ואלרי אדאמס - אשת הברזל
עם רצף ניצחונות הנמשך יותר מארבע שנים, הניו זילנדית היא רמה בפני עצמה בהדיפת כדור ברזל. אבינעם פורת על אלופה שאפילו יוסיין בולט יכול לקנא בדומיננטיות שלה
גמר הדיפת כדור הברזל לנשים באולימפיאדת לונדון 2012 היה חוויה קשה עבור ההודפת הניו-זילנדית, ואלרי אדאמס. אחרי שנתיים של ניצחונות ודווקא בבמה החשובה מכולן, אדאמס הסתפק ב-20.70 מטרים ונכנעה ליריבתה המושבעת, נדזיה אוסטפצ'וק הבלארוסית שהדפה למרחק של 21.36 מטרים ואיבדה את מדליית הזהב האולימפית, הפרס הספורטיבי היקר מכל.
אלא שתוך זמן קצר התברר כי מדובר בתקלה זמנית. במקרה שהזכיר את הפסילה של בן ג'ונסון מאולימפיאדת סיאול 1988 אחרי שקבע 9.79 שניות אך נתפס על שימוש בסמים, כך גם אוסטפצ'וק נפסלה אחרי שהתגלה כי נטלה סטרואידים אנאבוליים ונאלצה להיפרד ממדליית הזהב שעברה לאדאמס. אלא שלא בכך הסתיים הסיפור של אוסטפצ'וק ששילמה בריבית. בדיקות חדשניות אשר יכולות לשקף מצב של אירועים שהתרחשו שנים קודם לכן גילו כי הבלארוסית היא עבריינית סמים סדרתית והשתמשה בחומרים אסורים גם כשהוכתרה לאלופת העולם בהלסינקי 2005. באותה תחרות אגב אדאמס, אז בת 21, זכתה במדליית הארד ובעקבות הגילויים החדשים שודרגה לכסף.
לאחר "ההפסד" בלונדון שנמחק ממאזנה, אדאמס המשיכה לנצח במשך שנתיים נוספות ורצף הניצחונות הנוכחי שלה עומד על 54 (!).
את אדאמס אפשר לכנות "הרוצחת השקטה", היא "הורגת" בלי הרבה רעש וצלצולים כל יריבה אפשרית המזדמנת בדרכה. אדאמס הפכה לאתלטית היחידה שניצחה בארבע אליפויות עולם רצופות באצטדיון פתוח. חוץ מזה היא גם זכתה בשלוש אליפויות עולם באולם ובקצפת עליה חולם כל ספורטאי צמרת, שתי מדליות זהב אולימפיות.
שיאה האישי 21.34 מטרים אמנם רחוק משיא העולם של הרוסייה-היהודייה, נטליה ליסובסקיה, 22.63 מטרים שנקבע לפני 27 שנים, אלא שיש סיכוי גדול שהשיא המדובר נקבע תוך שימוש בממריצים הבלתי חוקיים שהיו נפוצים בשנות השמונים. כיום בכל אופן, אף אחת לא מתקרבת לאדאמס.
אדאמס מתנשאת לגובה של 1.93 מ' ושוקלת
120 ק"ג. תוצאותיה עומדות בקביעות על מעל ל-20 מ', מרחק מרשים ביותר בהתחשב בזה שמעולם לא נכשלה בבדיקת סמים.
אדאמס צמחה בפס הייצור הספורטיבי המפואר של ניו זילנד. רק ארבעה מיליון תושבים מונה האוכולסייה הניו זילנדית, חצי מישראל, אבל הספורט מייצר כוכבים בקנה מידה עולמי. באתלטיקה זכורים פיטר סנל וג'ון ווקר האגדיים. סנל היה לאתלט הראשון שזכה בזהב אולימפי ב-800 ו-1,500 מטרים באולימפיאדת רומא 1960 ויש לו גם מדליית זהב ב-800 מ' בטוקיו 1964. ווקר זכה בזהב ב-1,500 מטרים באולימפיאדת מונטריאול 1976.
לאדאמס סיפור ילדות מורכב. היא אחת מתוך 18 (!) ילדיו מחמש נשים שונות של סידני (סיד) אדאמס הבריטי שנשלח לשרת בבסיס חיל הים המלכותי בניו זילנד. אמה של ואלרי, ליקה נגאמו היא ילידת ממלכת טונגה השכנה הרחוקה, אחיה למחצה סטיבן אדאמס משחק ב-NBA באוקלהומה סיטי ת'אנדר ושני אחים נוספים משחקים כדורסל מקצועני בניו זילנד.
ואלרי הייתה נושאה בעבר לזורק לברטראנד וילי מקלדוניה החדשה ואף נשאה את שם משפחתו עד אשר התגרשו ב-2010. לפחות בכל הקשור אליהם כדור ברזל ודיסקוס לא הצליחו לחיות יחד.
כבר ב-1998 בהיותה בת 14 החלה לעסוק באתלטיקה. היא פגשה במטילת הכידון לשעבר קירסטן הלר, שאימנה אותה 11 שנים. ב-2010 עברה להתאמן אצל מטיל כידון לשעבר הצרפתי דידייה הופ, כשבסיס האימונים שלה מוקם דווקא בשווייץ. כל הסימנים הראו שמדובר בבחורה בעלת כשרון מיוחד לענף הזריקות, תפיסה טכנית, זריזות יחסית ומוטות ידיים ארוכות וחזקות.
לידיעת הקוראים דימה קרויטר וניקי פאלי: ואלרי היא מהאתלטים הבודדים שזכו במדליות זהב באליפויות העולם בכל הגילאים החל מקדטים (2001), דרך הנוער (2002) ועד לרצף הניצחונות המדהים באליפויות העולם לבוגרים. רשימת האתלטים הנוספים שזכו בזהב גם בקדטים וגם בבוגרים כוללת כמה מהכוכבים הגדולים של הענף, יוסיין בולט, ילנה איסינבייבה וקיראני ג'יימס. אתלטים שנולדו עם פוטנציאל והצליחו לממש אותו.
בתחילת החודש האחרון היא חגגה 30 ועדיין יכולה להמשיך מספר שנים נוספות. מי שכלל לא נאלצה לבצע את ההדיפה השישית באולימפיאדת בייג'ינג 2008 מכיוון שכבר הבטיחה את ניצחונה, מתכוונת להעשיר את רשימת תאריה באליפות העולם שתיערך בבייג'ינג ב-2015 וכמובן במדליית זהב אולימפית שלישית בריו 2016. תסמכו עליה שהיא תדע להניח את המדליות בסדר המופתי על המדפים המיועדים לכך בארון הפרסים המפוצץ שלה.
מסי, ניימאר ומסצ'ראנו ל-NBA? צפו בסל האדיר
ההחמצה הגדולה ביותר של השנה. צפו