שתף קטע נבחר

 

ליברמן מחזיר את השגריר משבדיה להתייעצויות

תגובה ישראלית להכרה השבדית במדינה פלסטינית: השגריר יצחק בחמן ישוב להתייעצויות בירושלים. מוקדם יותר תקף ליברמן: "על ממשלת שבדיה להבין שהיחסים במזרח התיכון מורכבים יותר מרהיט להרכבה עצמית של איקאה"

שר החוץ אביגדור ליברמן הורה הערב (יום ה') להחזיר ארצה להתייעצויות את שגריר ישראל בשטוקהולם יצחק בחמן. צעד זה ננקט בעקבות החלטת ממשלת שבדיה להכיר במדינת פלסטין.

 

עוד בחדשות:

קצין בכיר: "במלחמת לבנון השלישית נתב"ג ייסגר מהיום הראשון"

קרי: אמירות הגנאי נגד נתניהו שערורייתיות

החולה הסופנית שתכננה למות: זה לא הזמן

 

בישראל השיבו את השגריר כדי להרתיע מדינות אירופיות נוספות מנקיטת צעד דומה. הקריאה להתייעצויות אינה מוגבלת בזמן בדרך כלל ותלויה בעוצמת המשבר. גורמים מדיניים מסרו שישראל שוקלת צעדים נוספים. לאחר שהשגריר יחזור ארצה ישקלו גם להשאירו בישראל עד להודעה חדשה והמשמעות תהיה הורדת דרג בשגרירות. עם זאת ההערכה בישראל היא שהשגריר יחזור לשטוקהולם כעבור זמן קצר יחסית.

 

במהלך מבצע "צוק איתן", חמש מדינות באמריקה הלטינית, בהן ברזיל ופרו, השיבו את השגרירים שלהם מישראל להתייעצויות כאקט מחאה על פעולות צה"ל. השגרירים שבו לישראל כחודש לאחר מכן בסיום המבצע.

מחזיר את השגריר. השר ליברמן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מחזיר את השגריר. השר ליברמן(צילום: גיל יוחנן)

שרת החוץ של שבדיה מרגוט וולסטרום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שרת החוץ של שבדיה מרגוט וולסטרום(צילום: EPA)

מוקדם יותר אמר ליברמן כי החלטת ממשלת שבדיה להכיר במדינה פלסטינית היא החלטה אומללה שמחזקת את הגורמים הקיצוניים ואת הסרבנות הפלסטינית. לדבריו, הסיכוי היחיד להגעה להסדר הוא בניהול משא ומתן כנה בין ישראל לבין הפלסטינים, "ואילו צעדים כאלה רק מחזקים את הדרישות הלא-ריאליות של הפלסטינים ומרחיקים את ההסדר. חבל שממשלת שבדיה בחרה לנקוט בצעד הצהרתי שיש בו הרבה נזק ואין בו כל תועלת", אמר ליברמן. "על ממשלת שבדיה להבין שהיחסים במזרח התיכון מורכבים יותר מרהיט להרכבה עצמית של איקאה, ויש לנהוג בענין באחריות וברגישות".

 

שרת החוץ השבדית מרגוט וולסטרום הודיעה הבוקר כי ארצה מכירה רשמית במדינת פלסטין. בכך הפכה המדינה הסקנדינבית לראשונה באיחוד האירופי לנקוט צעד מסוג זה. "הממשלה קיבלה היום החלטה להכיר במדינה פלסטינית. זהו צעד חשוב שתומך בזכות הפלסטינים להגדרה עצמית". הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בירך על הצעד.

 

"ההכרה היום היא תרומה לעתיד טוב יותר לאזור שבמשך תקופה כה ארוכה התאפיין בשיחות משא ומתן מוקפאות, הרס ותסכול", כתבה וולסטרום במאמר ביומון הנפוץ ביותר בשבדיה "דגנס ניהטר". "יהיו כמה שיאמרו שההחלטה מגיעה מוקדם מדי. לעומת זאת, אני דווקא חוששת שהיא מגיעה מאוחר מדי". וולסטרום אמרה שהצעד השבדי נועד לתמוך בפלסטינים מתונים ולהפוך את המעמד שלהם לשוויוני יותר כמו זה של ישראל בשיחות השלום ביניהם, כמו גם לתת תקווה לצעירים בשני הצדדים. ממשלת שבדיה גם אימצה תוכנית להגדלת הסיוע לפלסטינים כדי לסייע לה לבנות מוסדות מדינתיים. השבדים ישלשו את הסיוע הכספי שלהם לפלסטין בחמש השנים הקרובות.

 

דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי אמרה בתגובה להכרזה של שבדיה: "אנחנו תומכים במדינה פלסטינית, אבל דרך משא ומתן. מה שאנחנו רואים זה תגובות של מדינות להיעדר משא ומתן לשלום". היא חזרה על קריאת קרי לחדש את המשא ומתן המדיני.

 

בכירים במשרד החוץ: "ראשי ממשלה בשבדיה - חובבנים"

בכירים במשרד החוץ תקפו אתמול את ממשלת שבדיה על כוונתה להכיר רשמית במדינה פלסטינית. "ראשי הממשלה שם הם חובבנים שלא למדו את מורכבות העבודה המדינית ולא למדו את מורכבות המצב במזרח התיכון. מוטב היה שיעשו שיעורי בית לפני שיטיפו לנו מוסר הרחק משטוקהולם".

ראש הממשלה השבדית סטפן לופבן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה השבדית סטפן לופבן(צילום: רויטרס)

"רק לפני כמה ימים", המשיכו הבכירים, "ראש ממשלת שבדיה התבזה כשאירח את ראשי המדינות הבלטיות וסקנדינביה ואפילו לא ידע את שמם. אולי מוטב שלפני שהוא מתעסק בסכסוך הישראלי ופוגע בתהליך המדיני ודוחף את הפלסטינים להמשיך בצעדים חד-צדדים, אולי כדאי שילמד קודם כל את שמות מנהיגי האזור שלו".

 

לפני כחודש, לאחר הודעת ראש הממשלה השבדי לופבן על הכוונה להכיר בפלסטינים, קרא משרד החוץ לשגריר שבדיה בישראל לשיחת נזיפה. כעת החליטו במשרד החוץ לעלות מדרגה. הפעם האחרונה שישראל החזירה שגריר להתייעצויות הייתה באפריל 2009 כשליברמן הורה להחזיר את שגריר ישראל בשוויץ להתייעצות מיידית במחאה על פגישת נשיא שוויץ עם מקבילו האיראני דאז מחמוד אחמדיניג'אד.

 

מקורות במשרד החוץ אמרו כי מדובר בממשלת מיעוט של אנשים שלא היו בשלטון הרבה מאוד שנים. "הם לקחו על עצמם את ההתחייבות הזאת כדי למשוך את המיעוט המוסלמי שמונה כשבעה אחוזים כדי שיצביעו עבורם. עכשיו, מסיבה בלתי ברורה ובניגוד לעמדת כל השותפות האירופיות, הממשלה השבדית מרגישה צורך לממש ההבטחה הזאת במקום לבדוק העובדות בשטח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
השר ליברמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים