לחייך בשיניים ישרות: מה זה אורתודנטיה?
מתי צריך לפנות לאורתודנט, כמה זמן אורך הטיפול ומה צריך לדעת לקראת הפגישה הראשונה? מומחה לאורתודנטיה מסביר
חיוך יפה מהווה מפתח חשוב להצלחה בחיים ומשפר את הביטחון העצמי. תחום האורתודונטיה (יישור שיניים) התפתח מאוד בעשרות השנים האחרונות, ועוזר למיליונים ברחבי העולם לשפר את מראה ותפקוד המשנן והסגר.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בעיות הדורשות טיפול ליישור שיניים הן רבות ומגוונות. רוב הפונים לטיפול אורתודונטי פונים בגלל צפיפות של השיניים (השיניים לא מסודרות ויוצרות חפיפה). אחרים פונים בגלל מרווחים בין השיניים, סגירה הפוכה, מנשך פתוח ועוד. בעיות אלו ניתנות לפתרון, אך דורשות הערכה כוללת ומדויקת של הנתונים של כל מתרפא.
הצעד הראשון הוא פנייה לרופא מומחה ביישור שיניים (אורתודנט). מומחה ביישור שיניים הוא רופא שיניים אשר עבר התמחות (כ- 3 וחצי שנים) בנוסף ללימודי רפואת השיניים, והוכר על ידי משרד הבריאות לאחר שעבר מבחני הסמכה.
עוד כתבות על בריאות השינים
אחרי החופש: לשקם את נזקי הקיץ לשיניים
אלוורה וציפורן: הדרך הטבעית לטפל בדלקת חניכיים עקירת שיניים: הטיפול, הסיכונים וההחלמה
למה חשוב לטפל אצל מומחה באורתודונטיה?
מערכת המשנן והסגר היא מערכת מורכבת, אשר מחייבת אבחון מדויק וכולל. מומחה ביישור שיניים עבר הכשרה רחבה כולל קורסים באבחון קליני, ניתוח ופירוש של צילומים, הערכת ההשפעה של גדילה והתפתחות. כמו כן, מומחה ליישור שיניים נחשף למגוון רחב של שיטות טיפול, אשר עוזרות לו לבחור את הטיפול הנכון ביותר עבור כל מתרפא.
לרוב טיפולים אורתודונטים הם טיפולים ממושכים, אשר דורשים ביקורות שוטפות. בכל פגישה האורתודונט, בודק את המתרפא ומחליט על האופן הטוב ביותר לקדם את הטיפול. החלטה זו, בדומה לבחירת הטיפול הנכון בתחילת הטיפול, דורשת ידע רב, והכרה עמוקה של מערכות הטיפול ותחום האורתודונטיה.
פעמים רבות אני שומע מהורים לילדים, כי נאמר להם שבדיקה אורתודונטית ראשונה מומלצת לאחר סיום נשירת השיניים הנשירות ('שיני החלב') ובקיעת השיניים הקבועות; אמירה זו היא טעות נפוצה. נכון יותר להגיע לבדיקה ראשונה אצל מומחה ליישור שיניים בגילאי 7-8 עם בקיעת החותכות (השיניים הקדמיות) הקבועות או ברגע שההורים הבחינו בבעיה אורתודונטית.
ברוב המקרים הטיפול הפעיל ידחה אכן לסיום בקיעת המשנן הקבוע, אך ישנם מקרים בהם ההתערבות בגיל צעיר יותר, היא נכונה ויעילה הרבה יותר. כמו כן, מעקב של אורתודונט לאורך שנות החלפת המשנן היא חשובה ביותר.
לקראת הפגישה עם האורתודנט
הדבר החשוב ביותר לפני ההגעה לייעוץ ראשון אצל אורתודונט הוא לנסח באופן ברור מה הן הציפיות שלך מהטיפול. מה חשוב לך לשפר במראה של השיניים? האם קיים חוסר נוחות בשעת הלעיסה או הדיבור, כתוצאה מעמדת השיניים?
חשוב מאוד לרופא המטפל לדעת מה הציפיות של המתרפא, בנוסף לציפיות ההורים, על מנת להתאים ככל הניתן את הטיפול לציפיות אלו. הבדיקה האורתודונטית הראשונה נועדה לקבוע את הצורך בטיפול, ואת התזמון הנכון ביותר להתחלת הטיפול.
ברוב המקרים הטיפול לא יתחיל בפגישה הראשונה וגם לא בפגישה השנייה. ישנו תהליך של אבחון הכולל צילומים ייעודיים, ולימוד של כל הנתונים על ידי המומחה ליישור שיניים.
לאחר התחלת הטיפול הפעיל, לרוב ינחה צוות המרפאה את המתרפא איך להתנהג עם המכשירים שנמסרו לו. בעיקרון, הטיפול האורתודונטי לא אמור לשנות את החיים בצורה מהותית. ישנן כמה הגבלות, אשר נועד לשמור על המכשור ולהבטיח את יעילות התהליך כולו.
המכשור הנפוץ ביותר, הינו סמכים אורתודונטים (מכונה בפי רבים בשמות שונים - 'קוביות', 'גשר' וכו'), דורש הקפדה רבה בניקוי של המכשור ושמירה על בריאות השיניים והחניכיים.
מכשור זה דורש התנהגות שתצמצם את הסיכון לניתוק של המכשיר מהשן אליה הוא מודבק, ולכן יש להימנע ממזון צמיג (סוכריות גומי, מסטיקים וכו') אשר נדבק למכשיר ותולש אותו מהשיניים. כמו כן, באכילה של דברים קשים מאוד (גזר, תפוח וכו') יש לחתוך את המזון לחתיכות קטנות עם סכין ואז לאכול, ובכך להימנע מחיתוך של דברים קשים עם השינים הקדמיות.
כמה זמן אורך הטיפול?
הטיפול האורתודונטי לרוב אורך פחות משנתיים. הערכה של זמן הטיפול הצפוי צריכה להיעשות לאחר תהליך האבחנה (הכולל כאמור, בדיקה קלינית, צילומים וכו'). ישנם מקרים בהם הטיפול הוא קצר יותר, ומקרים בהם הוא יכול להתארך (לדוגמא, במקרה של שיניים כלואות או פער בין הלסתות).
הצלחת הטיפול תלויה רבות באבחון נכון, ובחירת הטיפול הנכון בעבור המתרפא; אולם, קיימת חשיבות גבוהה גם לשיתוף פעולה של המתרפא. שיתוף הפעולה של המתרפא יתבטא בהגעה מסודרת לתורים, שמירה על המכשור, הקפדה על צחצוח נכון ויעיל ולבישת המכשירים על פי הנחיות המומחה.
חשוב יותר להתייחס לכל התהליך באופן חיובי, יישור שיניים יכול מאוד לשפר את איכות החיים, הבריאות והביטחון העצמי.
הכותב הוא מומחה ביישור שיניים
, בוגר בית הספר לרפואת שיניים בהדסה עין כרם, ובוגר תוכנית התמחות ביישור שיניים. נמנה על סגל המחלקה לאורתודונטיה בהדסה עין כרם