנוכחית, ג'נט ילן, סגניתו דאז בתפקיד, ובחודשים הראשונים שלה עמד היקף הרכישות על 40 מיליארד דולר. בדצמבר של אותה שנה הוגדל הסכום ל-85 מיליארד דולר מדי חודש. למעשה, אם לוקחים בחשבון את הסבב הראשון והשני של ההרחבות, הבנק המרכזי של ארה"ב מזרים לשוק סכומי עתק במשך כמעט 6 שנים רצופות.
הסבב הראשון של ההרחבה הכמותית החל בנובמבר 2008, מייד לאחר התפרצות המשבר הפיננסי, עם רכישת אג"ח מגובה משכנתאות ב-600 מיליארד דולר. רכישות אלה נמשכו עד אמצע 2010 בקצב איטי יותר. בנובמבר 2010 החל הסבב השני, שכלל רכישת ני"ע בסכום של 600 מיליארד דולר עד סוף הרבעון השני של 2011.
בדצמבר 2013, שבועות ספורים לפני פרישתו מהתפקיד, הודיע ברננקי על שלב ראשון בסיומה של התוכנית - הורדה חודשית של 10 מיליארד דולר ברכישות, והורדה דומה באופן עקבי לאחר כל מפגש של הפד שיבוא בהמשך. ההורדות הפחיתו את סכום הרכישות עד ל-15 מיליארד דולר טרם הישיבה של היום.
"הזרמת הכספים ניפחה באופן מלאכותי את המניות"
מעט לאחר פרישתו הגן ברננקי על התוכנית, שזכתה לביקורת רבה מצד אנשי שוק, כלכלנים ופוליטקאים בארה"ב. בכינוס השנתי של האיגוד האמריקני לכלכלה אמר ברננקי כי ללא מדיניות זו - הכלכלה האמריקנית היתה קופאת על מקומה או אף נופלת למיתון. "הסקפטים הצביעו על כך שקצב ההתאוששות הנמוך מאכזב, ועל כך ששיעור הצמיחה בשנים האחרונות גבוה אך במעט מ-2%; ואולם ההתאוששות נתקלה ברוח נגדית חזקה, כך שללא הסיוע של מדיניות מוניטרית מרחיבה - הצמיחה היתה נמוכה באופו משמעותי, וייתכן שאף שלילית", אמר. ברננקי הוסיף כי מחקרים רבים תומכים בטענה זו.
יו"ר הפד שקדם לברננקי, אלן גרינספאן (Alan Greenspan), אמר היום כי תוכנית ההרחבה היתה הצלחה גדולה בכל הקשור לייצוב המערכת הפיננסית והגדלת ההכנסות מהנכסים במערכת זו. עם זאת, "היא לא הצליחה באמת להגדיל את הביקושים, שכן הבנקים עדיין לא משחררים את ההון הרזרבי שצברו לשוק. כל עוד זה יקרה, הפעילות הכלכלית לא תתפתח", אמר גרינפאן.
מנגד, פטר בוקוואר (Peter Boockvar), אנליסט שווקים בכיר ב-Lindsey Group, כתב היום בסקירה שפרסם כי הזרמת הכספים של הפד ניפחה באופן מלאכותי את מחירי המניות, ושהצמצום של היקף הרכישות בחודשים האחרונים אכן הביא לתיקון שלילי ולהפסדים במניות הקטנות והבינוניות שבזכות ההרחבה הכמותית הצליחו להשתלב ברשימת מדד S&P 500.
"השווקים והכלכלה האמריקנית הפכו למכורים להרחבה הכמותית. בלעדיה, אנו נהיה עדים לתהליך עמוק של הסתגלות. הדאגה הגדולה שלנו היא לא למה שיקרה לשווקים - שברור שיבצעו תיקון בעקבות סיום הזרמת הכספים - אלה למה שהפד יבחר כצעד הבא שלו", אמר בוקוואר.